حقيق روانشناسي تربيتي-روانشناسي صنعتي بصورتword و قابل ویرایش
فهرست مطالب:
1- روانشناسي در صنعت
2- تاريخچهي روانشناسي صنعتي
3- روانشناسي اجتماعي صنعتي
4- عامل انساني و رابطهي آن با توليد
5- فلسفه و روانشناسي كار
6- كار و استراحت
7- روابط انساني در صنعت
8- سنجش شايستگي
9- رضايت حرفهاي و روحيهي صنعتي
10- زنان در كارخانجات
11- ارزيابي مشاغل
12- آموزش در صنعت
13- آزمونهاي رواني
14- سوانح و ايمني در كارخانجات
- روانشناسي در صنعت
روانشناسان بيش از آنچه ما تصور ميكنيم ميتوانند در كارخانجات مثمرثمر واقع شوند. فعاليت و راهنماييهاي آن فقط به تست و آزمونهاي رواني منتهي نميشود بلكه در موارد روابط، روحيه و طرز فكر، عادات، شخصيت و بهبود زدگي افراد نيز اظهارنظر مينمايند. شغل روانشناسان صنعتي بيشتر جنبهي مشورتي دارد و علاوه بر حل مشكلات فري از فكر و تجربهي او در موارد مختلف صنعتي، برنامههاي آموزشي و پيشگيري سوانح استفاده مينمايند.
2- تاريخچه ي روانشناسي صنعتي
اولين روانشناس صنعتي توماس ك بالمر است. تاريخچهي روانشناسي صنعتي به قرار زير است: روانشناسي در جنگ جهاني اول، دورهي روانشناسي صنعتي اجتماعي، روان شناسي در عصر جديد، روانشناسي در جنگ دوم جهاني، روانشناسي در زمان حال.
3- روانشناسي اجتماعي صنعتي
عبارت از پژوهش و مطالعه روابط انساني در كارخانجات و محيطهاي صنعتي بوده و وضع كارگران را از نظر سازش به محيط، سازش به كار و سازش به همكاران مورد بررسي قرار ميدهد.
فلسفه و روانشناسي كار
رشد انساني بزرگترين عاملي است كه انسان را به كار واداشته و انگيزهي تحرك را در نهاد بشر به وجود ميآورد. اگر باور كنيم كه عوامل شكست در مراحل مختلف زندگي ما بيشتر متوجه نابسامانيها بوده است اغراق نگفتهايم چون شرايط رشد طبيعي را كه عقلي، جسمي، عاطفي، اجتماعي و معنوي ميباشد و فعاليتهاي بشري بر آن استوار است را رعايت ننموده و خود را با اكتشافات و اختراعات مفيد همزمان نكردهايم و در پذيرش راهنماييها قصور ورزيدهايم.
دیدگاه خود را ثبت کنید