دانلودپاورپوینت هورمونها و فعالیت بدنی در کودکان با فرمت ppt ودر33 اسلاید قابل ویرایش
قسمتی از متن پاورپوینت
غدد بدن
غده بافتی است که ماده ای را به داخل خود و یا به خارج از خود ترشح میکند.غدد بدن را میتوان به دو دسته درون ریز (اندوکرین) و برون ریز (اگزوکرین)تقسیم کرد.غده های برون ریز مواد را به خارج از خود ترشح میکنند.این غدد به زیر مجموعه های آپوکرین و اکرین تقسیم میشوند.غدد آپوکرین و اکرین هر دو دارای مجراهایی هستند که غدد آپوکرین از راه این مجاری مایع چربی گونه ای ترشح میکنند( مثل روغنی که به سطح پوست ترشح میشود;یا مجاری صفراوی کبد).
غدد اکرین عرق ترشح میکنند.غدد درون ریز مجاری ترشحی ندارند و ماده را مستقیم به درون خون ترشح میکنند.از دیر باز موادی را که غدد درون ریز ترشح میکنند هورمون نامیده اند.هورمونها به مقدار خیلی کم ترشح میشوند لذا غلظت آنها در خون بسیار کم است (کمتر از یک میکرو مول). هورمونها عملکردشان را بر بافتهایی اعمال میکنند که در نقاط دیگر بدن هستند.
آیا همه هورمونها از غدد ترشح میشوند؟
پژوهش هایی که در دهه اخیر انجام شده اند نشان میدهند که تعریف سنتی هورمون میتواند مناسب نباشد.اکنون میدانیم که بجز غدد درون ریز واقعی بافتهای دیگر نیز موادی را ترشح میکنند که عملکردی شبیه هورمونها دارند.بافتهایی مثل قلب از راه هورمون پپتید دهلیزی سدیمی در تنظیم فشار خون و تعادل مایعات نقش دارد و مواد مشتق شده از آستر اندوتلیال عروق خونی میتواند باعث انقباض و اتساع عروق به صورت موضعی و نیز عروق خونی مجاور خود شوند.
طبقه بندی هورمونها
روشهای تحریک سلولی همه هورمونها یکسان نیست بر این اساس هورمونها را میتوان به 3 طبقه اصلی هورمونهای آمینی –پپتیدی و استروئیدی تقسیم کرد.
هورمونهای آمینی و پپتیدی
هورمونهای آمینی از اسید های آمینه مشتق میشوند.هورمونهای پپتیدی پروتئینی هستند و در نتیجه از چندین اسید آمینه تشکیل میشوندکه با پیوندهای پپتیدی به یکدیگر متصل شده اند.اپی نفرین-نور اپی نفرین و هورمونهای تیروئیدی از جمله هورمونهای آمینی مهم اند.هورمونهای پپتیدی برجسته عبارتند از:هورمون ضد ادراری-انسولین و اریتروپویتین. از آنجا که هورمونهای آمینی و پپتیدی حل شدنی هستند لذا بیشتر به شکل محلول در پلاسمای خون حمل میشوند.
هورمونهای استروئیدی در آب نامحلولند از این رو در پیوند با پروتئینهای ناقل ویژه در خون حمل میشوند.ویژگی حلالیت هورمونهای پپتیدی و آمینی در اب این امکان را میسر میسازد تا به آسانی از سوی بافتهایی مثل کبد کلیه ها و ریه ها از گردش خون برداشت شونددر نتیجه فقط چند دقیقه فرصت دارند تا وظیفه خود را عملی کنند. مدت زمانی که طول میکشد تا نیمی از هورمون برداشت یا از بین برود اصطلاحا نیمه عمر هورمون نامیده میشود.
سازوکارهای پاسخ سلولی
هورمونهای آمینی و پپتیدی با اتصال به گیرنده های ویژه خود که روی غشاهای سلولی بافتهای هدف قرار دارند نقش خود را بر سلولهای هدف اعمال میکنند.بنابراین وجود این گیرنده های غشایی برای پاسخ بیولوژیکی به هورمونهای آمینی و پپتیدی ضروری است.برای تولید یک پاسخ سلولی پیوند یک هورمون آمینی یا پپتیدی به یک گیرنده باید تغییراتی را در عملکرد سلولی به وجود آورد.مولکولهایی که در پاسخ به پیوند هورمون در سلول تولید و سپس باعث تحریک یک پاسخ سلولی میشوندپیکهای ثانویه نام گرفته اند.
دیدگاه خود را ثبت کنید