دانلود مقاله حسابرسی داخلی در بانک ها و مؤسسات با فرمت ورد ودر 27 صفحه قابل ویرایش
قسمتی از متن مقاله حسابرسی داخلی در بانک ها و مؤسسات
مقدمه:
تغییر و تحول، رقابت، ریسک و رویداد های غیرمنتظره همگی از ویژگی های محیط های کسب و کار امروزی بشمار می رود. در این شرایط سازمانهای تجاری و بنگاههای اقتصادی در مسیر دستیابی به اهداف خویش با چالشهای بیشماری روبرویند، مدیریت سازمانها همواره به دنبال یافتن راهکاری در جهت حصول اطمینان از اهداف از پیش تعیین شده اند. یکی از موثر ترین راهکارهای موجود در این رابطه طراحی و استقرار ساختار کنترلهای داخلی کارا و اثربخش است که این مهم خود امری بسیار پیچیده و دشوار بوده که با برخورداری از خدمات متخصصان این حوزه قابل انجام می باشد. یکی از ساز و کارهای موثر در رابطه با طراحی ، استقرار، توسعه و ارتقای ساختار کنترلهای داخلی یکپارچه و منسجم بهره گیری از فرآیند حسابرسی داخلی است.
نقش حسابرسی داخلی در سازمانها به اندازه ای در توسعه و ارتقای سیستم کنترل داخلی با اهمیت می باشد که در سالهای اخیر بسیاری از مراجع قانونی و دستگاههای نظارتی استقرار واحد حسابرسی داخلی را برای سازمانها تکلیف نموده اند. لزوم استقرار کمیته حسابرسی و واحد حسابرسی داخلی در سازمان بصورت بخشنامه توسط مراجع قانونی و دستگاههای نظارتی بشرح ذیل به نهادهای زیر مجموعه ابلاغ و اعلام شده است:
نظر به اهمیت و لزوم برخورداری بانکها و موسسات اعتباری کشور از نظام مناسب برای کنترلهای داخلی واحدهای تابع خود، بانک مرکزی اقدام به انتشار مجموعه «رهنمودهایی برای نظام موثر کنترل داخلی در موسسات
اعتباری» با عنوان بخشنامه مب 72/11 در خرداد 1386 جهت اجرا و فراهم سازی بستر لازم برای استقرار نظام کنترل داخلی موثر در بانکها ابلاغ نموده که بر اساس این دستورالعمل؛ بانکها مکلف گردیدند هر 6 ماه یکبار، گزارشی از پیشرفت کار در خصوص پیاده سازی نظام جامع کنترلهای داخلی در واحد تابع خود و اقدامات انجام شده در اجرای موثر این بخشنامه را به مدیریت کل نظارت بر امور بانکهای بانک مرکزی گزارش دهند.
مقاله حسابرسی داخلی در بانک ها و مؤسسات
2-1)ضرورت رعایت الزامات رهنمودهای کمیته بال یا بازل 1 Bobs
بر اساس رهنمود اصول حاکم بر عملیات حسابرسی داخلی از نظر کمیته بازل منتشره در جولای 2012 که جایگزین رهنمود سال 2001 شده 20 اصل بعنوان اصول حاکم بر فعالیت حسابرسی داخلی عنوان شده که انتظارات آن نهاد از واحدهای حسابرسی داخلی بانکها و همچنین نهادهای نظارتی (بانک مرکزی) را مشخص نموده است. رئوس کلی وظایف حسابرسی داخلی در بانکها در این رهنمود به شرح ذیل تعریف گردیده است:
3-1) ضرورت رعایت الزامات دستور العمل کنترلهای داخلی سازمان بورس و اوراق بهادار ایران
بر اساس رعایت الزامات قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران ، سازمان بورس و اوراق بهادار در اردیبهشت 1390 مبادرت به تدوین دستور العمل کنترلهای داخلی برای شرکتهایی که به هر شکل نسبت به انتشار اوراق بهادار اقدام می نمایند، نموده است . بر اساس این دستور العمل ناشرین اوراق بهادار علاوه بر ایجاد کمیته حسابرسی و واحد حسابرسی داخلی ، مکلف هستند نسبت به رعایت مفاد دستور العمل مذکور اقدام نمایند
مقاله حسابرسی داخلی در بانک ها و مؤسسات
.اهم اقدامات مورد لزوم مطابق دستور العمل بشرح زیر است:
مقاله حسابرسی داخلی در بانک ها و مؤسسات
2- تعریف حسابرسی داخلی مطابق نظر انجمن حسابرسی داخلی 2 (IIA)
"حسابرسی داخلی ، فعالیت مستقل و بی طرفانه اطمینان بخش و مشاوره ای است که به منظور ایجاد ارزش افزوده و بهبود مستمر عملکرد سازمان، طراحی واجرا می شود. حسابرسی داخلی سازمان را در دستیابی به اهداف، از طریق برقراری رویکردی سیستماتیک برای ارزیابی و بهبود اثربخشی فرآیند های مدیریت ریسک ، کنترل و نظام راهبری یاری می رساند."
با توجه به تعریف فوق میتوان ساختار کنترلهای داخلی و فرآیند حسابرسی داخلی را ابزاری مناسب برای مدیریت و به منظور مقابله با ریسکهای درون و برون سازمانی در مسیر حرکت سازمانها به سمت اهداف از پیش تعیین شده به
شمار آورد.
بی شک نقش و اهمیت ساختار کنترلهای داخلی در سازمانهای گوناگون متفاوت است.اندازه ریسکهای تهدید کننده ، ماهیت فعالیت ها و عوامل متعدد دیگری بر میزان اهمیت و نقش ساختار کنترلهای داخلی و به تبع آن حسابرسی داخلی موثر است.با توجه به گستره و تنوع چشمگیر عملیات موسسات مالی بانکی و ریسکهای خاص و قابل توجه مترتب بر عملیات آنها می توان به نقش حیاتی ساختار کنترلهای داخلی کارا و اثر بخش و فر آیند ارزش افزای حسابرسی داخلی در این سازمانها پی برد.
دیدگاه خود را ثبت کنید