دانلود پاورپوینت ایمنی صنعتی با فرمت pptودر 61 اسلا ید قابل ویرایش
قسمتی از متن پاورپوینت ایمنی صنعتی
ایمنی صنعتی چیست؟
در محیطهای صنعتی با وجود ماشین آلات و ابزار فراوان، غالبا کارگران در معرض خطرات گوناگون قرار دارند، با پیشرفت فنآوری و افزایش کاربرد ماشین آلات در تولید نیز مخاطرات و احتمال بروز حوادث در اینگونه محیطها فزونی میگیرد.
در محیطهای صنعتی با وجود ماشین آلات و ابزار فراوان، غالبا کارگران در معرض خطرات گوناگون قرار دارند، با پیشرفت فنآوری و افزایش کاربرد ماشین آلات در تولید نیز مخاطرات و احتمال بروز حوادث در اینگونه محیطها فزونی میگیرد.
ایمنی صنعتی علمی است که در پیشگیری از بروز حوادث در محیط کار به یاری انسان میشتابد و همواره در راستای حفاظت و حراست از نیروی کار و سرمایه گام بر میدارد.
تعاریف و محتوا
اصولا ایمنی صنعتی رشتهای است که به مجموعه تدابیر، اصول و مقرراتی گفته میشود که با به کار گرفتن آنها میتوان نیروی انسانی و سرمایه را در برابر خطرات گوناگون در محیطهای صنعتی به گونهای مؤثر و کارا نگهداری کرد و به این وسیله یک محیطکار بیخطر و سالم برای افزایش کارایی کارکنان به وجود آورد.
●ایمنی
تعریف ایمنی عبارت است از میزان درجه دور بودن از خطر، واژه (Hazard) که در تعریف علمی ایمنی آمده است، در واقع شرایطی است که دارای پتانسیل رساندن آسیب به کارکنان، تجهیزات و ساختمانها، از بین بردن مواد یا کاهش کارایی در اجرای یک وظیفه از پیش تعیین شده میباشد.
هنگامی که (Hazard) وجود دارد امکان وقوع اثرات منفی یادشده وجود خواهد داشت.
کلمه (Danger) گویای قرار گرفتن در معرض یک (Hazard) است، به این ترتیب ایمنی متضاد (Danger) بوده است، و در صدد حذف خطرات بالفعل موجود در محیط کار میباشد.
ایمنی به طور صددرصد و متعلق وجود ندارد و عملا هم هیچگاه حاصل نخواهد شد از اینروست که گفته میشود ایمنی حفاظت نسبی در برابر خطرات است.
پاورپوینت ایمنی صنعتی
●منظور از ایمن و غیرایمن چیست؟
یک مکان، یک کار معین و یا یک دستگاه زمانی ایمن انگاشته میشود که احتمال خطر مرگ، مجروح شدن و یا ابتلا به بیماری برای کسانیکه در آنجا بوده یا با آن دستگاه کار میکنند در حد قابل قبول پایین باشد. به طور کلی، میتوان چنین گفت که میزان خطر قابل قبول با پایین آمدن سطح ایمنی، افزایش سطح ایمنی کاهش مییابد. در واقع بهداشت حرفهای بیماریها را کاهش میدهد و ایمنی صنعتی به کاهش تمام خطرات میپردازد.
مهندسی ایمنی صنعتی
با توجه به تعریف ایمنی، مهندسی ایمنی عبارت است از «مقررات یا نظامی که برای کاهش وقوع حوادث از طریق حذف یا کنترل خطرات به کار میروند) در مهندسی ایمنی صنعتی مسائلی که در ایمن کردن محیط کار مورد توجه قرار میگیرند عبارتند از:
الف- پیشگیری از حوادث
ب- عوامل انسانی
ج- طراحی و جانمایی دستگاهها و تجهیزات
د- مدیریت و راهبری ایمنی
ه- آموزش
و- بازرسی
حیطه فعالیت مهندسی ایمنی امروزه گستردهتر شده است و به شاخهها و گرایشهای گوناگون دانشگاهی گسترش یافته است که عبارت است از:
۱- مدیریت خطر
۲- پیشگیری از خطرات
۳- مهندسی آتشسوزی
۴- کنترل خطر
●مدیریت و راهبری ایمنی
مدیریت، مسئول ایمنی و بهداشت کارکنان است، همانگونه که یک مدیر برای بهرهوری و سودآوری مسئولیتی سنگین دارد، در مورد ایمنی و بهداشت نیز چنین وضعیتی صادق است تولید از دست رفته ممکن است از طریق بهبود مدیریت مجددا به دست آید. اما هیچ راهی برای جبران تلفات انسانی که در نتیجه بروز حوادث حاصل میشود، وجود ندارد. این نکته مورد توافق متخصصان علم مدیریت است که تنها ۱۵ درصد از مشکلات سازمان یا کارخانه ممکن است به وسیله کارکنان حل و کنترل شود، در صورتیکه ۸۵ درصد این مشکلات را میتوان از طریق مدیریت مهار کرد.
●عوامل اصلی در مدیریت ایمنی
۱- برنامهریزی ایمنی
۲- سازماندهی ایمنی و فعالیتهای آن
۳- هدایت برنامههای ایمنی
۴- کنترل عملکردها و نتایج حاصله
پاورپوینت ایمنی صنعتی
●بهداشت و ایمنی
بهداشت به معنای مصون داشتن کارکنان از بیماری و سالم نگهداشتن وضعیت جسمانی و روانی آنهاست ایمنی به معنای محافظت کردن کارکنان از آسیبهای مربوط به حوادث کاری است. این عوامل حائز اهمیت است، زیرا کارکنانی که از سلامتی برخوردارند و در محیطی ایمن کار میکنند ثمربخشترند. به این دلیل مدیران آیندهنگر، حامی برنامههای پیشرفت بهداشت و ایمنی هستند. امروزه به دلیل ملاحظات قانونی تمام سازمانها موظف به مراقبت بهداشت و ایمنی کارکنان خود هستند.
●ایمنی در افزایش بهرهوری
لازم به ذکر است که اصول ایمنی و بهداشت حرفهای نیز علاوه بر اثرات غیرمستقیم بر بهرهوری و بازده اقتصادی واحدهای صنعتی، به طور مستقیم بر این موارد تأثیر دارد.
به طور کلی خسارات مالی یا جانی، عواقب و پیامدهای منفی تمامی حوادث صنعتی را تشکیل میدهند.
بنابراین وقوع حوادث یا سبب آسیب دیدن دستگاهها و تجهیزات مواد خام، محصولات یا محیط کار میشود و یا صدمات غیرقابل جبران جسمی و جانی را به همراه خواهد داشت.
مزایای توجه به رعایت اصول ایمنی و بهداشت حرفهای به شرح زیر است:
▪برای کارگر:
۱- افزایش روحیه ۲- کاهش فشار کار ۳- کاهش جراحات و صدمات
۴- کاهش حوادث ۵- افزایش راحتی ۶- افزایش حفظ رفاه و سلامتی
۷- افزایش سطح بهداشت کار
▪برای کارفرما:
۱- کاهش حوادث ۲- افزایش کیفیت محصول ۳- افزایش کارایی کارکنان
۴- کاهش خطاها ۵- کاهش مخارج درمانی کارگران ۶- استفاده بهتر از نیروی انسانی ۷- کاهش مخارج تولید.
▪حفاظت و ایمنی:
●وظیفه مدیریت در امر حفاظت و ایمنی در محیط کار چیست؟
لازم است مدیران و کارفرمایان به اهمیت و ارزش حفاظت صنعتی پی ببرند. باید از زیانهای مادی ناشی از حوادث صنعتی (اعم از مستقیم و غیرمستقیم) آگاهی داشته باشند مضافاً از همه مهمتر به ارزش و منزلت عامل انسانی و سلامت او توجه کند. لازم است مدیریت بر تمام کارکنان و محیط کار تأثیر داشته باشد و عوامل ایمنی محیط را که در کم کردن حوادث مؤثرند به نحو مطلوب بشناسند و کوشش و توان خود را در حفظ و سلامت کارکنان و ماشینآلات به نحو مطلوب مصرف کند.
پاورپوینت ایمنی صنعتی
●ایمنی محیط کار:
ایمنی شرایطی است که منابع انسانی را از عوامل مضری که میتوان سلامتی آنان را به خطر اندازد، مصون میدارد مسئولیت عمده ایمنسازی محیط کار به عهده مدیران سطوح بالای سازمان به ویژه مدیران پرسنلی است. البته اهمیت همکاری کلیه کارکنان را در محیط امن نمیتوان نادیده گرفت.
به عبارت دیگر ایمنی کار عبارت است از: فراهم آوردن موجباتی که از بیماریها و حوادث ناشی از کارهای صنعتی جلوگیری میکند. یعنی هرچه تعداد حوادث ناشی از کار کمتر باشد میتوان گفت که ایمنی بیشتری در محیط کار وجود دارد.
هر سال میلیونها حادثه ناشی از کار در دنیا اتفاق میافتد. برخی از این حوادث باعث مرگ و برخی دیگر موجب از کارافتادگی موقت میشوند که ممکن است ماهها دوام یابد. حوادث ناشی از کار سبب ناراحتی افراد بشر و زیانهای اقتصاد میگردند و جامعه متحمل خسارات فراوان میشود. به همین جهت جلوگیری از آنها وظیفهای مهم و اساسی است.
الف- تعریف حادثه:
آنچه انسان را ناخواسته از مسیر زندگی طبیعی منحرف ساخته و برای او ناراحتی جسمی و روانی و یا خسارات مالی ایجاد نماید، حادثه نامیده میشود. در دایرهالمعارف سازمان بینالمللی کار، حادثه چنین تعریف شده است: «حادثه عبارت است از یک اتفاق. مقصود از حین انجام کار تمامی اوقاتی است که بیمه شده در کارگاه، مؤسسات وابسته، ساختمانها و محوطه آن مشغول کار باشد، یا به دستور کارفرما در خارج از محوطه کارگاه مأمور انجام کاری میشود. ضمناً تمام اوقات رفت و آمد بیمه شده از منزل به کارگاه و بالعکس جزء اوقات کار محسوب میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید