فهرست مطالب
مقدمه
موضوع اصلی پویایی گروهی
چهار مسئله عمده گروه در شناخت و مطالعه پویایی گروهی
تعریف پویایی گروه
چهار ویژگی پویایی گروه از دید کارترایت و زاندر
خاستگاه پویایی گروه
روانشناسی اجتماعی و کار گروهی
انگیزش کار، روابط انسانی کار
بخشی از متن
مقدمه
پویایی گروهی جزو علوم اجتماعی است و به مطالعه رفتار گروهی انسان می پردازد . روان شناسی نیز که در واقع مطالعه علمی رفتار فرد محور اصلی آنست رل اساسی را در مطالعه پویایی گروه دارد. زیرا گروه عبارت است از تعدادی از افراد که بر اثر تعامل اجتماعی با یکدیگر پیوند دارند. درست است که واقعیت گروه واقعیتی است سوای وجود فرد ولی حوزه روانی گروه متأثر از حوزه روانی فرد ، یا بهتر بگوییم ترکیبی از حوزه روانی اعضای گروه است. در مجموع می توان موضوع اصلی در پویایی گروهی را مطالعه در صور مختلف فعالیت و رفتار گروهی دانست. براون این صور مختلف را به شرح زیر بیان می کند. ۱) همکاری و مقصود ان یکی یکی بودن مساعی افراد برای هدف یا اهداف مشترک است. ۲) همانند شدن ، که مفهوم آن اخذ اخلاق و رفتار و آداب رسوم خاص است. ۳) رقابت ، که منظور رسیدن به هدفی است که مورد نظر دیگران هم هست. ۴) کشمکش ، که در ان نوعی مقابله و برخورد شدید با دیگران مشهود است. انزیوو مارتن ، دو تن از محققان و دانشمندان پویایی گروه ، معتقدند برای اینکه تجمع افراد به صورت گروه درآید، لااقل در وهلة اول تمایلاتی که اعضاء به طور مشترک دانر، به قدری قوی باشد که این تمایلات به صرت عمومی درآید و این هنگامی صورت می گیرد که اعضای گروه کشف کنندکه همبستگی لازم بین انها ، تمایلات را ارضا می کند و این کشف در تاریخ انسانها به صورت زیر ثبت گردیده است.
دورکیم در مورد رفتار گروهی چنین می گوید: عقاید فرد در جریان ترکیب اجتماعی – روانی حاکم بر گروهها تغییر می یابد و در نتیجه یک واقعه و رویداد گروهی اتفاق می افتد که نمی توان آن را تحت عنوان جریانها و پویشهای روانی فرد توجیه کرد.
موضوع اصلی پویایی گروهی از نظر براون عبارت است از:همکاری،همانندی،رقابت،کشمکش
انزیو و مارتن معتقدند برای اینکه تجمع افراد به صورت گروه درآید لااقل در وهله اول تمایلاتی که اعضا بطور مشترک دارند به قدری باید قوی باشد که این تمایلات بصورت عمومی درآید و این هنگامی صورت میگیرد که اعضای گروه کشف کنند که همبستگی لازم بین آنها،این تمایلات را ارضا می کند و این کشف در تاریخ انسانها به این صورت ثبت گردیده:یکی برای همه و همه برای یکی .
چهار مسئله عمده گروه در شناخت و مطالعه پویایی گروهی از نظر رابرت بیلز:
۱) گروه باید با عوامل خارج از گروه که ممکن است بر کارکردش تاثیر گذارد خود را تطبیق دهد
۲) یک گروه باید بر عوامل داخلی تاثیرگذار بر هدفهایش نظارت کافی داشته باشد
۳) گروه باید احساسات اعضایش را کاملا تحت نظارت داشته باشد
۴) یک گروه باید یکپارچگی در میان اعضایش را به خوبی حفظ کند
محور اصلی پویایی گروهی از دید ژرژگورویچ: ۱) شناخت نیروی گروه، ۲) کیفیت همکاری، ۳) توافق یا ستیز افراد در روابط متقابل
در مطالعه پویایی گروه باید به پنج جنبه اصلی توجه داشت:
۱) وضع گروه: اهداف یا موضوعات مورد نظر،دیدگاهها،تعلق یا وابستگی فکری
۲) ساخت گروه: چگونگی ایجاد گروه،میزان اقتدار،چگونگی اطاعت از قوانین،شیوه های بیان اندیشه،شیوه ارتباط،قصد د رتداوم گروه
۳) گرایشها و رفتارهای گروهی: نسبت به اعضای فعلی،گروههای برتر یا پایینتر و نسبت به کل جامعه
۴) رفتار اعضای گروه نسبت به گروه: انگیزه های پیوند با گروه،نوع و حدود تعهد نسبت به گروه،میزان ابتکار و مداخله اعضای گروه در امور گروهی
۵) پویایی گروه: قدرت درونی فعلی گروه،میزان کارایی در برابرهدف،خصوصیات رهبران و اعضا،کیفیت تشکل افراد در گروه و بالاخره ارزش وسایلی که به کار گرفته شده اند.
واژه فارسی پویایی گروه اولین بار توسط استاد ا.ح. آریان پور در سال ۱۳۴۲ در مجله سخن طی مقاله ای ارائه شد. کلمه پویایی بجای کلمه دینامیک بکار برده شد. آریانپور در مورد ویژگیهای پویایی گروه می گوید: در درون هر گروه انواع کشمکشهای متقابل پیوسته و گسسته، همکاری، همگونی، سبقت جویی،رقابت،ستیزه کاری و … در جریانند که به آنها پویشهای گروهی می گویند و تحرک پیچیده ای که بر اثر آنها در گروه بوجود می آید پویایی گروهی نام می گیرد.
و ...
دیدگاه خود را ثبت کنید