دانلود مقاله نگهداري مواد غذایی با روش پرتو دهي با فرمت ورد ودر 13 صفحه قابل ویرایش
قسمتی از متن مقاله نگهداري مواد غذایی با روش پرتو دهي
تاريخچه
در خصوص فرآيند اشعه دهي پژوهش هاي زيادي صورت گرفته و اطلاع رساني در اين زمينه به خصوص جهت نگهداري مواد غذائي براي كارشناسان لازم و مفيد مي باشد .
اشعه دهي مواد غذائي نوعي فرآيند سرد براي سالم سازي مواد غذائي محسوب مي شود .
بر اساس اتفاق نظر اعضاي سازمان غذا و كشاورزي و مجمع كدكس غذائي، سازمان بهداشت جهاني در سال 1983 استفاده از اشعه به عنوان یک فن آوري سالم و موثر جهت نگهداري غذا پذيرفته شد و براي آن استاندارد عمومي كدكس با كــد مخصوص تدوين گرديد . در اینجا اشعه دهي مواد غذائي و فرآيند مربوطه را به طور مختصر و مزايا و محدوديت هاي آن را مورد بررسی قرار می دهیم .
اشعه دهي مواد غذائي يك فن آوري خيلي جديد نيست . در واقع اشعه دهي مواد غذائي پديده اي است كه پژوهش هاي بسياري در باره آن صورت گرفته است .
از اشعه دهي جهت سترون كردن تجهيزات پزشكي استفاده مي شود .
اجازه استفاده از فرآيند اشعه دهي مواد غذائي در سال 1905 براي دو دانشمند انگليسي صادر شد .
اشعه X توسط رونتگن در سال 1895 كشف شد .
در امريكا ، سال 1921 براي غير فعال كردن انگل تريشينلا در گوشت خوك استفاده شد .
دهه 1940 و 1950 زمان توسعه پژوهش هاي مربوط به زمينه مواد غذائي است .
در سال 1963 در امريكا براي كنترل حشرات در گندم و آرد كندم از اين روش استفاده شد .
در سال 1972 فضا نوردان امريكا از غذاهاي اشعه ديده استفاده كردند .
در سال1987 اتحاديه اروپا به جز انگلستان وآلمان غربي استفاده از فرآيند اشعه دهي را تنها براي مواد غذائي خاصي تصويب كرد . امروزه حدود 40 كشور جهان 100 نوع غذاي اشعه ديده را به صورت مشورت و غير مشروط پذيرفته اند .
مقاله نگهداري مواد غذایی با روش پرتو دهي
اسامي كشورهايي كه فر آيند اشعه دهي مواد غذايي را پذيرفته اند :
الجزاير—جمهوري چك—آلمان—نروژ—سوريه – آرژانتين—دانمارك—ايران
اكراين—برزيل—فنلاند—اسراييل—هند—انگلستان—بلغارستان—فرانسه—ايتاليا
ژاپن—امريكا—كانادا—بلژيك—ساحل عاج—فيليپين—اوروگوئه—شيلي –بنگلادش
روسيه—ويتنام—كوبا –چين—هلند—افريقاي جنوبي--لهستان -- كره—اندونزي
پرتو دهي مواد غذائي :
پرتو دهي مواد غذائي فرآيندي است كاربردي كه بر اساس استفاده از يكي از چشمه هاي پرتوزا ( كبالت 60 يا سزيم 137 ) يا پرتو هاي ايكس و الكترون هاي توليد شده از منابع ماشيني (چشمه هاي يونساز )كه در پرتوفرآوري موادغذائي ، براي كاهش بار ميكروبي مواد غذائي و انهدام ميكروب هاي بيماريزاي خاص و جلوگيري از جوانه زدن محصولات غده اي مانند سيب زميني و پياز و جلوگيري از خسارات آفات و حشرات انباري در زمان رسيدن محصول و نيز افزايش زمان نگهداري بعضي از محصولات فاسد شدني از طريق به تاخير انداختن فعاليت هاي آنزيمي وكاهش بار ميكروبي بكار مي رود .
در انواع تجهيزات پرتو دهي ، كنترل فرآيند پرتو دهي مواد غذائي، مستلزم استفاده از روش هاي مورد قبول براي پايش عوامل فيزيكي فرآيند و اندازه گيري دز جذب شده است .
دیدگاه خود را ثبت کنید