فهرست مطالب
مقدمه
اهمیت صنعتی و اقتصادی کبوترخانهها
کبوترخانهها در ایران
کبوترخانهها در طول تاریخ
ساختمان کبوترخانهها
امنیت کبوترخانهها
معرفی چند کبوترخانه
بخشی از متن
مقدمه
کبوترخانهها که به آنها کفترخان و برج کبوتر نیز اطلاق میشود، ساختمانهایی کهن هستند که شاهکاری در معماری ایرانی محسوب شده است که در میان مزارع برای جذب و نگهداری کبوتران صحرایی بهمنظور استفاده و گردآوری کودشان ساخته میشدند.
سابقهی تاریخی کفترخانهها، بهطور دقیق مشخص نیست، ولی با تحقیقات انجام شده، قدمتی بیش از هفتصد سال برای آنها تخمین زده شده است.
اهمیت صنعتی و اقتصادی کبوترخانهها
در زمانهای گذشته و قبل از تولید کودهای صنعتی و شیمیایی، مرغوبترین و پرطرفدارترین کود در میان کشاورزان، کود کبوتر بوده است که از این حیث کبوترخانهها تاریخیترین کارخانههای ساخت مرغوبترین کود جهان بودهاند و ساخت آنها منحصر به سرزمین ایران نبوده است و نمونههایی از آنها البته با ساختاری متفاوت از آنچه در ایران وجود دارد، در مناطق مختلف اروپا نیز دیده میشود؛ نظیر کبوترخانههای اسکاتلند که ساخت آنها متعلق به قرن شانزدهم میلادی است.
چند نمونه از کبوترخانه ها در اروپا
البته کود کبوتر غیر از مصارف کشاورزی، مصارف صنعتی نیز داشته است. از کود کبوتر در صنعت دباغی (چرمسازی) و صنایع نظامی برای ساخت باروت استفاده میشد و از این جهت هم اهمیت داشته است.
این جایگاه ویژه در کشاورزی و صنعت، اهمیت اقتصادی ویژهای را برای این محصول به ارمغان آورده بود. از آنجایی که مالکیت کبوترخانهها عموما شخصی بوده، صاحبان آنها جزء افراد ثروتمند بودهاند. این گردش مالی تا آنجا قابلتوجه بوده که در زمان شاه عباس صفویبرای کبوترخانهها قوانین مالیاتی سنگینی وضع شده است.
سود چشمگیر این بناها افراد مختلف را در آن زمان به داشتن آنها ترغیب کرده است. بهنحوی که یکی دیگر از منافع اقتصادی این بناها خریدوفروش آنها بود.
و ...
دیدگاه خود را ثبت کنید