پروژه کاربری اراضی در برنامه ریزی شهری رشته شهرسازی و برنامه ریزی شهری بصورت فایل word قابل ویرایش در55 صفحه
مفهوم سرانه شهری:
در فرایند برنامه ریزی کاربری زمین، که ساماندهی مکانی و فضایی فعالیتها است، سرانه کاربریها و روش و فرایند تعیین آنها، جایگاه کلیــدی دارد. هرچنــد جــدول کاربــری اراضــی شــهری پیشــنهادی طرحهــای توســعه ی شــهری در ظاهــر کمی بــوده و حــاوی اعــداد سرانه های وضع موجود و پیشنهادی طرحها است، اما منطقا باید نتیجه مطالعات جمعیتی، فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، اقلیمی، زیســت محیطــی و کالبــدی شــهر باشــد. از آنجایی کــه برنامه ریزی کاربــری زمیــن به عنــوان بســتر اتفاق فعالیتهــا و عملکردها اســت کــه از لحــاظ ماهیت و محتوی تفاوت دارند، بررســی این تفاوتها، میتواند بعد مهمی در پژوهش سرانه ها باشد. کاربــری زمین در دیدگاههای اولیه خــود در یک قرن پیش به عنوان یــک مفهوم ایســتا، محصولــی قطعی و نهایــی تصور میشــد. اما در دیدگاههای نوین، کاربری زمین به عنوان یک مفهوم پویا به معنی ارتباط مســتمر بین انسان و زمین و چگونگی استفاده انسان از این ارتباط است (Littman, 2005). نظم دادن به سیستم پیچیده شهر، از طریـق تهیـه طرحهـای کاربـری زمین صـورت
میگیـرد (Hoese, 2000) .انگیــزه اصلــی در تعیین ســرانه های کاربری زمین، اســتفاده بهینه از زمین، پاسخگویی به رشد سریع شهرنشینی و تأمین نیازهای فضایی و مکانی انسان است. سرانه های کاربری زمین، تبلور و بیان کمی مجموعــه سیاســتها، روشها و الگوهایی هســتند کــه برای کم تعییــن انــواع کاربریها، تقســیم اراضــی، توزیع فضایــی فعالیتها، ضوابــط منطقه بنــدی و هماهنگ کــردن عــوارض طبیعــی و انســان ســاخت با فعالیتها و نیازهای شــهروندان به کار گرفته می شــوند. از مهمترین عوامل موثر بر تعیین ســرانه ها میتوان به سطح توسعه یافتگی، ترا کم ســاختمانی، سرانه کل زمین شهری، جمعیت شهر، الگوهای طراحی شــهری، نحوه تفکیک اراضی و نقش و چشــم انداز شهر اشاره کرد (ســعیدی رضوانی و داودپور، 1389؛Chapin, 1965 Chakrabarty, 2001; Barton et al., 2002).
ســرانه کاربریهــا ارتبــاط تنگاتنــگ بــا مقیــاس عملکــردی آنها در فرایند برنامه ریزی دارد که در ســه ســطح مطرح میشــود. ســطح ملــی، شــامل سیاســت کاربــری زمیــن، برنامه هــای توســعه ملــی، هماهنگیهای بین بخشــی و قانونگذاری در سطوح کلان است. در ســطح منطقــه ای، مکانیابــی توســعه، زیرســاختها، توســعه راهبردهــای مدیریتــی، و کاهــش تضاد بین ســطوح ملــی و محلی نمود پیدا میکنند. سطح محلی، ارتباط برنامه با مردم، استفاده از مشــارکت مردمــی، برنامــه مدیریــت و اجــرای تغییــرات کاربــری زمین در ســطح محلــی، برنامه اقدام و تحقق شــرایط کاربریهای پیشــنهادی را در بــر میگیــرد. میــزان اثــر تراکمهــای جمعیتــی و ســاختمانی، ضوابــط تفکیــک اراضــی، اســتانداردهای طراحــی و شعاع دسترسی بر سرانه ها، ارتباط تنگاتنگ با اندازه شهر دارد. موضوع آســتانه جمعیتی برای اســتقرار هر یک از ســطوح خدمات بــرای فعالیــت های شــهری نیــز از مهمتریــن موضوعــات در فرایند کاربری زمین و تعیین ســرانه ها اســت. آســتانه جمعیتی، اشاره به حداقــل جمعیتــی دارد کــه برای اســتفاده از خدمات در دســترس باشــند تــا ایجاد خدمت مذکــور از نظر اقتصادی امکانپذیر شــود
شاخص های شهری ایران :
استانداردهای شهری :
در سطح کشور ما ، استانداردها و معیارهای مشخصی به منظور تعیین همه سرانه های شهری ارائه نگردیده است. از طرفی، استفاده از استانداردهای کشورهای دیگر نیز در زمینه تاسیسات مختلف شهری مانند مسکونی، درمانی ، آموزشی و امثال آن ، به دلیل مغایر بودن شرایط آنها ، از نظر آب و هوایی، ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی ، درآمد ، ابعاد و اندازه های خانوار و امثال آنها ، خالی از اشکال نم باشد. از آنجا که شرایط زندگی شهری در مناطق مختلف کشور با یکدیگر تفاوتهای اساسی دارد ، معیارها و اندازه سرانه های شهری در یک شهر از ایران نیز نمی تواند قابلیت اجرایی برای شهرهای دیگر را داشته باشد . زیرا با توجه به این حقیقت که کشور ما از نظر اقلیمی و طبیعی دارای آب و هوا و شرایط طبیعی متفاوتی است و هر کدام از این شرایط در نوع معیشت و زندگی شهرنشینان موثر افتاده است، مسلما نمی توان ضوابط و استانداردهای یک شهر (مثلا تهران و اصفهان ) را به شهرهای دیگر کشور (مثلا رشت و کاشان ) تعمیم داد ، تا چه رسد به آنکه بخواهیم استانداردهای یک کشور خارجی و ضابطه ها و نوع و تیپ مسکن ، یا مشخصات ساختمانی آنها را به عنوان الگویی برای شهرهای خودمان پیشنهاد دهیم .
سرانه مسکونی
در مورد وضع موجود زمین مسکونی نسبت به شهرهای مختلف ایران نیز این سرانه مسکونی متغیر
می باشد .
بطور متوسط سرانه زمین مسکونی در شهرهای ایران ، بین 20 تا 50 متر مربع است . در مورد سرانه پیشنهادی زمین مسکونی برای شهرهای ایران ، سه نوع پیشنهاد که به ابعاد و اندازه های خانوار و در تراکم های مختلف باز میگردد به شرح زیر عنوان شده است :
حداقل سرانه مسکونی در تراکم های کم ، 50 متر مربع
حداقل سرانه مسکونی در تراکم های متوسط ، 40 متر مربع
حداقل سرانه مسکونی در تراکم های زیاد ، 30 متر مربع
دیدگاه خود را ثبت کنید