دانلود پاورپوینت سلامت شير از توليد تا مصرف و اهميت تغذيه ای آن با فرمت pptودر 20 اسلاید قابل ویرایش
قسمتی از متن پاورپوینت سلامت شير از توليد تا مصرف و اهميت تغذيه ای آن
شیر یک ماده غذایی ارزشمند
تقریبا تمامی مواد لازم برای رشد و ادامه زندگی انسان را دارا است
از مهمترین منابع پروتئین حیوانی
نقش بسیار مهمی را در تامین کلسیم، فسفر، پروتیین و ویتامین های A و D دارند.
نقش شیردر سلامت استخوان ها وبهبود ضعیت رشد
درکاهش خطر بیماری های مزمن نظیر استئوپروز، فشار خون و انواع سرطان ها نقش دارد
مصرف سرانه شیر
تولید شیر کشور از ۶۳۱۶ هزار تن در سال ۱۳۸۲به ۹۵۵۶ هزار تن در سال ۱۳۸۸ افزایش یافته است
با این وجود میزان مصرف سرانه مواد لبنی در کشورمان (۹۰ کیلوگرم) در مقایسه با مصرف سرانه جهانی(۱۵۵ کیلوگرم) اختلاف قابل توجهی دارد.
بر اساس آخرین یافته های علمی در بررسی ارزش غذایی شیر و فرآورده های آن، مصرف سالیانه ۲۰۰ کیلوگرم از این ماده ارزشمند را توصیه می کنند
مصرف سرانه شیر
سهم شیر و فرآورده های آن در سبد خانوارهای ایرانی ۱۰ درصد است و این سهم در مناطــق شهری و روستایی مشابه است و بعد از نان و غلات، میوه و سبزی در رتبه سوم قرار دارد
درصد سهم شیر ولبنیات در دریافت کلسیم ریبوفلاوین و ویتامین A در کشوربترتیب عبارتست از ۳۲،۲۸و۱۵ درصد میباشد
پاورپوینت سلامت شير از توليد تا مصرف و اهميت تغذيه ای آن
عوارض ناشی از کمبود دریافت شیر و فرآوردهای آن
آخرین بررسى مصرف مواد غذایى کشوری که توسط انستیتو تحقیقات تغذیهاى کشور، در سال ۱۳۸۰، انجام شده، بیانگر کمبود دریافت کلسیم در حدود ۹۰% خانوارهاى کشور است
با توجه پایین بودن میزان
مصرف شیر و لبنیات خطر
بروز بیمارِِیها های ناشی از
کمبود کلسیم مانند پوکی
استخوانافزاِیش می یابد
ایمنی شیر
شیر به علت ویژگیها و صفات ممتازی که دارد به سرعت در معرض آلودگیهای گوناگون قرار میگیرد و بسادگی باعث انتشار تعداد زیادی از عوامل بیماریزا میگردد.
به بهداشت شیر در مراحل مختلف تولید ، جمع آوری ،حمل ونقل ، تغییر و تبدیل در کارخانه ، توزیع و مصرف توجه ویزه مبذول گردد
رعایت بهداشت شیر از تولید تا عرضه
تولید شیر
دوشیدن وجمع آوری شیر خام
بهداشت شیر در کارخانه
بهداشت شیر در سطح عرضه و مصرف
شرایط بهداشتی تولید ، نگهداری و حمل علوفه
در صورت رعایت نکردن شرایط بهداشتی علوفه در مرحله تولید ،نگهداری و حمل و نقل بر اثر کپک زدگی و رشد قارچها ترکیبات سمی به نام مایکو توکسین تولید میشوند که در بین ۱۴ نوع سرطانزای آنها ، آفلا توکسین از نظر سرطان زایی قوی تراست که در اثر کپک زدگی خوراک دام و تولید آفلا توکسین B1 متابولیت آن یعنی آفلاتوکسین M1 در شیر مشاهده می شود که اثر هپاتوکسیستی و سرطان زایی دارد.
بر اساس استاندارد FDA میزان آفلاتوکسین M1 در شیر کمتر از ppb ۰٫۵و بر اساس استاندارد ایران کمتر از ۰٫۰۵ می باشد.
شرایط بهداشتی تولید ، نگهداری و حمل علوفه
باقیمانده سموم دفع آفات نباتی از دیگر مخاطراتی است که می تواند از طریق تغذیه دام با علوفه وارد بدن گردد . اگرچه اطلاعات آماری دقیقی در خصوص میزان انتقال این مواد از طریق شیر و یا دیگر محصولات دامی در دست نیست ولی همواره به عنوان یک از مخاطرات زیست محیطی مورد توجه می باشد
بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان
بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان بخش بزرگی از بیماریهای موجود در جامعه انسانی و دامی کشور است
بیماری تب مالت ( بروسلوز) جزء اولویتهای اول این دسته از بیماریها می باشد
با توجه به خسارات سنگینی که این بیماری چه از لحاظ انسانی وچه از لحاظ دامی در پی دارد و از سویی با توجه به طولانی بودن سیر بیماری و درمان آن و عوارض ناشی از آن و همچنین خسارات سنگین اقتصادی که بر سیستم اقتصادی به جای می گذارد و همچنین از کارافتادگی انسانی آن نیاز به توجه خاص دارد .
روند بیماری بروسلوز
آمار بروسلوز در سالهایاخیر یک سیر نزولی داشته است که به نظر می رسد افزایش پوشش واکسیناسیون دامها و ذبح دام بصورت بهداشتی و اطلاع رسانی در این زمینه مؤثر بوده است
علی رغم تلاشهای وسیع در مبارزه با این بیماری و کاهش چشمگیر بروز آن در طی این سالها ، هنوز به عنوان یک بیماری عفونی با شیوع بالا مطرح است و نیاز به همکاری مشترک سازمان دامپزشکی، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت بهداشت است
دیدگاه خود را ثبت کنید