دانلود مقاله تشخیص انواع خاک با فرمت ورد ودر 16 صفحه قابل ویرایش
قسمتی ازمتن مقاله
تعریف خاک:
خاک مخلوط پیچیده ای از مواد معدنی، آلی و موجودات زنده است. خاک یکی از محصولات محیط است که دائماً در معرض تغییر و نمو قرار دارد. خاک همیشه و در همه حال توسعه می یابد حال یا به آهستگی در مناطق خشک و یا سریع در مناطق مرطوب. در سالهای دور خاک بعنوان بخش بی ارزش پوسته زمین به شمار می رفت. تا اینکه در سال ۱۸۸۰ میلادی توسط دانشمندی روسی به نام "داکوچائف" بعنوان بخشی زنده و دارای ارزش مورد مطالعه قرار گرفت. ساده ترین تعریفی که می توان برای خاک از لحاظ کشاورزی ذکر کرد عبارت است از: قشر سطحی زمین است که توانایی رشد و نگهداری گیاهان و موجودات زنده را دار ا بوده و از لایه های متفاوتی تشکیل شده است.
خاک تحت یکسری عوامل تشکیل می شود که عبارتند از:
1- عوامل فیزیکی
2- عوامل شیمیایی
3- عوامل بیولوژیک
از عوامل فیزیکی می توان به حرارت، وزش باد، یخبندان، باران ، یخچالها و دریا اشاره کرد.
از عوامل شیمیایی می توان به انحلال، کربناته شدن، هیدرولیز و اکسیداسیون اشاره کرد.
از عوامل بیولوژیکی می توان به جلبک، قارچ ها ، باکتریها و خزه اشاره کرد.
افق خاک:
به لایه های تشکیل دهنده خاک که از لحاظ رنگ، جنس و اندازه از هم تفکیک می شوند افق خاک می گویند.
.
افقO:
اين افق سطحيترين لايه خاك است كه محل تجمع مواد آلي است. لاشبرگها و مواد آلي ديگر تجزيه نشده يا كمي تجزيه شده، در اين افق تمركز دارند. اين افق در خاكهاي نواحي جنگلي با رطوبت فراوان ديده مي شود.
افق A :
معمولا دومين افق خاك است، ولي در خاكهايي كه افق O وجود ندارد، اين افق فوقاني ترين بخش خاك است. به علت تجزيه مواد آلي واختلاط آن با مواد معدني وتشكيل گياخاك، اين افق به رنگ تيره است.
حداكثر فعاليت ميكرو ارگانيسم ها در اين افق متمركز است. ضخامت وگستردگي افق A تابعي از ميزان تجمع مواد آلي و رطوبت محيط است ودر نواحي گرم وخشك ضخامت ناچيز دارد. بطور كلي در افق A ، مخلوط شدن مواد معدني وآلي صورت مي گيرد.
افقB :
در اين افق، فعل وانفعالهاي شيميايي بر فعاليت هاي و واكنش هاي بيولوژيكي غلبه دارد.
مهمترين پديده خاك زايي يعني ايجاد كمپلكس هاي مواد معدني وآلي وتشكيل گياخاك (هوموس) در افق B متمركز است.افق B، معمولا محل تجمع رس ها، مواد آلي تجزيه شده وآهن است. اين مواد ممكن است به صورت مجزا ويا تركيب هاي چندگانه وجود داشته باشند. این افق افق تجمع مواد است. به همین دلیل به آن افق تجمعی می گویند.
افقC:
اين افق لايه تحتاني خاك است كه شباهت زيادي به سنگ مادر دارد و مواد تجزيه نشده وخرده سنگها در آن فراوان هستند.در حقيقت اين افق از موادي تشكيل شده است كه تركيب حد واسطي بين خاك وسنگ مادر است.
اين افق از تجزيه فيزيكي سنگ مادر حاصل شده و تجزيه شيميايي در آن توسعه نيافته است.
افقR:
عميق ترين بخش نيمرخ خاك را تشكيل مي دهد ولايه سنگي يا ذرات رسوبي ومواد سنگهاي اوليه اي است كه كمي هوازده شده يا هوازده نشده است.در اين قسمت معمولا ريشه گياهان نمي توانند نفوذ كنند.
اجزاء تشکیل دهنده خاک:
اگر کلوخه خاکی را با ذره بین نگاه کنیم، دو بخش کاملاً متمایز در آن می یابیم
الف – بخش جامد
ب – بخش خلل و فرج
الف – بخش جامد خاک :
بخش جامد خاک از دو قسمت تشکیل می شود :
1. مواد معدنی
2. مواد آلی
مواد معدنی شامل ذرات ریز و درشت خاک با شکل های مختلف است که از کانی های حاصل از تجزیه سنگ ها تشکیل شده است. این گونه مواد بر اساس اندازه یا قطر به ذرات ریز تقسیم می شوند:
شن:
قطر این ذرت 2-05/0 میلی متر می باشد. با ایجاد خلل و فرج جریان هوا و آب را در خاک تسهیل می نمایند.
لای یا سیلت :
قطر این ذرات 05/0 – 002/0 میلی متر می باشد. این ذرات پودر مانند و نرم هستند و مقدار قابل توجهی آب مورد نیاز گیاه را در خود نگه می دارد.
رس :
قطری کم تر از 002/0 میلی متر دارد. این ذرات به علت ریز بودن بیش از حد با نام کلویید در خاک شناخته می شوند. این ذرات آب و عناصر غذایی مورد نیاز گیاه را درسطح خود نگهداری کرده و به مرور در اختیار گیاه قرار می دهد.
2- مواد آلی :
در اثر فعالیت انواع جانداران درشت ( کرم ها – موریانه ها و حشرات ...) و انواع جانداران ریز ( قارچ ها – باکتری ها – جلبک ها ...) مواد آلی درخاک ایجادمی شود. به طور مثال باکتری ها و قارچ ها باعث پوسیدن گیاهان شده و مواد آلی ریزی به نام هوموس (گیاخاک) تولید می کنند. این مواد ضمن جذب آب و نگهداری مواد غذایی، ذرات معدنی خاک را به هم می چسباند. مواد آلی نیز جزء کلوییدهای خاک محسوب می شوند. مواد آلی خاک تعدادی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک را مهار می کند. موادآلی، ظرفیت نگهداری آب خاک را افزایش داده و منبع چند عنصر ضروری مخصوصاً نیتروژن، گوگرد و فسفر برای گیاه هم چنین فراهم کننده انرژی برای میکروارگانیسم های خاک می باشند.
ب – بخش خلل و فرج :
به فضاهای خالی بین ذرات جامد خاک، خلل و فرج می گویند. خلل و فرج هوا و آب مورد نیاز ریشه گیاهان را در خود جای می دهند.
بافت خاک: درصد نسبی ذرات تشکیل دهنده خاک را گویند.
انواع بافت خاک :
الف :خاکهای درشت بافت
1-ماسه و ماسه لومی
2- لوم ماسهای
ب :خاک های میانه بافت
3- خاک های لومی لای
4-خاک های نسبتا سنگین
ج :خاک های ریز بافت
5-خاک های رسی و رس لای
ساختمان خاک: طرز قرارگیری ذرات خاک در کنار یکدیگر را ساختمان خاک گویند.
انواع ساختمان های خاک
الف: خاکهای بدون ساختمان: مثل خاکهای شنی
ب: خاکهای داری ساختمان: شامل انواع ساختمان های زیر است:
1-بشقابی2- منشوری3-مکعبی4-دانه ای
ج) خاکهای با ساختمان تخریب شده: خاکهایی که ساختمان آنها برا ثر حرکت زیاد ماشین آلات در سطح مزرعه تخریب شده است. همچنین وجود مقدار زیاد سدیم در خاک نیز باعث تخریب ساختمان خاک می گردد.
دیدگاه خود را ثبت کنید