دانلود پاورپوینت دستگاه گردش خون در حشرات با فرمت pptx و در 64 اسلاید قابل ویرایش
قسمتی از متن پاورپوینت دستگاه گردش خون در حشرات
کلیات
* در موجودات زنده، تمامی سلول های بدن نیاز دارند تا مواد مختلفی را با محیطی که در آن قرار گرفته اند، تبادل ( رد و بدل ) کنند. برای اینکه سلول ها فعالیت خود را به طور منظم حفظ کنند، نیاز دارند که مواد غذایی مورد نیاز را جذب، مواد زائد متابولیکی را دفع، و پیام های شیمیایی را دریافت کنند.
* در موجودات تک سلولی، تبادل مواد از راه انتشار یا انتقال فعال از راه غشای سلول انجام می شود. در موجودات بزرگتر مثل مهره داران انتشار به تنهایی قادر به تبادل مواد نخواهد بود، برای مثال مواد غذایی که از راه دستگاه گوارش جذب می شوند، هرگز از راه انتشار قادر نخواهند بود به سلولهای موجود در انگشتان دست و پا برسند، در نتیجه در این قبیل موجودات وجود سیستم گردش خون بسته این امکان را فراهم می کند تا مواد در سرتاسر بدن به گردش درآیند.
* حشرات اگرچه موجودات پر سلولی هستند، اما سیستم گردش خون باز دارند، به این معنا که خون ( همولنف) به حفره عمومی بدن محدود است. دستگاه گردش خون حشرات با مقایسه با دیگر جانوران بسیار ساده بوده و تنها از یک لوله پشتی تشکیل شده است.
1- اجزای دستگاه گردش خون
* خانه های قلبی در طرفین خود دارای یک جفت منافذ جانبی بنام استیول هستند. در برخی از حشرات ابتدایی تر قلب دارای 12 خانه قلبی است، به این صورت که 3 خانه قلبی قفسه سینه و 9 خانه قلبی شکمی دارد که این حالت در ملخ ها و سوسری دیده می شوند.
* حشرات زیر رده بی بالان دارای لوله پشتی ساده، به نسبت یکنواخت، خانه های قلبی و ماهیچه های بالی شکل رشد نیافته و فاقد دیافراگم شکمی هستند. لوله پشتی در حشرات راسته پادمان یکی از ساده ترین لوله های پشتی در دنیای حشرات است که دارای 5 تا 6 خانه قلبی و 5 تا 6 جفت منافذ استیول است.
* در حشرات 2 تا 12 جفت استیول در فواصل مساوی در بین ماهیچه های بالی شکل دیده می شوند. در غالب حشرات، تعداد منافذ استیول 6 تا 8 جفت است که این حالت در راسته های راست بالان، سوسری مانند ها، یک روزه ای ها و طیاره مانند ها دیده می شود.
* وجود منافذاستیول در لوله پشتی در ناحیه قفسه سینه یک صفت ابتدایی بوده و در حشرات متکامل تر، منافذ استیول موجود در ناحیه قفسه سینه لوله پشتی تحلیل رفته و در نتیجه، لوله پشتی به صورت یک لوله ساده دیده می شود، بنابراین کاهش تعدادمنافذ استیول در حشرات پیشرفته از لحاظ تکاملی، دیده می شود.
پاورپوینت دستگاه گردش خون در حشرات
* لوله پشتی در حشرات به 3 شکل دیده می شود: ( دکتر باقری )
1- لوله پشتی ساده: که یک لوله ساده بدون و معمولا بدون انشعاب و با ساختمان ویژه تشکیل شده و آئورت نیز در انتها به یک آمپول که دارای یک سوراخ خروجی است ختم می شود.
2- لوله پشتی با خانه های قلب: در این حالت قلب مطابق حلقه های بدن، به تعدادی اطاقک که در بیشتر موارد شمار آنها 8 عدد است تقسیم شده مانند سخت بالپوشان، پروانه ها، یک روزه ها، طیاره مانند ها و راست بالان. تعداد خانه های قلب در زنبورها 4 تا 5 و در لارو دوبالان 3 و در حشرات کامل آنها 4 عدد می باشد.
3- لوله پشتی منشعب: در این تیپ لوله پشتی در طول خود دارای چندین انشعاب لوله ای شکل می باشد ( سوسری ها ). در این حالت قلب در میان و پس قفسه سینه دارای 4 جفت و آئورت دارای 2 جفت انشعاب شریانی می باشد.
لوله پشتی از نطر ساختمانی به 2 صورت دیده می شود: ( دکتر بندانی )
1- یک نوع لوله پشتی که در حشرات ابتدایی تر دیده می شود که به صوررت یک لوله راست و مستقیم بوده و در سطح پشتی بدن در بالای دستگاه گوارش قرار گرفته است. مثل لوله پشتی موجود در حشرات راسته پادمان، ناجوربالان، راست بالان و ...
2- لوله پشتی دارای انشعابات ( لوله های ) جانبی است، مانند سوسری ها. لوله پشتی در پروانه ها و سخت بالپوشان در ناحیه قفسه سینه دارای خمیدگی یا پیچیدگی قوسی شکل در جهت پشتی – شکمی بوده و فضای میانی قفسه سینه را پر می کند. لوله پشتی در زنبورها برای عبور از ساقه شکم به صورت فشرده و تا خورده دیده می شود.
استیول
* جریان خون بدرون قلب به وسیله روزنه های جانبی آن که در حد فاصل خانه ها قرار دارند انجام می گیرد. این روزنه ها که استیوم یا استیول نامیده می شوند معمولابه شکل شکاف هایی هستند که بطور متقارن و به تعداد یک جفت در دو طرف هر یک از خانه های قلب قرارمی گیرند.
* در بیشتر حشرات جدار استیول ها بصورت لبه هایی بدرون قلب رشد کرده و دریچه هایی بشکل قیف وارونه بوجود می آئرد. دریچه ها هنگام دیاستول قلب سبب ورود خون و هنگام سیستول از بازگشت خون به عقب یا حفره اطراف قلب جلوگیری بعمل می آورند.
* جرالد برای اولین بار ساختمان و عملکرد منافذ استیول را در حشرات توصیف کرد. او در یافت که استیول در حشرات یک دریچه ساده است که به دو صورت دیده می شود:
1- استیول های ورودی:
که بصورت دریچه ساده یکطرفه است که در مراحل سیستول و دیاستول به صورتی که در بالا گفته شد عمل می کنند.
2- استیول های خروجی:
فاقد دریچه بوده و در نتیجه منافذ یکطرفه نیستند، بلکه اجازه خروج خون از قلب به درون سینوس اطراف قلب را می دهند. این استیول ها شاید در قسمت انتهایی بدن حشره باز شوند، مانند بعضی حشرات راسته دوبالان و یا ممکن است در سمت جانبی لوله پشتی قرار گرفته باشند که این حالت در بعضی از حشرات راسته بالریشکداران و راست بالان دیده می شود.
در بعضی از حشرات قلب دارای دریچه داخلی است که وقتی قلب، خون را به سمت جلو پمپ می کند، از برگشت خون به اتاقک های قبلی جلوگیری می کند.
پاورپوینت دستگاه گردش خون در حشرات
ب- آئورت
آئورت اغلب به وسیله بافت پیوندی به حلق و مغز متصل، ولی فاقد اتصال به دیافراگم است. آئورت از زیر مغز عبور کرده و بعد از حلق در داخل سر می ریزد. در بعضی از دوبالان عالی در قسمت سر اندام پمپ کننده فرعی وجود دارد که سبب تسهیل پخش خون در سر یا قفسه سینه می شود.
1-2- سینوس ها
هموسل یا حفره عمومی بدن در حشرت به وسیله یک یا گاهی دو پرده فیبری ماهیچه ای به دو و یا سه قسمت یا سینوس تقسیم می شود. این پرده ها عبارتند از:
1- دیافراگم پشتی:
این پرده، پرده اطراف قلب نامیده می شود و در اغلب گونه های حشرات وجود دارد.دیافراگم پشتی در زیر قلب و روی دستگاه گوارش قرار داشته و بطور معمول در قسمت عقب بدن ( ناحیه شکم ) وجود دارد و به قسمت های جلوی بدن امتداد پیدا نمی کند. این پرده سبب جداسازی سینوس اطراف قلب از سینوس احشایی می شودو دارای روزنه بوده که همولنف از میان آن قابل عبور است.
2- دیافراگم شکمی:
در تعدادی از حشرات پرده دیگری بنام دیافراگم شکمی وجود دارد که در زیر دستگاه گوارش و روی زنجیر عصبی قرار دارد. این دیافراگم موجب جداسازی سینوس احشایی از سینوس اطراف زنجیر عصبی می شود. دیافراگم شکمی در حشرات ابتدایی وجود ندارد، ولی در راسته های طیاره مانند ها، راست بالان، بالتوری ها، بال پولک داران و بعضی از دوبالان دیده می شود. این دیافراگم هم مانند دیافراگم پشتی روزنه دارد.
* سینوس هایی که به وسیله دو دیافراگم پشتی و شکمی ایجاد می شوند، عبارتند از:
1- سینوس پشتی:
این سینوس در سطح پشتی، بالای دیافراگم پشتی و اطراف قلب قرار گرفته است. لوله پشتی در داخل این سینوس قرار دارد.
2- سینوس مرکزی یا سینوس میانی:
این سینوس در بین دیافراگم پشتی و شکمی قرار دارد و لوله گوارش در آن قرار دارد.
3- سینوس شکمی:
سینوسی که در زیر دیافراگم شکمی قرا گرفته و در بر گیرنده زنجیر عصبی شکمی است.
حرکت نوسان دار دیافراگم پشتی و شکمی سبب تسهیل گردش خون حشرات می شود.
توجه شود که ساختمان دیافراگم پشتی از یک لایه بافت پیوندی است که در آن رشته های ماهیچه های بالی و سلول های دور قلب وارد شده. دیافراگم شکمی معمولا غشایی و از رشته های پیوندی و ماهیچه ای ساخته شده است و باین سبب دارای قابلیت اتساع می باشد.
1-3- ماهیچه های بالی شکل
* ماهیچه های بال مانند به شکل مثلث می باشند که از سوی قاعده به سطح زیرین خانه های قلب و از راس به دیواره ترژیت ها متصل می شود و چون اتصال ماهیچه های بالی شکل به قلب عریض تر از اتصال آنها به دیواره بدن است، به شکل مثلث به قلب متصل بوده.
* تعداد ماهیچه های بالی شکل برابر با تعداد خانه های قلب بوده و از رشته های ماهیچه ای مخطط بوجود آمده ( دکتر باقری ). در حشرات تعداد ماهیچه های بالی شکل مساوی تعداد منافذ استیول های ورودی است ( دکتر بندانی ).
* ماهیچه های بالی شکل علاوه بر این که در نگهداری قلب نقش دارند، در هنگام دیاستول ( استراحت قلب ) که با انقباض این ماهیچه ها همرا ه است، سبب افزایش حجم و کاهش فشار قلب شده، در نتیجه سبب کشیده شدن خون به درون قلب خواهد شد. در مرحله سیستول عکس این حالت اتفاق می افتد.
دیدگاه خود را ثبت کنید