در میان انرژی های تجدیدپذیر، انرژی باد بیشترین جذابیت را دارد. دلیل اصلی استفاده از نیروگاه بادی کاهش هزینه و آلودگی محیط زیست است. توان جذب شده از توربین های بادی که متصل به شبکه هستند به دلیل تغییرات باد ثابت نیست. توربین های بادی سرعت متغیر معمولا به ژنراتور القایی دوگانه تغذیه تجهیز می باشند(DFIG). ژنراتورهای القایی دوگانه تغذیه در حقیقت ژنراتورهای القایی روتور سیم پیچی شده هستند که استاتور آنها مستقیما به شبکه متصل است و روتور آنها از طریق دو کانورتور الکترونیک قدرت پشت به پشت به شبکه متصل می باشد. این پژوهش بر کنترل یک ژنراتور القایی دوگانه تغذیه متصل به شبکه (DFIG) سیستم توربین بادی به جهت ردیابی بیشترین توان قابل جذب در سرعت های بادی متفاوت تاکید دارد، از اینرو از یک الگوریتم شبکه عصبی تعمیم یافته جهت تخمین سرعت باد استفاده می شود و حداکثر توان قابل جذب از هر سرعت باد مشخص از طریق یک جدول نظاره محاسبه می شود. در نهایت، کنترل برداری از کترلر PI برای محاسبه ولتاژ کنترل روتور استفاده می کند تا توان اکتیو و راکتیور را کنترل و بیشترین توان از توربین بادی حاصل شود.
ژنراتور این نوع توربین بادی برخلاف سایر ژنراتورهایی که در توربین های بادی معمولی استفاده می شود که از نوع ژنراتور سنکرون می باشد، ژنراتور القایی دو سو تغذیه می باشد. ژنراتور القایی مورد استفاده در آن نیز از نوع دو سو تغذیه است. مزیت های ژنراتور القایی دو سو تغذیه را می توان به صورت زیر بیان نمود:
در ژنراتور DFIG از یک ماشین القایی روتور سیم پیچی شده استفاده می شود. روتور به کانورتری و اینورتری که به صورت پشت به پشت بهم متصل هستند وصل شده و استاتور ژنراتور DFIG نیز مستقیما به شبکه وصل می گردد.
حال با کنترل مبدل DC به AC و مبدل AC به DC می توان این نوع ژنراتور را کنترل نمود. کنترل برداری معروفترین نوع کنترل این نوع توربین ها می باشد. در این نوع کنترل ، کنترل توان اکتیو و راکتیو با کنترل جریان مربوط به روتور به دست می آید. از آن جایی که می دانیم توان اکتیو با مولفهی عمودی جریان روتور و توان راکتیو متناسب با مولفه ی مستقیم جریان روتور می باشد. با این نکته کنترل توان برای توربین بادی DFIG به دست خواهد آمد.
دیدگاه خود را ثبت کنید