مقاله آفت و بیماریهای خیار گلخانه ای با فرمت ورد ودر 16 صفحه قابل ویرایش
قسمتی از متن مقاله آفت و بیماریهای خیار گلخانه ای
آفت و بیماریهای خیار گلخانه ای:
از جمله محصولاتی که با این روش تولید شد خیار درختی بود که برای کاشت و عرضه این محصول به بازار گلخانه های متعددی در اطراف شهرهای بزرگ ساخته شدند. گلخانه ها با به وجود آوردن شرایط آب و هوایی مساعد می توانند همزمان به تکثیر آفت و بیماری های این محصول نیز کمک کنند. در این مقاله سعی می شود حشراتی که در محیط گلخانه روی محصول خیار خسارت وارد می سازند، معرفی شوند تا گلخانه داران با شناخت بهتر این حشرات را ه های مقابله با آنها را به طریق علمی به کار گیرند، زیرا بسیار دیده شده است که یک گونه حشره توانسته به محصول گلخانه های زیادی خسارت هنگفتی وارد کند.
مقاله آفت و بیماریهای خیار گلخانه ای
۱) شته ها (خانواده Aphididae )
شته ها از مهم ترین آفات گلخانه ها هستند که تهدیدی جدی برای خیار گلخانه ای محسوب می شوند. در ابتدای چرخه زندگی این حشرات ماده موسس قرار دارد. این حشره ماده می تواند چندین نسل را بدون جفت گیری به وجود آورد. پس از گذشت مدتی تعداد شته ها به میزان زیادی افزایش می یابد. در این بین حشرات بالداری به وجود آمده اند که می توانند با پرواز تمام گلخانه یا حتی گلخانه های دیگر را نیز به تصرف خود در آورند. اما شته ها چگونه به گیاه خسارت وارد می کنند؟ این حشرات شیره گیاه را می مکند و هنگامی که تعداد زیادی شته این عمل را انجام دهند گیاه به تدریج ضعیف می شود و توانایی رشد آن هم کم می شود که این پدیده مستقیماً روی میزان محصول به دست آمده اثر می گذارد. از طرف دیگر شته با انتقال عوامل بیماری زای گیاهی و نیز ترشح ماده ای چسبناک از انتهای بدن خود به نام عسلک که محیط مناسبی برای رشد انواع قارچ ها فراهم می آورد نیز به گیاه آسیب وارد می کند.
عسلک ترشح شده مورچه ها را نیز به سوی خود جلب می کند و باعث می شود که مورچه ها گاهی خود، تخم شته ها را به گلخانه وارد کنند تا بعد از تکثیر شته، مورچه از شیره آن استفاده کند. لذا در بعضی موارد از شته ها به عنوان گاو مورچه ها نام برده می شود چرا که مورچه ها عسلک شته ها را می دوشند و به مصرف تغذیه خود می رسانند. برای مبارزه با شته ها یکی از مهم ترین راه ها مبارزه با مورچه ها است. از طرف دیگر مبارزه با علف های هرز محیط گلخانه که می توانند به عنوان پناهگاهی برای شته ها به شمار روند، استفاده از کفشدوزک هفت نقطه ای که از شته ها تغذیه می کنند و نیز به کار گیری نوارهای زردرنگ چسبنده که این حشرات را به خود جلب می کنند و پس از نشستن حشره روی آن به آن چسبیده و نابود می شوند، موثر خواهند بود. به عنوان آخرین راه مبارزه با شته ها و دیگر آفات گلخانه ها از سموم شیمیایی نیز استفاده می شود.
مقاله آفت و بیماریهای خیار گلخانه ای
۲) مگس های سفید (خانواده Alevrodidae )
در ابتدا باید یادآور شد که مگس های سفید اصلاً مگس نیستند ولی به این نام شهرت دارند. این حشرات خرطوم نسبتاً بلندی دارند و مانند شته ها می توانند از شیره گیاه تغذیه کنند و از این طریق و نیز از طریق انتقال عوامل بیماری زای گیاهی خسارت خود را به خیار گلخانه ای وارد کنند. این مگس های سفید دارای گردسفیدی روی بال های خود هستند و به این دلیل است که سفید به نظر می رسند. حشراتی که از تخم به وجود می آیند و پوره سن اول نامیده می شوند متحرکند. این مرحله به راحتی امکان گسترش این آفت را فراهم می کند زیرا به دلیل سبکی به راحتی به وسیله باد و عوامل دیگر جا به جا شده و سبب گسترش حشره در گلخانه ها می شوند. پوره های سنین بعدی ثابت هستند و پس از مدتی به حشره ای بدون بال تبدیل می شوند که بال نیز در مراحل بعد ظاهر می شود. مبارزه با این آفت با استفاده از قارچ های حشره کش مثل مایکوتال و یا استفاده از زنبور پارازیت Encarsia Formosa و نیز گونه های مشابه انجام می گیرد.
مقاله آفت و بیماریهای خیار گلخانه ای
۳ ) تریپ ها (راسته Thysanoptera )
حشرات کوچکی هستند که برخی بالدار و برخی بدون بال هستند به این راسته از حشرات به دلیل داشتن ریشک هایی در روی بال «بال ریشکداران» گفته می شود. پنجه پای تریپ ها به جای ناخن، بادکش دارد که برای چسبیدن به گیاه به کار می رود. این حشرات نیز از شیره گیاهان و از جمله خیار گلخانه ای تغذیه می کنند. البته معمولاً خسارت چندان بالایی به جای نمی گذارند مگر در مواردی که تعداد آنها در گلخانه بسیار زیاد شود.
گاهی در روی گیاه خیار گونه هایی از پروانه های خانواده Lyonetidoe که پروانه ها یا شب پره های مینوز نامیده می شوند هم فعالیت می کنند تخم های این پروانه ها اغلب در سطح زیرین برگ گذارده می شود و لارو خارج شده از آن وارد بافت داخلی برگ شده و تغذیه می کند. به تدریج با ادامه تغذیه این حشره اشکالی در برگ به وجود می آید که در حقیقت مسیر حرکت و تغذیه حشره درون برگ را نشان می دهد.
مقاله آفت و بیماریهای خیار گلخانه ای
4 ) سفیدک دروغین (کاذب )
بیماری سرخی
عامل بیماری :
قارچ pseudoperonosporacubensis
علایم :
در سطح بالای برگ لکه های روغنی و زاویه دار زرد و قهوه ای به قطر 1تا2 سانتی متر در اثر پیشرفت بیماری در زیر برگ نیز لکه های ارغوانی یا بنفش ایجاد می شود حاشیه برگ ها خشک شده و به سمت بالا می رود.
شرایط ایجاد بیماری :
- در آب و هوای گرم و مرطوب
- در صورت وجود آب روی شاخ و برگ توسط مه، شبنم و...
- تحت تنش دما ( روز های گرم و شب های سرد )
- رطوبت بالا (95 درصد)به مدت طولانی
- فقر عناصر غذایی ( پتاس،روی،مس و منیزیم)
- در گلخانه ها با پوشش پلاستیکی بسیار شایع است.
کنترل بیماری:
- ایجاد تهویه مناسب جهت کاهش رطوبت و دما
- وجود تشتک آهک یا اسفنج آغشته به آهک در ورودی گلخانه جهت ضد عفونی
- هرس برگ های آلوده و معدوم کردن آنها
- استفاده از برنامه سمپاشی منظم با سموم مسی، کاپتان، بنومیل، دودین، زینب،مانکوزب و...
مقاله آفت و بیماریهای خیار گلخانه ای
5 ) سفیدک حقیقی (سطحی)
پاتوژن:
Erysiphecichoracearum
Sphaerothecafuliginea
شرایط ایجاد بیماری:
- آب و هوای مرطوب و خنک
- شرایط ازدحام زیاد گیاه ،سایه اندازی زیاد( نور کم)،زیادی آب و کود
- در شرایط رشد کند گیاه ،این بیماری ایجاد می شود.
- به ویژه در شب سرد و مرطوب این بیماری ایجاد می شود.
علایم:
- لکه های کوچک و مدور و سفید رنگ در اندازه های مختلف ایجاد میگردد
- آلودگی از برگ های پایین آغاز به سمت بالا پیشرفت می کنند.
- بافت نرم و نخ مانند سفید رنگ روی برگ پخش می باشد.
- برگ های آلوده تر زرد یا قهوه ای شده و خشک میگردند.
- پودر سفید رنگ بر روی ساقه و دمبرگ هم دیده می شود.
6 ) آنتراکنوز
عامل بیماری:
Colletotrichumlagenarium
شرایط ایجاد بیماری :
- در شرایط مرطوب و دمای بین 21تا27 درجه سانتی گراد دیده می شود.
- آبیاری بارانی عامل اصلی انتشار بیماری است.
دیدگاه خود را ثبت کنید