فهرست مطالب
چكيده
مقدمه
تعريف شخصيت
رويکردهای موجود در باب شخصيت
ماهیت شخصیت
شخصیت شناس
معرفتهای سه گانه شخصیت شناس
هسته و پوسته شخصیت
روان شناسی رشد شخصیّت
نظریه های شخصیّت
نظریّه های شناختی شخصیّت
نظریه های تیپ شناختی شخصیّت
نظریه های شخصیت؛ فروید؛سطوح شخصیت
نظریه های شخصیت؛فروید؛اضطراب
نظریه های شخصیت؛فروید؛مکانیزم های دفاعی
نظریه های شخصیت؛فروید؛مراحل روانی - جنسی رشد شخصیت
نظریه های شخصیت؛یونگ
نظریه های شخصیت ؛ یونگ ؛ سیستم های شخصیت
نظریه های شخصیت؛ یونگ؛ کارکردهای روان شناختی
نظریه های بشردوستان (انسان گرایانه)
اختلافات شخصیّت
نظریه ویژگی های شخصیت
نظریه گوردون آلپورت
سه بعد شخصیت آیزنک
شخصیت سالم از دیدگاه مكاتب مختلف روانشناسی
روان شناسی فردی آدلر
مكتب انسان گرایی كارل راجرز
مكتب رفتارگرایی بی . اف . اسكینر
مكتب شناختی ویلیام گلاسر
مكتب هستی گرایی ویكتور فرانكل
نتيجه گيري
بخشی از متن
چكيده:
همان طور كه مي دانيم مقصود از شخصيت يك مفهوم پويا مي باشد كه بيانگر رشد و تكامل كل سيستم روند مشخص و يكي از عوامل مؤثر در ايجاد تفاوت هاي فردي است. همچنين سالواتوره مادي شخصيت را مجموعه اي از ويژگي ها و تمايلات نسبتاً پايدار مي داند كه مشتركات و تفاوت ها در رفتار رواني افراد را كه داراي استمرار زماني است، مشخص مي سازد و ممكن است در همان لحظه به آساني به عنوان پيامد مجرد فشارهاي اجتماعي و زيستي درك نشود. در اين مبحث ابتدا اشاره اي به تعريف شخصيت از نگاه صاحب نظران شده است و در ادامه رويكردهاي موجود در ارتباط با شخصيت، ماهيت شخصيت و مكاتب آن ارائه گرديده است.
مقدمه
شخصیت حوزه بسیار گسترده اي است، زیرا شخصیّت خود موضوعی است پیچیده و دارای ابعاد و جنبه های گوناگونی است. برای شناخت شخصیّت انسان، از دیرباز کوششهای فراوانی به عمل آمده که برخی از آنها غیر عملی، بعضی خرافاتی، و معدودی دیگر علمی و معتبر است. در زبان عامّه، شخصیّت معانی دیگری دارد. مثلاً وقتی گفته می شود که کسی با شخصیّت است یعنی اینکه او دارای ویژگیهایی است که می تواند افراد دیگر را تحت نفوذ خود قرار دهد یا متانت و وقار ویژه ای دارد. همین طور در برابر آن بی شخصیّت به معنی داشتن ویژگیهای منفی است. همچنین کلمۀ شخصیّت در عرف بعنوان چهرّ مشهور و صاحب صلاحیّت در حوزه هــایی همچون شخصیّــت سیــاسی، علمی، هنــری و از این قبیل بکار می رود.
شخصیت» یک «مفهوم انتزاعی» است، یعنی آن چیزی مثل انرژی در فیزیک است که قابل مشاهده نیست، بلکه آن از طریق ترکیب رفتار (Behavior) ، افکار (Thoughts) ، انگیزش (Motivation) ، هیجان (Emotion) و … استنباط میشود.
شخصیت باعث تفاوت (Difference) کل افراد (انسانها) از همدیگر میشود. اما این تفاوتها فقط در بعضی «ویژگیها و خصوصیات» است. به عبارت دیگر افراد در خیلی از ویژگیهای شخصیتی به همدیگر شباهت دارند بنابراین شخصیت را میتوان از این جهت که «چگونه مردم با هم متفاوت هستند؟» و از جهت اینکه «در چه چیزهایی به هم شباهت دارند؟»بررسی کرد.
از طرف دیگر «شخصیت» یک موضوع پیچیده است ولی از زمانهای قدیم برای شناخت آن کوششهای فراوانی شده است که برخی از آنها «غیرعملی» ، بعضی دیگر «خرافاتی» و تعداد کمی «علمی و معتبر» هستند.
این تنوع در دیدگاهها به تفاوت در«تعریف و نگرش از انسان و ماهیت او» مربوط میشود. هر جامعه برای آنکه بتواند در قالب فرهنگ معینی زندگی کرده ، ارتباط متقابل و موفقیت آمیزی داشته باشد، گونههای شخصیتی خاصی را که با فرهنگش هماهنگی داشته باشد، پرورش میدهد. در حالی که برخی تجربهها بین همه فرهنگها مشترک است، بعید نیست که تجربیات خاص یک فرهنگ در دسترس فرهنگ دیگر نباشد.
و ...
دیدگاه خود را ثبت کنید