دانلود مقاله فلزات سنگین با فرمت ورد ودر 69 صفحه قابل ویرایش
فصل اول : مقدمه و طرح تحقيق
1-1- بيان مسئله1
1-2- اهداف ، فرضيات و سئوالات تحقيق2
1-2-1- اهداف تحقيق2
1-2-2- فرضيات تحقيق 2
1-2-3- سئوالات تحقيق2
1-3- روش تحقيق و پژوهش3
فصل دوم : كليات تحقيق
2-1- فلزات سنگين4
2-1-1- منشاء فلزات سنگين5
2-2- سابقه تحقیقات در مورد سرب 6
2-2-1- سابقه تحقيقات در مورد سرب و اثر آلوده كنندگي آن در انسان6
2-2-2- اثر آلوده كنندگي سرب در آب دريا و ماهيان8
2-3- سابقه تحقیقات در مورد آهن9
2-3-1- سابقه تحقيقات راجع به مسموميت با آهن و اثر آلوده كنندگي آن بر انسان9
2-3-2-اثر آلوده كنندگي آهن در آب دريا و ماهيان11
2-3-3- مقادير استاندارد پيشنهاد شده آهن و سرب از سوي سازمانها ومحققان مختلف23
مقاله فلزات سنگین
فصل سوم : مواد و روش كار
3-1- مواد و لوازم مورد نياز25
3-2- روش كار25
3-2-1- تاریخچه دستگاه جذب اتمی28
3-2-2- قسمتهای مختلف دستگاه جذب اتمی29
3-2-2-1 روش کار با دستگاه جذب اتمی با شعله31
3-2-3- آماده سازی نمونه ها جهت اندازه گیری فلزات32
3-2-4-عمل هضم اولیه در فلزات33
فصل چهارم : نتايج تحقيق 35
فصل پنجم : بحث و پیشنهادها43
منابع :49
چکیده انگلیسی55
فهرست جدول ها
عنوان صفحه
مقاله فلزات سنگین
نمودار 4-1 ميزان آهن در آب ورودي مزارع مختلف | 40 |
نمودار 4-2 ميزان آهن در ماهيان تغذيه شده با خوراك كارخانجات مختلف | 40 |
نمودار 4-3 ميزان آهن موجود در خوراك كارخانجات مختلف | 41 |
نمودار 4-4 ميزان سرب موجود در خوراك كارخانجات مختلف | 41 |
نمودار 4-5 ميزان سرب در آب ورودي مزارع مختلف | 42 |
نمودار 4-6 ميزان سرب در ماهيان تغذيه شده با خوراك كارخانجات مختلف | 42 |
فهرست شكلها
عنوان صفحه
شكل 3-1 قسمتهاي مختلف دستگاه جذب اتمی (سيستم تك پرتويي)...................................... 30
قسمتی از متن مقاله فلزات سنگین
خلاصه فارسي:
تعداد 32 نمونه غذا ، آب منابع و عضله ماهي به منظور اندازه گيري فلزات سرب و آهن در فصلهاي تابستان و پاييز ، در دو نوبت با فاصله 3 ماه از چهار مزرعه پرورش ماهي قزل آلاي رنگين كمان در استان چهارمحال بختياري اخذ شده و مورد بررسي قرار گرفت .
ميزان آهن و سرب به ترتيب در كل نمونههاي آب مزارع مختلف برابر با 4/4 ± 6/60 و 2/0 ± 5/2 ميكروگرم بر ليتر ، ميزان آهن و سرب به ترتيب در كل نمونههاي خوراك مصرفي مزارع مختلف برابر با8/183 ± 4/563 و1/1 ± 3/3 ميليگرم بر كيلوگرم و همچنين ميزان اين دو فلز به ترتيب در كل نمونههاي ماهي مزارع مختلف برابر با
9/3 ± 7/8 و1/0 ± 3/0 ميليگرم بر كيلوگرم بوده است . با توجه به مقادير بدست آمده از دو فلز فوق هيچگونه تفاوت معنيداري در سطح (05/0 p <) بين خوراك، ماهيان و آبهاي مختلف مشاهده نشد ولي در كل ارتباط منطقي بين ميزان اين دو فلز در غذا و ماهيان تغذيه شده از همان غذا مشاهده گرديد بطوريكه بيشترين ميزان تجمع فلزات سنگين ياد شده در غذاي كارخانه شماره 2 و همينطور ماهيان تغذيه شده از اين غذا و كمترين ميزان تجمع اين فلزات در غذاي كارخانه شماره 3 و ماهيان تغذيه شده با اين خوراك مشاهده شد .
با توجه به استاندارد هاي FAO براي فلزات سنگين و مقايسه آن با مقادير بدست آمده در تحقيق حاضر، ميزان اين فلزات در آب، غذا و عضلات ماهي از حداكثر مجاز پيشنهادي كمتر ميباشد. لذا هيچگونه خطري از جانب اين منابع متوجه مصرفكنندگان بعدي مثل انسان نيست .
مقاله فلزات سنگین
1-1- بيان مسأله:
فلزات سنگين به عنوان يك مسئله خطر ساز از ابعاد مختلف و به طور جدي ميتوانند زيست انسان و ساير موجودات زنده را به خطر بياندازند. يكي از عمدهترين منابع توليد كننده اين عوامل سنگهاي معادن و غبارهاي آتشفشاني ميباشند ولي در كنار اينها انسان خود به اشكال مختلف مانند صنايع رنگرزي، آبكاري فلزات و باطري سازي در انتشار فلزات سنگين نقش دارد(8). حضور اين عوامل در محيط زيست در دراز مدت منجر به كاهش توان توليد مثلي آبزيان ، مشكلات تنفسي و عصبي و غيره شده و در ضمن با توجه به تجمع آن در بدن (تجمع زيستي)[1] و انتقال آنها به مصرف كنندگان بعدي از جمله انسان ميتواند عوارض غير قابل جبراني را ايجاد نمايد. يكي از منابع مهم انتقال فلزات سنگين خوراك مصرفي ماهيان پرورشي است كه با اندازه گيري دو فلز سرب و آهن ميتوان به ميزان حضور اين عوامل در غذا و احياناً بالا بودن آنها بيش از حد استاندارد پي برد. همچنين بررسي ميزان اين فلزات در آب و ماهيان مزارع پرورشي از نظر مقايسهاي ميتواند راه كار مناسبي در نحوه استفاده از اين منابع آبي و يا حتي ماهيان مورد پرورش در اين آبها به ما بدهد.
مقاله فلزات سنگین
1-2- اهداف، فرضيات و سؤالات تحقيق:
1-2-1- اهداف تحقيق:
1- بررسي و اندازه گيري دو فلز سنگين سرب و آهن در چهار نوع خوراك مصرفي، آب و عضله ماهي قزل آلاي رنگين كمان استان چهار محال و بختياري.
2- مقايسه بين ميزان فلزات سنگين سرب و آهن در انواع غذا، آب ورودي مزارع و عضله ماهيان مزارع مختلف قزل آلاي رنگين كمان .
1-2-2- فرضيات تحقيق:
1- ميزان فلزات سنگين سرب و آهن در خوراك مصرفي، آب و ماهيان قزل آلاي رنگين كمان بالاتر از حد استاندارد است.
2- میزان فلزات سنگین سرب و آهن در خوراک مصرفی، آب و ماهیان قزل آلای رنگین کمان کمتر از حد استاندارد است.
1-2-3- سؤالات تحقيق:
1- ميزان فلزات سنگين سرب وآهن در خوراك ، آب و عضله ماهي قزل آلا چقدر ميباشد؟
2- آيا ميزان فلزات سنگين در آبهاي مختلف مزارع پرورشي با هم تفاوت دارد ؟
3- آيا ميزان فلزات سنگين بين ماهيان مختلف مزارع پرورشي با هم تفاوت دارد ؟
4- آيا ميزان فلزات سنگين غذاي كارخانه هاي مختلف با هم تفاوت دارد ؟
مقاله فلزات سنگین
1-3- روش تحقيق و پژوهش:
در اين مطالعه از منابع غذا، ماهي و آب مزارع پرورشي قزل آلاي رنگين كمان به منظور اندازه گيري ميزان دو فلز سرب و آهن نمونه گيري صورت می گیرد. به ترتيب از چهار نوع خوراک پر مصرف استان چهار محال و بختياري، در هر كدام از مزارعي كه از غذاي مورد نظر استفاده ميكنند نمونه گيري صورت گرفته و از آب و ماهيان همان مزرعه نيز نمونه گيري انجام می گیرد بطوريكه از هر مزرعه يك نمونه آب ورودي ، يك نمونه غذاي GFT و دو قطعه ماهي 200 گرمي برداشت شد و سه ماه ديگر نيز همين روال تكرار می شد. بطوريكه با احتساب دو فلز سرب و آهن در هر نمونه ، مجموعاً 16 فلز در غذا، 16 فلز در آب و 32 فلز در ماهيان 4 مزرعهاندازه گيري خواهد شد(مجموعاً 64 فلز) براي سرب اسپكترومتري جذب اتميبا كوره و براي آهن اسپكترومتري جذب اتميبا شعله انجام ميشود. دادههاي بدست آمده با تست آماري آناليز واريانس تجزيه و تحليل و مقايسه ميانگين دادهها با آزمون آماري دانكن صورت خواهد گرفت.
مقاله فلزات سنگین
GFT: به غذای سایز ماهیان دوره رشد گفته می شود.
2-1-فلزات سنگين
علاوه بر كربوهيدراتها، ليپيدها، اسيدهاي آمينه و ويتامينها برخي از فلزات سنگين براي فعاليت بيولوژيكي سلولها ضروري ميباشند. برخي از فلزات مانند آهن براي زندگي جنبه حياتي داشته و گروهي ديگر مانند مس و روي و سرب به مقدار جزئي براي فعاليت آنزيمها ضروري هستند(7). اين فلزات به علت داشتن وزن اتميبالا فلزات سنگين ناميده ميشوند. چنانچه ميزان ورود اين فلزات ضروري به بدن بيش از حد مورد نياز باشد باعث ايجاد مسموميت ميشوند. فلزات سنگين غير ضروري و يا فلزات سمينيز در بدن آثار سميتوليد مينمايند، به طور كلي فلزات سنگين موجود در محيط زيست يك خطر بالقوه براي موجودات زنده به شمار ميآيند. انسان و حيوانات هميشه در معرض آلودگي با فلزات سنگين ميباشند اينگونه فلزات با تركيبات ضروري بدن از قبيل اكسيژن، گوگرد و ازت به صورت گروههايي از قبيلS-S ، SH ، OH ، COO و COOH پيوند برقرار مينمايند. بيشتر تركيبات ضروري بدن از جمله آنزيمها و پروتئينها داراي چنين گروههايي ميباشند در نتيجه فلزات سنگين موجب وقفه فعاليت آنزيمها و اختلال در سنتز تركيبات ضروري بدن ميشوند(6).
مقاله فلزات سنگین
2-1-1- منشأ فلزات سنگين:
اين فلزات جزء عوامل متشكله طبيعي آب درياها ميباشند و مقادير فراواني از آنها به صورت طبيعي از طرق متنوعي مانند فرسايش سنگهاي معادن، باد، ذرات غبار، فعاليتهاي آتشفشاني، رودخانهها و آبهاي زيرزميني وارد دريا ميشوند. ولي آنچه مسئله ساز است افزايش منطقهاي اين فلزات به واسطه فعاليتهاي صنعتي انساني مانند افزايش پسابها و ضايعات صنعتي كارخانجات ،آلودگيهاي نفتي، سموم ، دفع آفات و … ميباشد(8). اين آلايندهها از يك طرف باعث كاهش اكسيژن محلول در آب شده و از طرف ديگر دارا بودن سموم اثر مستقيميبر روي ماهيها داشته و باعث تلفات آنها ميشود.
آبي كه از مناطق آبخيز يا بستر رودخانهها عبور ميكند، سنگهاي معدني يا مواد محلول را با خود انتقال داده و باعث مسموميت ماهيان قسمتهاي پائين رودخانه ميشوند اين روند سبب شده است كه قسمتهاي مشخصي از نهرها، درياچهها يا ساير آبها از ماهي تخليه شوند. از موارد ديگري كه سبب آلودگي آبها ميشوند ميتوان از صنايع استخراج سنگ فلزات نام برد كه طي بهره برداري از معادن، آب زهكشي آنها داراي مقادير زيادي فلزات سمياست. PH بعضي از اين آبها به مقدار كمياسيدي است و سبب افزايش حلاليت فلزات ميشود به عنوان مثال آب زهكشي معدن زغال سنگ به دليل اسيديته زياد فلزات موجود در بستر معدن را در خود حل ميكند(7)
Biomagnification - [1]
دیدگاه خود را ثبت کنید