دانلود پروژه انواع سیستم بارکدینگ با فرمت ورد ودر 97 صفحه قابل ویرایش
فهرست مطالب
مقدمه
چکیده
فصل ١ :آشنایی با مفهوم شناسایی خودکار
نوارهای مغناطیس
شناسایی نوری الفبا
فركانس رادیوی
تشخیص صوت
بینایی مصنوعی
كارتهای هوشمند
باركد
برتری های سیستم باركد به دیگر سیستمهای شناسایی خودكار
فصل ٢ :بارکد
تعریف بارکد
تاریخچه بارکد
ضرورت استفاده از بارکد
سیستم بارکدگذارى چگونه آغاز شد
سیستم بارکد امروزى چگونه شروع به کار کرد
فواید بارکد کردن
انواع مختلف روشهای کدگذاری
انواع باركد
: باركد خطی
الف : باركد رقمی
ب : باركد
باركد دوبعدی
چاپ باركد
معرفی انواع بارکد
UPC/EAN
بارکد ١٣ EAN
الف : تاریخچه ١٣ EAN
ب : محاسبه عدد کنترلی(رقم سیزدهم)
ج : ساختار بارکد ١٣ EAN
٣٩
Code
١٢٨ Code
ساختار بارکد ١٢٨
Code
و محاسبه رقم كنترل
Interleaved 2 of 5 PDF417
بارکدها چگونه خوانده می شوند
بارکد خوانها
بارکدخوانهای ثابت
بارکدخوانهای سیار دسته ای
بارکدخوانهای سیار بی سیم
اسکنر چکونه کار می کند
کدام بارکدخوان برای کار
و نرم افزار شما مناسب است آیا دستگاه بارکد خوان با کامپیوتر من سازگار است
چاپ بارکد
استفاده از بارکد در هر کجا
کارخانجات
حمل و نقل
فروشگاهها
مراکز درمانی
تکنولوژی های جدید بارکد
فصل ٣ : جدید ترین جانشین بارکد
RFID (تشخیص هویت رادیویی)
برخی کابردهای
RFID
انواع یا کلاسهای برچسبهای
RFID
دستهبندی
RFIDه
ساختار
RFID
اجزای تگ
اجزای سیستم
RFID
غیرفعال
آنتن
ابعاد و اشکال مختلف تگ غیرفعال
فرکانسهای رادیویی
کنترل کیفیت
کاربردهای عمده
فرایند پرینت برچسب
پرینت برچسبها
برچسبهای هوشمند
مقایسه سیستمهای بارکدینگ
مزیت RFID نسبت به بارکدها
دیگر کاربردهای امنیتی
انبارداری و ردیابی کالا
حملونقل
حملونقل ریلی
باربری
خودروسازی
فرودگاهها
حریم خصوصی افراد
فناوری RFID بدون نیاز به ریزتراشه
دیگر استفادههایی که از فناوری
ID میشود
معایب
RFID
فصل ٤ : نگاهی به آغاز اجرای طرح بارکد ژنتیکی
ستره استفاده
قالب ژنتیک
ضمیمه ١ : نمونه ای از طراحی بارکد
ضمیمه ٢ : نرم افزار موبایل برای خواندن بارکد
ضمیمه ٣ : جدول کد EAN•UCC مربوط به کشور های مختلف
ضمیمه ٤ : جدول انواع بارکد ها
ضمیمه ٥: اشکال متنوعی از بارکد
منابع
قسمتی از متن پروژه
مقدمه:
امروزه سيستمهای اطلاعاتی كامپيوتری سهم بسزايي دركارايي امور تجاری و كنترلی دارند. لذا برای حصول اين كارايی ضروری است كه اطلاعاتی كه به كامپيوترها وارد می شوند ، دقيق و بهنگام بوده و در ضمن ، گردآوری آنها نيز هزينه زيادی دربر نداشته باشد . درميان انواع سيستمهای شناسايی خودكار ، تكنولوژی باركد جزء ساده ترين ها است. اين سيستم به صورت تجهيزات جانبی كامپيوترهای شخصی كه امروزه در واحدهای صنعتی ، تجاری و اداری كشور جايگاه مهمی يافته اند ، قابل بكارگيری است.
در این تحقیق سعی شده انواع سیستم های بارکدینگ معرفی شده و کاربرد های هر یک مورد بررسی قرار گیرند.
همچنین باتوجه به پیشرفت روز افزون علوم مختلف،وتوسعه تغییرات در تکنولوژی های موجود،ما را بر آن داشت تا از فنآوری های جایگزینو جدید نیزمواردی را بیان کنیم.
چکیده :
در سالهای اخیر ، نوارهای سیاه وسفید ظاهراً همشكلی كه روی بسیاری از كالاهایتجاری از قبیل مجلات ، نوشابه ها ، كنسروها، كتابها ، انواع جعبه ها و … چاپ می شود ، بسیاری از نظرها رابه خود جلب كرده است . این نوارهای سیاه وسفید كه باركد نام دارند ، علائمی هستند كه حاوی اطلاعاتی در مورد کالا ها می باشند. برای رمزگشایی این علائم باید از دستگاهی به نام اسكنر باركد استفاده نمود كه بارکد را بصورت نوری می خواند و به كامپیوتر متصل به آن منتقل می كند. اسكنر باركد از خود نوری می تاباند كه پس از برخورد با نوارهای سیاه وسفید باركد ، دوباره به دستگاه بازباتانده می شود. جاهایی كه سیاه است نور را كمتر و جاهایی كه سفید است ، نور را بیشتر بازمی تابانند و در نتیجه اسكنر می تواند تغییرات و در حقیقت پهنای نوارها را تشخیص دهد. این نوارها بسته به ضخامتشان و فاصله شان از هم ، اطلاعات مختلفی را در بردارند ( ارتفاع خطوط ، اطلاعاتی را بیان نمی كند ) .
آشنایی با مفهوم شناسایی خودكار :
با همگانی شدن كامپیوتر و بكارگیری آن در عرصه حاضر، پردازش اطلاعات و استخراج نتایج مورد نیاز با سرعت بسیار بالا انجام می شود. جمع آوری اطلاعات، وارد کردن داده ها به کامپیوتر، پردازش اطلاعات و نمایش نتایج یا دادن گزارشات مراحلی هستند که در یک سیستم اطلاعاتی كامپیوتری طی می شوند. در این زنجیره تنها پردازش اطلاعات و نمایش نتایج با سرعت و دقت زیاد و توسط ماشین انجام می شوند، در حالی كه در مراحل جمع آوری اطلاعات و وارد کردن داده ها به کامپیوتر كه اصلی ترین مراحل هستند، هنوز هم به نیروی انسانی متكی بوده و دقت و سرعت کاربر عاملی تعیین كننده است.
در واقع از دیدگاه بهره وری كل سیستم ،مراحل جمع آوری اطلاعات و وارد کردن داده ها به کامپیوتر گلوگاه سیستم خواهند بود ؛ چرا كه کاربر هیچ گاه نخواهد توانست همگام با سرعت كامپیوتر، داده ها را جمع آوری و وارد سیستم نماید و درصد بالای خطا در این مرحله عملا درصد خطای موجود در خروجی مجموعه را افزایش می دهد. بنابراین ضرورت جایگزینی ماشین به جای انسان در این مراحل نیز اجتناب ناپذیر است . وظیفه این جایگزینی را تكنولوژی های شناسایی خودكار بر عهده دارند.
شناسایی خودكار با جایگزین كردن تكنولوژی پیشرفته ماشین به جای انسان ، عمل تشخیص داده ها ، جمع آوری آنها و ورود به كامپیوتر را از اختیار کاربر خارج ساخته و خودعهده دار این وظیفه خطیر می شود. این جایگزینی سبب رفع گلوگاههای سیستم و افزایش شدید بهره وری كل مجموعه خواهد شد .
١-١ نوارهای مغناطیس :
در این روش از تكنولوژی متداول در ضبط مغناطیسی اطلاعات استفاده می شود. مانند ضبط اطلاعاتی همچون موسیقی، برنامه كامپیوتری و .. بر روی نوار مغناطیسی. اطلاعاتی كه روی نوار ظبط شده، با عبور نوار از مقابل هد مغناطیسی، بازیابی می گردد. از مزایای این روش، عدم حساسیت به گردوخاك و چربی محیط بوده و كاربرد آن بیشتر در كارتهای اعتباری ، بلیط ها و كارتهای شناسایی است .
٢-١ شناسایی نوری الفبا :
در این روش، کد به صورت حروف و اعداد طبق الگوی خاصی بر روی كالا نوشته و یا چاپ می شود. به هنگام شناسایی، دستگاه كد خوان حروف و اعداد را خوانده و اطلاعات را به كامپیوتر وارد می كند. مزیت مهم این روش، قابلیت تشخیص كد به وسیله انسان است، چراكه کد كاملا شبیه اعداد و حروف متداول الفبای انگلیسی است. متداولترین استاندارهای این روشOCR-A و OCR-B می باشند. كاربرد این تكنولوژی بیشتر بر روی چكها، اسناد بانكی و قبوض مختلف می باشد.
٣-١ فركانس رادیویی :
بهره گیری از امواج رادیویی بُعد دیگری از شناسایی خودكار می باشد. اساس این ایده بر ارسال سیگنال به شئ و دریافت بازتاب توسط گیرنده استوار است.در روش RF(Radio Frequency) ، امواج رادیویی در مسیر عبور شئ ارسال می گردد. گیرنده بسیار كوچكی متشكل از یك میكروچیپ و ارسال كننده علائم ( به ابعاد یك قوطی كبریت یا كوچكتر ) كه به شئ متصل شده، این علائم را دریافت و سپس کد موجود در حافظه خود را به فرستنده اصلی ارسال می دارد. با دریافت توسط فرستنده اصلی، عمل شناسایی انجام شده است.
پوشیده شدن گیرنده توسط رنگ ، گردوخاك ، سیمان و … نمی تواند از ارسال علائم جلوگیری نماید وبه همین دلیل بهترین كاربرد این سیستمها درمكانهای تولیدی به شدت آلوده ویا دارای موانع متعدد است .معمولا خطوط مونتاژكارخانجات اتومبیل سازی، بیشترین استفاده را از این سیستم می برند و همچنین استفاده مطلوب از سیستمهای حمل و نقل خودكار ( AGV ) بدون این سیستم مقدور نیست.
٤-١ تشخیص صوت :
استفاده از سیستمهای تشخیص صوت این امكان را می دهد تا ورود اطلاعات به كامپیوتر تنها با بازگویی كلمات توسط کاربرانجام شود.این امكان درمواردی كه مشغولیت كارگرد زیاد است وباید دستهایش آزاد باشند بسیار مفید بوده و بازده كار را بالا می برد.در این روش اصوات تولید شده انسان تبدیل به علائم دیجیتال شده و توسط نرم افزار دستگاه با لغات موجود در بانك اطلاعاتی مقایسه و مفهوم كلام توسط كامپیوتر درك می شود. این سیستمها معمولا قابلیت درك تا 1000 كلمه ( بسته به نوع و قیمت ) را دارند. مزیت فراوان این روش در حالاتی است كه به هر دو نیروی بینایی و دستی کارگر همزمان نیاز است، از جمله زمان دریافت و ارسال اجناس، كنترل كیفیت ، مرتب كردن كالا.
از محدودیتهای این سیستم می توان وابستگی و نیاز مبرم به تنظیم برای فركانس صوتی کاربر، محدودیت كلمات مورد استفاده و در نتیجه نیاز به آموزش کاربر برای بازگویی جملات به روش خاص و در آخر، هزینه نسبتا بالا در مقایسه با دیگر روش های شناسایی خودكار برشمرد.
٥-١ بینایی مصنوعی :
اساس كار این سیستم، تصویر برداری از شئ و تطبیق آن با الگوی موجود در حافظه كامپیوتر است. بدین ترتیب كه ابتدا با دوربین از آن تصویر برداری شده و این تصویر به نقاط ریز تجزیه میشود ، كه پس از بهبود عیوب ، با الگوهای موجود در حافظه مقایسه و تصمیم گیری انجام می شود.
با توجه به عملكرد این سیستم ها ، عمدتا كاربرد آنها در كنترل كیفیت قطعات ظریف و ارزشمند ( چون بردهای الكترونیكی ) و یا نظارت در موارد حساس ( چون رادار برجهای مراقبت ) می باشد.لازم به ذكر است كه این سیستمها در رده گرانترین نوع سیستمها شناسایی خودكار هستند.
٦-١ كارتهای هوشمند :
از جدیدترین تكنولوژی های شناسایی خودكار، کارتهای هوشمند می باشند. یك كارت هوشمند حاوی یك میكروچیپ است كه بر روی یك كارت پلاستیكی جایگذاری گردیده است . این میكروچیپ قادر به ذخیره یك كد و یا نهایت یك بانك اطلاعاتی ( بر حسب نوع برچسب ) می باشد. ساده ترین و ارزانترین این كارتها همانهایی هستند كه به منظور پرداخت اعتباری به كار می روند. نمونه ای كارتها هم اكنون در سیستمهای تلفن كشورمان استفاده می شود.
هم اكنون در دنیای صنعتی از كارتهای هوشمند استفاده وسیعی در زمینه های شناسایی افراد در سیستمهای حفاظتی، كنترل تردد، پرداخت وجه در فروشگاهها و جابجایی اطلاعات به عمل می آید.
٧-١ باركد :
تكنولوژی باركد از متداولترین روشهای شناسایی خودكار است. هر باركد شامل تعدادی نوارهای موازی رنگی (معمولا سیاه و سفید) با پهنای متفاوت می باشد. این خطوط عمودی توسط دستگاه كدخوان خوانده شده و وارد كامپیوتر می شود. به منظور ایجاد قابلیت خوانده شدن باركدهای مختلف توسط انواع باركد خوانها، استاندارهایی برای تهیه باركد به وجود آمده است. تفاوت هر یك از استاندارها در قابلیت كد كردن اعداد و حروف و نمادها،طول باركد حاصله، حجم ذخیره ســازی اطلاعات نسبت به پهنای باركد و برخی نكات فنی دیگر می باشد. به منظور خواندن هر استاندارد خاص ، باید دستگاه كدخوان قابلیت پشتیبانی آن استاندارد را داشته باشد.
٨-١ برتری های سیستم باركد به دیگر سیستمهای شناسایی خودكار :
-پایین بودن هزینه های كلی سیستم ( نصب، راه اندازی،نگهداری )
-كم حجم بودن تجهیزات سیستم
-گستردگی زمینه های كاربرد
-وجود استاندارهای جهانی پذیرفته شده در سطح كشورها
-امكان بهره گیری از تجهیزات موجود نرم افزاری و سخت افزاری ( عموما كامپیوترهای شخصی ) در محیط كار.
بارکد:
١-٢ تعریف بارکد :
به زبان ساده مى توان گفت: مجموعه اى از میله ها یا خطوط سیاه رنگى که معمولاًبر روى زمینه اى سفید چاپ مى شود و به وسیله آن از کالاى خریدارى شده شناسایى لازم به عمل مى آید و قیمت آنمشخص مى شود و اگر به دنبال تعریف دقیق ترى هستید، باید گفت:بارکد عبارت است ازانتقال داده ها از طریق امواج نورى. آنها مجموعه اى از خطوط میله اى موازى باعرضهاى گوناگون (پهن و نازک)هستندکه اندازه هر خط معنا و مفهوم خاصى براى دستگاهبارکدخوان دارد.در حقیقت دستگاه بارکدخوان ماشینى است که اطلاعات را به شکل بصرى برروى صفحه نمایش مى دهد.
٢-٢تاریخچه بارکد:
ایده بارکد بوسیله Norman Joseph Woodland و Bernard Silver بوجود آمد . در سال 1948 آنها از دانشگاه Drexel فارغ التحصیل شدند. آنها بعد از شنیدن اینکه رئیس یک شرکت فروش مواد غذایی می خواست روال پرداخت قیمت کالا را خودکار کند این ایده را خلق کردند. یکی از اولین طرحهای آنها این بود که از رمز مورس که چاپ شده و به صورت عمودی دراز شده است استفاده کنند . که بصورت نوارهای باریک و پهن نشان داده می شود . بعدا آنها به استفاده از بارکد از نوع دایره های هم مرکز (bulls-eye) معطوف شدند. آن دو در 20 اکتبر 1949 اختراعشان را با عنوان "Classifying Apparatus & Method" در اختراعات آمریکا به شماره 2,612,994به ثبت رساندند. اختراع در 7 اکتبر 1952 منتشر شد.
اولین بارکد خوان توسط Woodland ( آن موقع کارمند IBM بود ) و Silver در سال1952 ساخته شد و شامل یک لامپ 500 واتی و یک لوله خلا تشدید کننده نور بود که توسط شرکت RCA برای موسیقی فیلم ساخته شده بود
(به صورت نور روی فیلم نوشته می شد ) دستگاه خیلی قابل استفاده نبود ( دستگاه به سادگی یک نوسان نما بود ، و لامپ 500 وات تقریبا کاغذ اولین نمونه بارکد را سوزاند ) و برای مصرف تولید نشد . در 1962 آنها اختراع را به شرکت Philco فروختند ، که بعدا آن را به شرکت RCA فروخت . پیشرفت لیزر ممکن ساخت که بارکد خوان ها خیلی ارزانتر ساخته شوند ، و پیشرفت مدارات مجتمع ( IC ) رمزگشایی بارکد خوانده شده را ممکن ساخت . متاسفانه Silver در 1963 در سن 38 سالگی درگذشت قبل از اینکه چیزی از اختراع حاصل شود. در 1972 یک فروشگاه Kroger در شهر Cincinnati با استفاده از یک بارکدخوان از نوع دایره های هم مرکز (bull-eye) با کمک شرکت RCA آزمایشی را انجام داد . متاسفانه بارکد های دایره های هم مرکز به آسانی هنگام چاپ کثیف می شدند و خیلی موفق نبودند . در این مدت Woodland در IBM بارکد خطی را به وجود می آورد که در 3 آوریل 1973 به عنوان کد محصول جهانی (Universal Product Code) انتخاب شد . در 26 ژوئن 1974 ،در سوپرمارکت Marsh در ایالت Ohio شهر Troy اولین محصول فروشگاه ( یک بسته آدامس ) بوسیله یک دستگاه بارکد خوان فروخته شد ( این بسته آدامس حالا در موزه Smithsonian تاریخ آمریکا موجود است )
درسال 1992 مدال ملی تکنولوژی توسط رئیس جمهور George H. W. Bush به Woodland اهدا شد.
در حالی که ممکن است چنین به نظر برسد که بارکد ها همیشه با ما بوده اند ، اما بارکد ها تا دهه ی 1970 کاربردی نداشتند . تا اینکه در سال 1974 اولین اسکنر (بارکد خوان) ساخته شد و اولین محصول بارکد گذاری شد .
ایده استفاده از بارکد به مدتی قبل برمی گردد ،در سال 1932 والاس فلینت پیشنهاد داد که برای کنترل خرده فروشی ها می توان از یک سیستم اتوماسیون استفاده نمود ، در حالی که فکر و ایده او در آن زمان قابل انجام نبود اما او ایده اش را در حرفه ی خود پی گیری کرد . فلینت آدمی خسیس و صاحب یک فروشگاه زنجیره ای مواد غدایی بود. ایده های او در حدود 40 سال بعد منجر به توسعه کد UPCشد.
طی دهه ی 40 ، 50 و 60 چندین نمونه کد مختلف از جمله bulls eye , numeral و چند نمونه دیگر توسعه پیدا کرد ،تعداد زیادی از نرم افزاهای جزئی باعث توسعه بارکد شدند و کاربرد آن در صنعت رونق بیشتری یافت.
٣-٢ضرورت استفاده از بارکد :
گرداندن یک فروشگاه کار مشکل و پردردسرى است. مدیران و صاحبان آن باید از میزانموجودى که از هزاران کالاى کوچک و بزرگ دارند، مطلع باشند (کالاهایى که مجبور بهخرده فروشى آن هستند و در زمان طولانى از انبارهایشان بیرون مى روند.(
همین طورکه فروشگاهها، بزرگ و بزرگتر شدند تا به فروشگاههاى زنجیره اى امروزى رسیدند، کارمشکل و مشکل تر شد. نخست مجبور شدند در فروشگاهها را هرچند وقت یکبار ببندند و تمامکیسه ها و بسته ها و کنسروها را شمارش کنند٬ کار بسیار دشوارى بود.
این کار سختو هزینه بردار بیش از یک بار در سال انجام نمى شد (انبارگردانى)، بنابراین مدیرانفروشگاهها مجبور بودند بیشتر کارهایشان را بر اساس حدس و گمان انجام دهند و درنهایت این نیاز مادر اختراع شد!
١-٣-٢سیستم بارکدگذارى چگونه آغاز شد؟
در سال ۱۹۳۲گروهى از دانشجویان رشته مدیریت بازرگانى دانشگاه هاروارد، تصمیم گرفتند روشى راانتخاب کنند تا بر اساس آن مشتریان کالاى مورد نظرشان را از درون کاتالوگى پیداکنند و سپس با برداشتن کارت هاى خاص چسبانده شده در کنار نام هر کالا و تحویل بهمسؤول کنترل و قرار دادن آن در دستگاه کارت خوان و پانچ، مستقیماً کالا را از طریقانبار به باجه کنترل انتقال دهند و صورتحساب کامل را دریافت کنند و مهم تر از همهصاحبان فروشگاه از موجودى انبار خود اطلاعات به روزى داشته باشند.
شکل١-٢
البته ایدهسیستم «بارکدینگ» مدرن و پیشرفته از سال ۱۹۴۸ وارد سیستم تجارى شد.
٢-٣-٢سیستم بارکدامروزى چگونه شروع به کار کرد؟
سال ۱۹۴۸ بود که رئیس یک فروشگاه مواد غذایى درآمریکا از کار کند و بى دقت کارکنان فروشگاه به ستوه آمد و براى پیدا کردن راه حلبه مسؤولان دانشگاه (Drexel) مراجعه کرد تا تقاضاى ساخت سیستم کنترل خودکارى راداشته باشد، اما مسؤولان دانشگاه از این نظریه استقبال نکردند.یکى از دانشجویان فارغ التحصیل این دانشگاه به نام باب سیلور «Bob Silver» این گفت و گو را شنید و آن را با یکى از دوستانش«Norman Joseph Woodland » ٬در میان گذاشت و تصمیم گرفتند براى ساخت چنین سیستمى شروع به کار کنند. آنها در شروع از رمز و الفباى سیستم مورس الهام گرفتند و سعى کردند با چاپ و طراحىمیله هاى پهن و باریک این شیوه را راه اندازى کنند و مدتى بعد هم به فکر سیستمبارکد نقطه اى و دایره اى افتادند.
سال ۱۹۴۹ بود که توانستند اختراع خود را ثبتکنند و در سال ۱۹۵۲ نخستین سیستم بارکدخوان را ساختند. «وودلند» که از سال۱۹۵۱درشرکت IBM مشغول به کار شده بود، توانست با استفاده از موقعیتهایى که در آنجا برایشایجاد مى شد، به کمک دوستش در سال ۱۹۵۲ دستگاهى به بزرگى یک میز تحریر بسازد و ۲جزء اصلى در آن تعبیه کرد:
١ - یک حباب (لامپ) ۵۰۰ واتى به عنوان منبع نور.
-۲با استفاده از آنچه در سیستم ساخت فیلم (براى تراک هاى صوتى استفاده مى شد) مجرایىلوله اى ساخت و این لوله را به یک نوسان سنج متصل کرد و سپس یک قسمت کاغذ را به شکلکدهاى خطى در جلوى پرتوى نور خارج شده از منبع نور، علامت گذارى کرد. پرتو منعکسشده به مجرا مى رسید و در طرف دیگر گره اى ناشى از حباب پرقدرت کاغذ را مى سوزاند. او بدون هیچ کم و کاست به آنچه مى خواست، رسیده بود. درحالى که کاغذ حرکت مى کرد،علایم روى دستگاه نوسان سنج تغییراتى مى کرد و در نهایت توانسته بودند دستگاهىداشته باشند که به کمک آن موضوعات چاپ شده، خوانده مى شد.
بعداً متوجه شدند لامپ ۵۰۰ واتى میزان الکتریسیته اى زیادتر از آنچه آنها نیاز داشتند، تولید مى کند ومیزان اضافى، علاوه بر بالا بردن هزینه ها، گرماى اضافى هم تولید مى کرد و از طرفىنگاه کردن به آن باعث آسیب چشم مى شد، بنابراین به فکر استفاده از منبعى افتادند کهتمام نور مورد نیاز آنها را در فضاى کوچکى متمرکز کند. همان کارى که امروزه «لیزر» انجام مى دهد، اما در سال ۱۹۵۲ لیزر موجود نبود!
بعدها با گسترش و تولید لیزر «Laser» توانستند دستگاههاى بارکدخوان ارزان ترى تولید کنند. گرچه «باب سیلور» فرصتاستفاده درست از دانش خود را در شرایط آسان تر نیافت و در ۳۸سالگى فوت کرد، اماهمکارش کار را ادامه داد.
در سال ۱۹۷۲ سیستم بارکد نقطه اى نیز در عمل مورداستفاده قرار گرفت، اما این روش چندان موفق نبود (زیرا حین چاپ براحتى مغشوش مىشد(.
در سال ۱۹۷۴ وودلند در IMB سیستم بارکد خطى را گسترش داد و نخستین محصولخرده فروشى (محصولاتى چون آب میوه و آدامس) به این طریق فروخته شد. (و جالب اینکهدر حال حاضر یک بسته از آن آدامس در موزه اى در آمریکا نگهدارى مى شود(.
وسرانجام آقاى وود در سال ۱۹۹۲ توانست مدال ملى تکنولوژى را بابت به کارگیرى سیستمبارکد دریافت کند. (تنها به خاطراستراقسمع دوستش آقاى سیلور(!
خلاصه آنکه،بارکدها و سایر برچسب هاى خوانا در جایى که نیاز به خوانده شدن اطلاعات با پردازشتوسط کامپیوتر وجود دارد، استفاده مى شوند و کاربرها به عوض تایپ کردن رشته اى طویلاز داده ها، تنها بارکدمورد نظر را جلوى دستگاه بارکدخوان قرار مى دهند و پردازشبدون نیاز به نیروى انسانى به طور کاملاً خودکار انجام مى شود. بنابراین بارکد شیوهشناسایى و تعیین هویت خودکار داده ها است.
معمولا ، اطلاعات مربوط به محصولات بصورت فایلهایی در حافظه كامپیوتر ذخیره می شوند كه برای دستیابی به آنها باید از كد مربوطه استفاده كرد. بعنوان مثال در هر فروشگاه فروشنده ، كامپیوتــری در دسترس دارد كه با استفاده ازآن و اسكنر متصل به آن ، باركد موجود در روی كالا را می خواند. با این عمل، كامپیوتر یك كد دریافت می كند و در حافظه به جستجوی اطلاعات مربوط به آن می پردازد. پس از یافتن اطلاعات متعلق به كالا ، آنها در صفحه نمایش كامپیوتر نمایان ساخته و قیمت كالا را اعلام می نماید در ضمن همزمان با فروش هركالا، یك واحد از تعداد كالاهای موجود در فروشگاه كسر می گردد. بدین ترتیب مدیر فروشگاه درهرلحظه می تواند دریابد كه چه تعداد از یك كالای خاص در فروشگاه وانبار وجود دارد. لازم به ذكراست كه فروشنده می تواند هر زمان كه خواست قیمت را تغییر دهد.رقمى که توسط بارکد تولید مى شود،عموماً محصول خاصى را نشان مى دهد. سیستم بارکدینگ به طور معکوس هم کار مى کند،یعنى قادر است با دریافت رقم مربوط به یک محصول، بارکد مورد نظر را ایجاد بکند و درواقع نوعى خود شناسایى انجام مى شود.
٤-٢ فواید بارکد کردن :
-۱مصون بودن ازخطاپذیرى به علت کاهش دخالت نیروى انسانى و وارد نشدن دستى اطلاعات.
-۲دستهبندى دقیق اطلاعات.
-۳سرعت بالا به همراه صحت ۱۰۰درصد.
-۴ دسترسى آسان بهاطلاعات واقعى و حقیقى (در جریان روند مدیریت) البته اگر: با دقت تمام کالاها درفروشگاهها بارکدگذارى شوند تا مراجعه کنندگان دچار دردسرهایى که ما با آن خوبآشنایى داریم، نشوند.
بارکد تقریبا در تمام بخشهای زندگی ما وجود دارد ٬ در سوپر مارکتها٬بیمارستانها٬ زندانها و حتی در خانه خودمان !
بارکد تقریبا به عنوان بخشی اززندگی روزمره ما مورد قبول همه قرار گرفته اما واقعا بارکد چیست و چه چیزی را نمایشمیدهد ؟
مطمئن باشید فقط شما نیستید که دوست دارید سر از راز این خطوط و فضاهایمیان آنها دربیاورید خطوطی که هر روز حد اقل بر روی برچسبهای مواد غذائی یا نامههای پستی خود می بینید .
همه آنها به نظر یکسان می آیند اما اینچنین نیست زیرا هرصنعتی روش کدگذاری مخصوص به خود را دارد و از آن به عنوان استاندارد استفاده میکندکه در بخشهای بعدی این روشها را توضیح خواهیم داد .
اگر در فکر بکارگیری تکنولوژیبارکد در شغل خود هستید موارد مهمی است که باید در نظر بگیرید تا این تکنولوژی برتمام مشکلات شما غلبه کرده و کار شما را سهولت ببخشد .
به تمام سوالاتی که درذهن شما نقش بسته به درستی پاسخ دهید تا بتوانید برنامه خود را اجرا کنید .
در این قسمت شما درباره موارد زیر اطلاعاتی را به دست خواهید آورد :
● بارکد
● روشهای کدگذاری
● انواع بارکد خوان ( ثابت و سیار(
● سازگاری بارکد با کامپیوتر شما
● چاپ بارکد
● صنایع و نرم افزارها
٥-٢انواع مختلف روشهای کدگذاری :
بارکد در شکلهای مختلف ارائه میشود که ساده ترین نوع آن را حتما در فروشگاهها ویا سوپر مارکتها دیده اید .
اما استانداردهای دیگر بارکد هم وجود دارد که درصنایع مختلف استفاده می شود مثل : مراکز درمانی , کارخانه های صنعتی و … که تماماینها نحوه کدگذاری (Symbology) منحصر به فرد برای خود را دارند که غیر قابل تغییرهستند. حال این سوال پیش می آید که چرا اینهمه کدهای متفاوت وجود دارد ؟ این سوالبه سادگی قابل جوابگوئی است چرا که Symbology های مختلف برای حل مشکلات صنایعگوناگون به وجود آمده اند .
٦-٢ انواعباركد :
سمبلهای مختلفی برای باركد وجود دارد كه در جزییات فنی با همفرق دارند این جزییات عبارتند از:
عرض نوارها، ست كاراكتر،روش به رمز در آوردن،خصوصیات CHECKSUM وغیره دو نوع باركد وجود دارد: خطی و دو بعدی .
١-٦-٢باركد خطی :
یك باركد خطی می تواند حداكثر حدود 20 كاراكتر را در خود جای دهد .اسكن كردنیك باركد دسترسی اتوماتیك به اطلاعات بانك داده را میسر می كند . این باركد به دوقسمت تقسیم می شود كه هر قسمت دارای انواع مختلفی می باشند كه در ادامه توضیح دادهشده است :
الف (باركد رقمی :
این باركد شامل انواع زیر است :
) : EAN-13 مخصوص اروپا(
) : EAN-8 نوع فشرده كد EAN برای استفاده در تولیدات كوچك(
) : UPC-A مخصوص تولیدات جهانی در امریكا و كانادا(
) : UPC-E نوع فشرده كد UPC برای استفاده در تولیدات كوچك(
) :CODE 11مورد استفاده در تجهیزات مخابراتی )
) : INTERLEAVE 2 OF 5 کد فشرده جهت استفاده در صنعت و بارهای هوایی (
) : INDUSTRIAL 2 OF 5 یك نوع كد قدیمی(
) : STANDARD 2 OF 5 یك نوع كد قدیمی(
) : CODA BAR یك نوع كدقدیمیبرای استفاده درسیستم كتابخانه ها و بانكهایخون (
) : PLESSEY یك نوع كد قدیمی(
) : MSI نوع تغییر یافته PLESSY كه در امریكااستفاده می شود(
) : POSTNET سرویس ارسال اتوماتیك پستی در امریكا(
ب (باركد: ALPHANUMERIC
این باركد انواع زیر را دارا است :
) : CODE 39 مورداستفاده در تمام كشورها(
) : CODE 93 كد فشرده شبیه به كد 39(
) : CODE 128 دارای قابلیت ذخیره و چگالی بالا مورد استفاده در تمام كشورها(
) : LOGMARS شبیهبه كد ( 39
٢-٦-٢باركد دوبعدی :
باركد دوبعدی می تواند تا 1850 كاراكتر را دریك سمبل ذخیره كند و می تواند مقدار قابل توجهی آسیب را تحمل كند در حالیكه بهوسیله اسكنر می تواند خوانده شود.
این نوع باركد دارای انواع مختلف زیر می باشد :
) : PDF 417 مناسب برای به رمز در آوردن حجم بالای اطلاعات(
) : DATAMATRIXمی تواند حجم بالای اطلاعات را نگهداری كند(
) : MAXICODE دارایطول ثابت كهبرای بسته بندی اتوماتیك استفاده میشود(
) : QR CODE برای كنترل موادو تایید سفارش(
DATA CODE
CODE 49
16K
٧-٢چاپ باركد :
نشانه هایباركدممكن است به روشهای مختلفی ایجاد شوند كه در زیربه آنها اشاره شده است :
توسط علامت گذاری مستقیم،توسط قلم لیزری یا چاپ جوهرافشان،یا به طورعادی تر وعمومی تر بوسیله تصویر كردن یا چاپ نشانه باركد بر روی یك بر چسب مجزا .
اصطلاح چاپیا چاپگر در اینجا به موضوع تولید باركد اشاره دارد.
جدول زیر نام ، مشخصات و کاراکترهای مجاز مورد استفاده توسط برخی از این بارکدها را نشان می دهد:
مشخصه و کاراکترهی مجاز
نام بارکد
اولین و آخرین کاراکتر در بارکد باید A, B, C و یا D باشد سایر کاراکترها می تواند ارقام صفر تا 9 و یا یکی از علامت های $,/,+,-,:,. باشد
Codabar
تمام کاراکترهای اسکی
128 Code
A - Z, 0 - 9, space, ‘ + ’, ‘ . ’, ‘ - ’, ‘ / ’, ‘ $ ’, ‘ % ’
Code 39 (3 of 9)
تمام کاراکترهای اسکی
Code 39 (full ASCII)
تمام کاراکترهای اسکی
Code 93
بارکد با طول ثابت 7 رقم شامل ارقام 0 تا 9
EAN 8
بارکد با طول ثابت 12 رقم شامل ارقام 0 تا 9
EAN 13
بارکد با طول متغیر ، شامل فقط ارقام 0 تا 9
Interleaved 2 of 5
بارکد با طول متغیر ، شامل فقط ارقام 0 تا 9
MSI
بارکد با طول ثابت 5 ، 9 و 11 رقم شامل فقط ارقام 0 تا 9
Postal / Postnet
بارکد با طول ثابت 11 رقم شامل ارقام 0 تا 9
UPC-A
بارکد با طول ثابت 6 رقم شامل ارقام 0 تا 9 که آخرین رقم باید بزرگتر از 5 باشد
UPC-E
جدول١-٢)نام ، مشخصات و کاراکترهای مجاز مورد استفاده توسط هر یکاز بارکدها
٨-٢معرفی انواع بارکد
حالا با هم نگاهی کوتاه به برخی از Symbology هایمعمول می اندازیم و ببینیم چگونه و کجا و چرا از آنها استفاده میکنیم :
١-٨-٢ UPC/EAN
این نوع کدگذاری برای کنترل خروجی ( کنترل نهائی ) به کار برده میشود . کد UPC با طول ثابت میباشد و به طور
خاص در فروشگاهها و کارخانجات تولید کننده مواد غذائیکاربرد دارد . این کد برای سوپرها و این چنین مواردی در نظر گرفته شده است که بااستفاده از 12 رقم فضای مناسبی برای تعریف محصولات در اختیار ما قرار میدهد .
بارکد EAN براینخستین بارجهت تعیین مشخصات کالا در سوپرمارکت ها استفاده شد. بدین ترتیب،محصولی که دارای این بارکد بود،همه مشخصات خود را به همراه داشت.
١-١-٨-٢بارکد١٣ : EAN
تعداد رقمهایEAN درحالتاستاندارد ۱۳رقم است،اما در حالتهای خاص از کد۸رقمی نیز استفاده می شود.
نخستین دو رقم(گاهی سه رقم)اول مربوط به کد کشوراست مثلاًکشور آلمانبااعداد٤٣٬٤٢٬٤١٬٤٠ وکشور ایران با عدد٦٢٦ مشخص می گردد.بنابراین یکی از راههایی که میتوانیدکشورتولید کننده محصولات مورد نظر خود را با آن تشخیص دهید،کنترل بارکد محصول و دو یا سه عدد اول آن است.کافیست عدد آنرا با جدول ارائه شده مقایسه کنید.٥رقم بعدیتولیدکننده محصول را مشخص می کند که البته در کشورهایی که کد آنها سه رقمی است ٤رقم نمایانگر تولید کننده خواهد بود. برای مثال چنانچه محصولات شرکت نیوا را با هم مقایسه کنید خواهید دید که کد شرکت نیوا عدد٥۸٠۸ است.بنابر این چنانچهتنها یک بارکد به دستشان برسد،تولید کننده و کشور تولیدشده را خواهید یافت.به دنبال آن پنج رقم بعدی کد محصول است که توسط تولید کننده تعیین می گردد.و بالاخره رقم آخر رقم کنترل است.این رقم،با محاسباتی از١٢ رقم قبلی به دست می آید.در کشور هایی که استفاده از EAN را پذیرفته اند،موسسه ای جهت ارائه و ثبت اطلاعات بارکد وجود دارد،سیستمی کهEAN تحت پوشش موسسه بین المللی قرار دارد که مقر آن در بروکسل بلژیک است.
دیدگاه خود را ثبت کنید