دانلود مقاله مفاهیم اساسی صدا و پرتو با فرمت ورد ودر 11صفحه قابل ویرایش
قسمتی از متن مقاله
انتقال انرژي از يک نقطه به نقطه ديگر، از راههاي متفاوتي انجام می شود: در برخي از آن ها، ماده حامل و منتقل کننده انرژي است و در دیگر راهها، انتقال انرژي از طریق حرکت موجي صورت می گیرد. در حرکت موجی، ماده منتقل نمي شود بلکه موج عامل انتقال انرژي است.
به طور کلي امواج به دو دسته کلي تقسيم مي شوند:
صوت عبارت است از نوعي ارتعاش مکانيکي – طولي که سبب احساس شنوايي در انسان مي شود. اين ارتعاشات مکانيکي در اثر ارتعاش يک جسم و يا مجموعه اي از اجسام کشسان توليد مي شود و به صورت موج در محيط مجاور که معمولاً هواست؛ انتشار مي يابد و بر روي پرده گوش اثر گذاشته و باعث ارتعاش آن مي شود. در نتيجه تأثير بر عصب شنوايي، احساس شنوايي را بوجود مي آورد. بنابراین امواجی با این مشخصات که قابل درک توسط گوش انسان نباشد به عنوان صوت شناخته نمی شود.
امواج مکانيکي با تواترهاي متفاوت مي توانند در محيط منتشر شوند اما گوش انسان سالم ارتعاشاتي را مي شنود که تواتر (فرکانس) آن ها بين 20 تا 20000 هرتز باشد. امواج خارج از این محدوده را فراصوت یا فروصوت می نامند.
بر اساس مقررات جاری کشور صدا و صوت به عنوان "امواج طولی که از ارتعاش سریع اجسام و مواد اعم از جامد، مایع و گاز تولید می شود" تعریف شده است.
جهت ارزيابي صدا بايد به چهار فاکتور توجه کرد: 1)کميت های اندازه گیری فيزيکي 2)کمیت های اندازه گیری لگاريتمي 3)فرکانس 4)زمان تداوم
مقدار انرژي صوتي كه در واحد زمان به وسيله منبع صدا توليد مي شود توان صوت ناميده مي شود كه بر حسب وات (W) بيان مي گردد. توان صوتي يكي از ويژگي هاي منبع صداست و مستقل از محيط انتشار است.
مقدار انرژي صوتي كه در واحد زمان از واحد سطحي كه عمود بر امتداد انتشار صوت است عبور می کند. هر چه شدت صوت بيشتر باشد، احساس صدا شديدتر خواهد بود.
فشار در هر نقطه نيروي وارد بر سطح است. تغييرات فشار در محيطي كه در آن تعادل فشار به هم خورده استرا فشار صوت مي نامند. در هوا فشار صوت تفاوت بين فشار جو و فشار واقعي در مدت انبساط و تراكم تعريف شده است. بنابراين، فشار به بسامد و طول موج بستگي ندارد.
دیدگاه خود را ثبت کنید