دانلود پاورپوینت اثر دما بر عمر ماندگاری فرآورده ها با فرمت ppt ودر 17 اسلاید قابل ویرایش
قسمتی از متن پاورپوینت
اصلی ترین تاثیرات دما بر روی سرعت تنفس، اختلالات فیزیولوژیکی و حفظ مرغوبیت میوه و سبزی است.
در طی تنفس واکنشهای آنزیمی زیادی دخالت دارند که در محدوده دماهای فیزیولوژیکی، میزان این واکنشها با افزایش دما به صورت تصاعدی افزایش مییابد که میتوان آن را با استفاده از ضریب حرارتی (Q₁₀) به صورت ریاضی بیان کرد.
ضریب حرارتی شیمیایی در مورد میوه و سبزیهای تازه ضریب حرارت تنفس نامیده می شود. وانت هوف شیمیدان هلندی با یک فرمول رابطه بین سرعت واکنشهای شیمیایی و درجه حرارت را نشان داده است :
Q₁₀=(R₂/R₁)¹⁰ ᵗ²‐ᵗ¹
:R₁ سرعت اولیه واکنش
: R₂ سرعت ثانویه واکنش
t₁ : دمای اولیه
t₂ : دمای ثانویه
پایین آوردن دما سرعت فرایندهای متابولیکی، تنفس، از دست دادن آب و فسادپذیری را کاهش و بنابراین عمر پس از برداشت را افزایش میدهد.
در میوههای فرازگرا میتوان از دمای پایین برای به تأخیر انداختن رسیدن استفاده نمود. پایین آوردن دما هم تولید و هم حساسیت به اتیلن را کاهش میدهد. بنابراین در دماهای پایین در غلظت مشخصی از اتیلن در مقایسه با دماهای بالاتر شروع رسیدن به تأخیر میافتد.
فرایند رسیدن تابع دما بوده و در محدوده دمایی 30-10 درجه سانتیگراد رخ میدهد. مناسبترین دما برای فرایند رسیدن 30-20 درجه سانتیگراد میباشد.
اثر دما بر واکنشهای فیزیولوژیکی فرآوردهها
فعالیت آنزیمها در میوهها و سبزیها در دمای بالاتر از 30 درجه سانتیگراد کاهش مییابد ولی آنزیمها در دماهای متفاوتی غیرفعال میشوند.
بسیاری از آنزیمها در 35 درجه سانتیگراد هنوز فعال هستند ولی بیشتر آنها در 40 درجه سانتیگراد غیر فعال میشوند.
قرار دادن مداوم برخی از میوههای فرازگرا در دمای 30 درجه سانتیگراد باعث رسیدن آنها میشود ولی رنگ طبیعی در این میوه ایجاد نمیگردد
تقسیم بندی فرآوردهها از نظر واکنش به دما
فرآوردههای غیرحساس. در محدود دمایی 30-0 درجه سانتیگراد قرار میگیرند مثل: دانهدارها(سیب، گلابی و به) و هسته دارها( هلو، شلیل و زردآلو).
فرآوردههای نیمه حساس. در محدود دمایی 30-5/7 درجه سانتیگراد قرار میگیرند مثل: مرکبات.
فرآوردههای حساس. در محدود دمایی 30-13 درجه سانتیگراد قرار میگیرند مثل موز.
کاهش دما سبب کاهش رشد عوامل فاسدکننده مثل قارچها و باکتریها شده و باعث جلوگیری از فساد میوه میشود.
بهترین دما برای نگهداری میوههای حساس به سرمازدگی دماهای بالاتر از نقطه سرمازدگی است مثلاً مرکبات در دمای 5 درجه سانتیگراد سرمازده میشوند.
بعد از انتقال میوهها به دمای مناسب رسیدن و به دنبال نگهداری طولانی مدت میوه در انبار و در دماهای زیر دمای رسیدن به علت غیر فعال شدن یا از بین رفتن آنزیمهای ویژه رسیدن میوهها به طور طبیعی نمیرسند و برخی ناهنجاریهای متابولیکی در میوه ایجاد میشود
دیدگاه خود را ثبت کنید