فهرست مطالب
چکیده
مقدمه
رابطه رهبری و مدیریت
تعاريف رهبر و سبك رهبري
تئوری های رهبری
نظریه های موقعیتی و اقتضایی
تئوری رفتار رهبری
نظریه X و نظریه Y مدیران (مک گریگور)
شبکه مدیریت
تئوری صفات ویژه رهبری
تئوری احتمالی رهبری
زنجیره رفتاررهبری تاننبام-اسمیدز
رهبری خدمتگزار
مقایسه رهبری از دیدگاه دانشمندان غربی و امام علی(ع)
بخشی از متن
چکیده
نظريه هاي مختلف مديريتي پيوسته در حال ظهور مي باشند تا راه حلي براي موفقيت سازمانها و رهايي آنها ازچالشهاي پيش رو ارائه دهند. تئوري پردازان عصر معاصر به ويژه با ورود نظريه پردازان جديد و ديدگاههاي نما دين-تفسيري و پست مدرن ديگر به فكرتجويز نسخه درماني فراگير براي همه سازمانها نيستند همچنين اگر چه در گذشته مقوله ارزشها، بين رويكردهاي مديريتي ازاهميت زيادي برخوردار نبود، ولي امروزه ، ارزشها در روندهاي مديريتي از نقش محوري برخوردار هستند . اين تغيير جهت د ركانون توجه مديريت، عمدتاً ناشي از تقاضاي فزاينده مديران به مسئوليت پذيري حرفه اي، كيفيت و مشتري مداري مي باشد.
ويژگي سازمانهاي امروزي پويايي و پيچيدگي ، ابهام و سنت گريزي است و دائماً از محيط اطراف خود تاثير مي پذيرند و تغييررا به عنوان ضرورتي اجتناب ن اپذير پذيرفته اند . با درك اين مهم كه تغيير جزء لاينفك و ذات سازمانهاي هزاره سوم شده است، قدرت سازگاري و انطباق با تحولات اخير در عرصه هاي مختلف اقتصادي اجتماعي ، افزايش مي يابد.
كليه اين مسايل رهبران را بر آن داشته كه تغييرات اساسي را در ساختكارهاي اصلي سازمان پي ريزي نمايند . اين ساختارشكني، ضرورت اتخاذ شيوه هاي سازگار فراعقلايي و بكار گيري الگو هاي انسان محور در رهبري و همچنين پذيرش نوع شناخت شناسي تركيبي در مقابل تفكر تحليلي و توجه به پديده هاي نمادين در مقابل موضوعات تجربي سنتي را ايجاب ميكند.
ظهور سازمانها به نخستين دوران هاي حضور انسان بر روي زمين بر ميگردد . شايد اولين سازمان ها با هدف شكار دسته جمعي و مهاجرت قبايل ، شكل گرفته ب اشند. تصور مي شود بحث رهبري و ارتباطات بين اعضاي گروه نيز از همان زمان وجود داشته است. به همين جهت است كه نقش رهبري در اساطير و افسانه ها و همچنين تاريخ ملت ها ، نقش بارزي است و روايات بسيار از رهبران بزرگ تاريخ در دست است.
عليرغم تمام مباحث رهبري و توجه خ اص به آن ، همچنان رهبري و ارتباطات سازماني از مباحث ابهام انگيز و پيچيده و مبتني برفرضيات نامطمئن است.
در فرآيند يكصد ساله نظريه هاي سازماني، سازمان ها مسير هجرت خود را از تئوري كلاسيك به تئوري نئوكلاسيك، مكتب روابط انساني، نظريه سيستمي و اقتضايي آغاز كرده تا جايي كه دانشگر در مقابل كارگر ، رهبر در مقابل مدير ، پيروان در مقابل زيردستان، منابع اطلاعاتي در مقابل منابع فيزيكي، علاقه داران در مقابل سهام داران، مديريت فرامليتي در مقابل مديريت سازماني مطرح گرديد . نظريات عدم قطعيت، نظم در بي نظمي، كاتاستروفي، از علوم پايه ؛ سابرنتيك، نمونه برداري و اطلاعات از مهندسي؛ بي ثباتي و ابطال پذيري از فلسفه ذن و الهام و اشراق از ورزش و عرفان وارد رشته هاي علوم انساني و مديريت شد. همزمان با خصوصي سازي، آزاد سازي و مقررات زدايي جهت كوچك سازي مؤسسات دولتي و توسعه كسب و كارهاي كوچك و متوسط ، روندهاي جديدي مانند اخلاق و مسئوليت پذيري محيطي مورد توجه مديران قرار گرفت رهبري چنين سازمانهايي با آنچه كه در ادبيات بسيار وسيع و قديمي رهبري آمده ، متفاوت خواهد بود. در چنين شرايطي سازمانهاي فرامدرن متفاوت با سازمان هاي مدرن به ويژه در مباحث رهبري شكل مي گيرند و ساختارشكن آغاز مي شود . اين ساختارشكني ضرورت اتخاذ شيوه هاي سازگار فراعقلايي و بكارگيري الگوهاي انسان محور در رهبري به همراه پذيرش سامانه هاي فكري تركيبي در مقابل تفكر تحليلي و پديده هاي نمادين در موضوعات قابل مشاهده سنتي را مي نماياند.
و ...
دیدگاه خود را ثبت کنید