فهرست مطالب
مقدمه
مدل پنج عاملی شخصیت Big 5 چگونه مطرح شد؟
آزمون نئو از چه زمانی مورد استفاده قرار گرفت؟
تست نئو (NEO) چه چیزهایی را بررسی میکند؟
روان رنجور خویی (N)
برونگرایی (E)
گشودگی نسبت به تجربیات جدید (O)
موافق بودن (A)
وظیفه شناسی (C)
نتایج بهدستآمده از تفسیر تست نئو در چه حیطههایی کاربرد دارند؟
آزمون نئو چه کمکی میتواند به افراد در تعیین مسیر شغلی آنان میکند؟
اعتبار و روایی آزمون NEO (تست نئو)
بخشی از متن
مقدمه
تست نئو یکی از معتبرترین تستهای روانشناسی در دنیاست. محققانی که این تست را به وجود آوردهاند در طول سالها، صفات مختلف شخصیتی را انتخاب و پرسشنامههای مفصل را بررسی نمودهاند و درنهایت با استفاده از روشهای پیچیده آماری به این پنج عامل بزرگ شخصیت دست پیدا کردهاند.
۵ عامل اصلی مورد سنجش در این تست، شامل رواننژندی، برونگرایی، اشتیاق به تجارب تازه، توافقپذیری و وظیفهشناسی هستند. ۵ عاملی که تحقیقات میان-فرهنگی ثابت کردهاند در بیشتر کشورهای دنیا نیز مثل اروپا، ۵ عامل بزرگ شخصیت محسوب میگردند.
تست نئو به لحاظ انعکاس ۵ عامل اصلی، امروزه بهعنوان یک مدل فراگیر بر اساس تحلیل عوامل محسوب میشود و گستردگی کاربرد آن در ارزیابی شخصیت افراد سالم و همچنین در امور بالینی میتواند یکی از مناسبترین ابزار ارزیابی شخصیت باشد. این آزمون که به دلیل بررسیهای گوناگون در گروههای سنی و در فرهنگهای مختلف روی آن صورت گرفته است، میتواند یکی از جامعترین آزمونها در زمینهٔ ارزیابی شخصیت باشد، موضوع تحقیقات بسیاری طی ۱۵ سال گذشته بر روی نمونههای بالینی و بزرگسالان سالم بوده است. ازاینرو سودمندی و کارایی آن، هم در حوزه بالینی و هم در حوزه تحقیقاتی ارزیابیشده است.
مدل پنج عاملی شخصیت Big 5 چگونه مطرح شد؟
مدل پنج عاملی شخصیت در طول سالها پژوهش روانشناسان صفاتی به دست آمده است. هرچند آزمون نئو را رابرت مککری و پال کاستا ابداع کردهاند ولی پژوهشگران زیادی در روند تدوین این مدل و آزمودن اعتبار آن فعالیت داشتهاند.
پرسشنامه شخصیتی NEO PI-R جانشین آزمون NEO (تست نئو) است که در سال ۱۹۸۵ توسط مککری و کاستا تهیه شده بود. این پرسشنامه، ۵ عامل اصلی شخصیت و ۶ خصوصیت در هر عامل یا به عبارتی ۳۰ خصوصیت را اندازه میگیرد؛ و بر این اساس ارزیابی جامعی از شخصیت را ارائه میدهد. تست نئو دارای دو فرم یکی (S) برای گزارشهای شخصی است و شامل ۲۴۰ سؤال پنجدرجهای از کاملاً موافق تا کاملاً مخالف است که توسط خود آزمودنی درجهبندی میشود و متناسب مردان و زنان در تمام سنین است؛ و دیگری فرم (R) یا تجدیدنظر شده نام دارد و بر اساس درجهبندیهای مشاهدهگر است. این فرم نیز دارای همان ۲۴۰ سؤال بوده با این تفاوت که با ضمیر سوم شخص شروع میشود. فرم (R) هم میتواند بهطور مستقل برای ارزیابی شخصیت به کار رود و هم بهعنوان مکملی برای گزارشهای شخصیِ فرم (S) و یا روایی آن مورداستفاده قرار گیرد (گروسی فرشی، ۱۳۸۰).
تست شخصیت آیزنک و آزمون ۱۶ عاملی کتل از دیگر تستهای مشهور شخصیتشناسی بر مبنای شخصیتشناسی صفاتی هستند. در تمامی این تستها، شخصیت با مجموعهای از صفات توصیف میشود.
و ...
دیدگاه خود را ثبت کنید