دانلود پاورپوینت ساختمان گل و میوه با فرمت pptودر55 اسلاید قابل ویرایش
قسمتی از متن پاورپوینت
گل
گل دستگاه تولیدمثل در گیاهان عالی است و در پیدازادان (Phanerogame) خصوصاً نهاندانگان (Angiospermes) بهحد اعلای رشد خود میرسد و اغلب دارای عطر و رنگ مخصوصی است كه جلب توجه میكند.
ساختمان گل
گل مانند سایر جوانهها از كنار برگ كوچكی بهنام برگه خارج شده و بر روی پایه بلند یا كوتاهی كه پایه نام دارد قرار میگیرد. گل معمولاً شكل و اندازه و رنگهای گوناگون دارد بعضی از آنها آنقدر كوچكند كه به زحمت دیده میشوند و برخی بسیار بزرگ میباشند. گل از دو قسمت متمایز پریانت (perianth) یا پوشش گل و دستگاه تولیدمثل تشكیل یافته است. پوشش گل خود از دو قسمت جام گل (گلبرگ) و كاسه گل (كاسبرگ) تشكیلیافته و دستگاه تولیدمثل نیز از پرچم (نافه گل) و مادگی تشكیل یافته است.
4-1 كاسه گل (كاسبرگ)
از مجموع قطعات سبز رنگی بهنام كاسبرگ یا سپال (Sepale) تشكیلیافته و در قسمت خارجی گل دیده میشود كه بخشهای دیگر گل را میپوشاند. تعداد آنها در گلهای مختلف متفاوت است. رنگ آن معمولاً سبز، اما گاهی خصوصاً در تكلپهایها به رنگهای متنوع دیده میشود. (لاله و زنبق)، اینگونه كاسبرگها را كه شبیه گلبرگ میباشند پتالوئید (Petaloid) گویند مانند كاسبرگهای لاله عباسی و كلماتیس.
4-2 جام گل (Corolle)
جام گل از مجموع قطعاتی بهنام گلبرگ (Petal) كه معمولاً دارای رنگهای مختلفی است تشكیلیافته است. شكل گلبرگها در نباتات مختلف متفاوت است. بعضی ساده و بعضی دیگر مانند تاجالملوك قیفی شكل و به مهمیزی منتهی میشوند در شببو و میخك گلبرگها به نوك باریكی منتهی میشوند كه قسمت پهن آن را پهنك و انتهای باریك آن را ناخنك یا زبانك مینامند.
4-4 ساختمان پرچم
هر پرچم دارای یك میله و یك بساك است:
الف) میله (Filament).
رشته باریكی است كه بساك را به گل مربوط میسازد و مواد غذایی لازم را به بساك و دانه گرده میرساند. میله اغلب گلها طویل و استوانهای شكل و گاهی مانند پیاز مسطح و یا مانند سیبزمینی و پامچال كوتاه میباشد. همچنین میله پرچمهایی مانند شببو ممكن است آزاد باشد و یا مانند ختمی دارای پرچمهای به هم چسبیده باشد.
ب) بساك (Anthere).
بساك برجستگی كیسه مانندی است كه در انتهای میله قرار دارد و بهوسیله شیارهای طولی به دو قسمت تقسیم میشود و هر قسمت دارای دو حفره دراز بهنام كیسه گرده (Sacpollinique) است كه حاوی دانههای گرده (Pollene) میباشد. در بساك رسیده بافتی كه دو كیسه گرده هر قسمت را از هم جدا میكند از بین رفته و در نتیجه شكافی طولی در دیواره هر قسمت استوانهای بساك ظاهر شده و باعث پراكنده شدن دانههای گرده میشود.
4-5 ساختمان بساك
اگر مقطع عرضی بساك جوانی را در زیر میكروسكوپ قرار دهیم خواهیم دید كه بساك جوان فقط از سلولهای پارانشیمی متحدالشكل تشكیلیافته و بهوسیله اپیدرمی نازك محافظت میشود. در اثر رشد و نمو تدریجی بساك در چهار نقطه آن كه دو به دو متقارن هستند چند سلول تغییر شكل یافته و به موازات سطح بساك تقسیم میگردند و چهار ناحیه مشخص یعنی كیسههای گرده را بهوجود میآورند.
دیدگاه خود را ثبت کنید