در کتاب حاضر که به قلم استاد «ولادیمیر مینورسکی» بزرگترین ایرانشناس جهان نوشته شده، به بررسی وقایع تاریخی شهر تبریز پرداخته شده است. در این بررسی، ضمن تبیین موقعیت جغرافیایی شهر تبریز، وضعیت این شهر در نخستین قرنهای هجری شرح داده شده است.
همچنین حوادث به وقوع پیوسته در این شهر در عصر سلجوقیها، مغولها تیموریها، صفویها و قاجاریها، در کتاب بررسی شده است. در ادامة کتاب، آثار تاریخی تبریز به همراه پارهای از توضیحات معرفیشده است. در پایان نیز ملحقاتی دربارة مسجد جامع و محلة «سنجران» تبریز به قلم «میرزا شجر سلطان القرایی» آورده شده است.
باغ صاحبدیوان در عهد قاجار
میرزا فتحعلیخان پسر حاجی میرزا علیاکبر قوامالملک و نوهٔ اعتمادالدوله صدراعظم آقامحمدخان در مدتی که پیشکاری ولیعهد را در تبریز داشت به ایجاد بناهای قابل توجهی اقدام نمود که از جملهٔ آنها ایجاد باغی معروف به «باغ صاحبدیوان» در دروازهٔ ورودی شهر تبریز از جانب مشرق بود. وی ساختمانی زیبا در وسط این باغ احداث نمود که بعدها رو به ویرانی نهاد و امروزه زندان مرکزی تبریز در همان باغ قرار دارد. از دیگر اقدامات وی اقدام به جمعآوری وجوه و هدایای مردم تبریز برای بستن سد دوطرف مهرانرود بود که تبریز را برای همیشه از خطر سیل رهانید. ایجاد سرایها و بازارچههای قیصریه نیز از دیگر اقدامات عمرانی وی محسوب میشود.
خانهٔ مشروطیت.
«حاج مهدی کوزهکنانی» از متمولین شهر تبریز که طرفدار جنبش آزادیخواهی و مشروطهطلبی بود، این بنای زیبا را جهت تجمع و تشکیل جلسات سران و رهبران مشروطه ایجاد کرد. خانهٔ مشروطیت در سال ۱۲۴۷ هجری توسط یکی از معماران بنام آن روز شهر تبریز -حاجولی معمار- ساخته شد و نمونهای از شیوهٔ معماری رایج در دورهٔ قاجاریه میباشد. این بنا در حال حاضر بازسازی شده و تحت عنوان «موزهٔ مشروطیت» مورد استفادهٔ علاقهمندان و پژوهشگران قرار گرفتهاست. خانهٔ مشروطیت هماکنون در محلهٔ راستهکوچهٔ تبریز (خیابان مطهری) واقع شدهاست.
دلیل نام گذاری و شهرت این روستا، وجود خانه های زیبا ی قدیمی است که مانند لانه زنبور در کنار یکدیگر و در دل کوه قرار گرفته است. به مرور زمان بافت این روستا با خانه های جدید تکمیل شده است و اکنون تلفیق زیبایی از خانه های قدیمی و جدید زیبایی روستا را دو چندان کرده است. فاصله این روستا با شهر تبریز ۴۸ کیلومتر است.
در واقع اگر قصد رفتن به این روستا را داشته باشید حدود یک ساعت باید مسیر را با ماشین طی کنید. بنابراین اگر قصد سفر به این شهر و دیدن مکان های تاریخی تبریز را دارید، می توانید از این روستای زیبا نیز دیدن کنید. قدمت این روستا حدود ۷۰۰۰ سال است و در فهرست آثار تاریخی ملی نیز به ثبت رسیده است.
این روستا شبیه روستای کاپادوکیه در ترکیه است. اما کاپادوکیه مدت ها است که خالی از هر گونه سکنه ای گشته، در حالی که هنوز در کندوان حدود ۱۱۷ خانوار زندگی می کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید