دانلود پاورپوینت اهميت رعايت تناسب كودي در تغذيه گياهي با فرمت pptودر40 اسلاید قابل ویرایش
قسمتی از متن پاورپوینت اهميت رعايت تناسب كودي در تغذيه گياهي
اين مطالب جهت استفاده:
كشاورزان؛
كارشناسان؛
مروجان؛ و خصوصا:
كارگزاران توزيع نهادههاي كشاورزي و
مشاوران سامانه 1559 و باشگاه كشاورزان شركت خدمات حمايتي كشاورزي به عنوان متوليان تدارك و توزيع كودهاي كشاورزي و بخش اعظم تغذيه گياهي كشور كه ارتباط مستقيمي با بهرهبرداران دارند؛ تهيه شده است.
نيلز بور (1885-1962) يكي از بنيانگذاران فيزيك كوانتوم در مورد چيزي كه خود او يكي از بنيانگذاران آن بوده است؛ جملهاي دارد با اين مضمون:
" اگر كسي بگويد فيزيك كوانتوم را فهميده؛ پس چيزي نفهميده است!"
گستردگي مسائل مربوط به هر فن و حرفهاي خصوصا بخش كشاورزي بدليل تاثير عوامل متعدد غيرقابل كنترل از قبيل شرايط اقليمي، شرايط آب، خاك و ژنتيك گياه (توقعات، مقاومتها و استعداد ارقام و تاثير تنشها و نهادههاي مختلف بر روي آنها خصوصا برهمكنش نهادهها هم بر روي يكديگر و هم بر روي گياه به حدي است كه امكان استاد شدن هيچ كس در اين زمينه وجود ندارد.
پاورپوینت اهميت رعايت تناسب كودي در تغذيه گياهي
مقدمه 2
بیــن 33 تا 60 درصــد افزايش تولیدات کشــاورزی در جهان طی سه دهه گذشته مرهون کودهــای شــیمیایی (از قبیــل کودهــای نیتراته، فســفاته، پتاســه و...) بوده اســت .(FAO) اگر چه اســتفاده از این کودها در افزایش تولیــد در واحد ســطح و تامین غــذای مورد نیاز جامعه بسیار موثر است، اما مصرف نادرست و نامتعادل آنها تبعاتي را در پی خواهد داشت. متاسفانه تاكنون بيشتر تحت عنوان مصرف بيش از حد كودهاي شميائي به اين موضوع پرداخته شده است. حال آنكه براساس گزارشات مستند موسسه خاك و آب كشور، مصرف كود در كشور بسيار پايينتر از ميزان نياز برآورد شده توسط اين موسسه ميباشد. پس آنچه كه در اين خصوص بيشتر اهميت دارد مصرف متناسب و متعادل عناصر غذايي است و در توصيههاي فني كارشناسي و ترويجي تاكنون از اين زاويه كمتر به بحث كود و تغذيه پرداخته شده است.
در اين مبحث ميزان مصرف كودها و زيادي يا كمي مصرف كودهاي شيميائي مدنظر نبوده و صرفا به تاثير نسبت مصرف كودهاي كشاورزي خصوصا برهمكنش آنها و تاثير اين موضوع بر عملكرد كمي و كيفي و مديريت تنشهاي محيطي زنده و غير زنده در محصولات كشاورزي ميپردازد.
اهميت رعايت تناسب كودي درتغذيه گياهي:
گياهان نيز مانند ما، به غذاهاي متنوعي نياز دارند. با اين تفاوت كه آنها ضمن اينكه در محيطي غير قابل كنترل و متاثر از عوامل متعدد زيست ميكنند؛ غذاي خود را كه ما بعنوان مواد يا عناصر غذايي ميشناسيم تامين و كليه اين عناصر غذايي را پروسس، ذخيره و در اختيار ما قرار ميدهند. اين موجودات زنده حدود 20 عنصر غذايي نياز دارند كه ميبايست تعداد اندكي از آنها را از طريق هوا (كربن، هيدروژن و اكسيژن) و مابقي را از خاك تامين كنند.
اگرچه عناصر ضروري گياهان را به سه دسته پرمصرف (ماكرو)، ميان مصرف و كم مصرف (ميكرو) تقسيم ميكنند؛ اما اين به معناي كم اهميت بودن نقش هر دسته نسبت به دسته ديگر نيست.
در راستاي ترويج مصرف كودهاي كشاورزي، به جهت اهميت اين موضوعات، كليه عوامل دخيل در اين امر ميبايست تمام تلاش خود را بجاي تبليغ براي يك نوع كود و بازاريابي و فروش؛ در جهت آموزش بهرهبرداران در زمينه توجيه و آموزش مسائل فني صرف كنند كه اگر بحثهاي فني حل شود اهداف بازرگاني نيز محقق خواهد شد:
چونكه صد آمد، نود هم پيش ماست!
پاورپوینت اهميت رعايت تناسب كودي در تغذيه گياهي
در گام اول، كارگزاران توزيع نهاده، مروجين، كارشناسان و مشاورين نهادههاي كشاورزي بايد به خوبي جامعه هدف خود را بشناسند. نيازهاي آنان را بدانند و بتوانند با ايجاد سوال، مطالب مورد نظر خود را به آنان انتقال دهند.
يك تجربه:
در كليه مواردي كه در كلاسها و كارگاههاي آموزشي موضوع با طرح سوال شروع شده، بدليل جلب توجه فراگير و مشاركت دادن او در بحثها موفق بودهايم؛ اثربخش بوده است. هميشه در كلاسهاي آموزشي و ترويجي خود با طرح سوالات مختلفي سعي كنيم ذهن فراگيران را براي مشاركت در موضوع مورد نظر آماده كنيم. در آموزشهاي مربوط به تغذيه و ترويج مصرف كودها سوالاتي بايد مطرح و بدانها پاسخ داده شود كه:
·آيا براي ما آب مهمتر است يا نان؟ گوشت يا ميوه؟ سبزيجات يا لبنيات؟ و...
·آيا هيچكدام از اين مواد غذايي ميتواند جاي ديگري را پر كند؟ (مثال پازل)
·آيا اگر هركدام از اين مواد غذايي ضروري را مصرف نكنيم؛ دچار مشكل ميشويم يا خير؟ چه مشكلاتي؟!!
بدون اينكه نياز باشد كه تعاريف كتابي و خسته كننده و مشكل براي فراگير ارائه كنيم؛ با مثالهاي ساده و ملموس سعي ميشود تعريفي از عناصر غذايي ضروري براي گياه ارائه شود. اينكه عنصر غذايي ضروري، عنصري است كه در نبود آن سيستم گياه دچار مشكل شود و هيچ عنصرديگري نتواند جايگزين آن شود؛ تعريف عناصر غذايي ضروري است. بنابراين كارشناسان ما در زمان ترويج يك نوع كود نبايد به نحوي صحبت كنند كه كشاورز تصور كند كه اين نوع كود جاي همه كودهاي ديگر را پر ميكند كه در زمان ترويج كود بعدي بخواهد همان اندازه انرژي مصرف كند تا كود جديد را معرفي كند بلكه با اين متد يعني اهميت مصرف متناسب و متعادل كودها، كار را براي معرفيهاي بعدي آسانتر ميكند.
جهان چون خط و خال و چشم و ابروست كه هر چيزي بجاي خويش نيكوست!!!
حكايت زندگي گياه و كودهاي مورد نياز آن نيز همين است.
پاورپوینت اهميت رعايت تناسب كودي در تغذيه گياهي
در خصوص مصرف كودها آيا فقط ميزان هر كود به تنهايي مهم است يا نسبت مصرف آنها نيز مهم است؟
عناصر ضروري (كودها) مانند قطعات پازل هستند. هر كدام يك قطعه از پازل تغذيه گياه هستند. همه بايد باشند تا پازل تكميل شود. هيچكدام جاي ديگري را نميتواند پر كند. پس هيچكدام را دست كم نگيريد.
سوالات ديگر:
·شما كشاورز عزيز به عنوان توليد كننده گياهان و محصولات كشاورزي؛ از اين 16 كود كه بايد براي گياه تامين شود؛ چندتايش را ميشناسيد و به محصول خود ميدهيد؟
1- سياه؟!!! 2- سفيد؟!!! و... متاسفانه تعداد انگشت شماري پاسخ ميدهند كه: و پتاس!!!
يعني در حالي كه تلويزيون ما از چند سال پيش از حالت سياه و سفيد به رنگي ديجيتال ارتقاء يافته؛ هنوز تصوير تغذيه گياه ما سياه و سفيد و برفكي است؟!!! و آنوقت ما توقع داريم كه محصول رنگارنگ و با كيفيت و عملكرد بالا هم به ما تحويل دهد!!!
·دانش لازم براي مصرف كودهاي كشاورزي آيا اهميتي كمتر از مصرف داروهاي انساني دارد؟!!!
• وقتي خود ما با مشكلي مواجه شده و به پزشك مراجعه ميكنيم؛ با وجود اينكه زبان داريم كه مشكل خود را براي پزشك معالج شرح دهيم، آيا با اين حال پزشك از تكنيكهايي مانند آزمايشات مختلف و سونوگرافي و ... استفاده نميكند تا مشكل را شناسايي و برطرف كند؟
·آيا وقتي پزشك ما دارويي را تجويز ميكند؛ تا مطمئن نشدهايم كه اين دارو به چه ميزان، چگونه، چه موقع و با چه شرايطي بايد مصرف شود از مطب پزشك خارج ميشوي
دیدگاه خود را ثبت کنید