نمایش فهرست مطالب
رمان ۱۹۸۴ بیانگر روحیه ای خاص و هشدار دهنده است. روحیه به تصویر کشیده شده در این کتاب ، نومیدی نسبت به آینده ی انسان است و به همگان هشدار می دهد که اگر روند تاریخ تغییر نکند انسانها در سراسر دنیا، بی آنکه خود بدانند، خصوصیات انسانی خود را از دست می دهند و به آدم هایی ماشینی و بی روح تبدیل می گردند.
ناامیدی نسبت به آینده ی انسان در تقابل آشکار با اساسی ترین جنبه های تفکر غربی، یعنی ایمان به پیشرفت بشر و قابلیت انسان در ایجاد دنیایی سرشار از صلح و عدالت است. این امید، از تفکر رومی و یونانی، همچنین مفهوم مسیحای پیامبران عهد عتیق ریشه می گیرد.
فلسفه تاریخ عهد عتیق بر این اعتقاد استوار شده که: انسان رشد می کند و در طول تاریخ شکوفا می شود و به همان چیزی که مقدر شده تبدیل می شود. براین اساس انسان قدرت عشق و منطق خود را پرورش می دهد و به کمال می رساند و از این طریق دنیا را تحت سیطره خویش در میآورد. در عین حال که با طبیعت و دیگر انسانها وحدت می یابد، فردیت خود را حفظ می کند. هدف انسان، صلح و عدالت چهانی است و پیامبران ایمان دارند که به رغم تمام خطاها و گناهان بشر، سرانجام روز موعود که در ظهور مسیح تبلور یافته ، فراخواهد رسید.
اگر بنا باشد دنیای تصویر شده در کتاب ۱۹۸۴ شکل غالب زندگی بر روی کره زمین باشد، در آن صورت دنیا پر از انسان های دیوانه خواهد شد و در نتیجه جهان قابل اعتمادی نخواهد بود.
بنابراین ۱۹۸۴ مارا از خطری آگاه می کند که امروز تمام انسان ها با آن رودررو هستند، خطر جامعه ای با آدم های ماشینی که کوچکترین نشانی از فردیت، عشق و افکار نقادانه در آنها باقی نمانده است، ولی به دلیل “دوگانه باوری” از وضعیت خود آگاه نیستند. چنین کتاب هایی هشدارهایی جدی و قدرتمند محسوب می شوند و چه تلخ خواهد بود اگر خواننده از سر خودبینی ، کتاب ۱۹۸۴ را صرفا داستانی درباره ی خشوند استالینیستی ارزیابی کند و اشاره آن به جامعه امروزی مارا درنیابد.
وینستون اسمیت،شخصیتِ اولِ داستان است که در کشور اقیانوسیه و در جامعهای زندگی میکند که به سه طبقهٔ مجزا تقسیم شدهاست: طبقه کارگر، اعضای عادی حزب واعضای ردهبالای حزب. او عضو عادی حزب است. روزی در اقدامی قانونشکنانه، دفترچهای قدیمی میخرد و در آن شروع به نوشتنِ اندیشههای خود میکند. در تمام نقاطی که اعضای «حزب» زندگی میکنند دستگاههایی به نام تلهاسکرین (صفحهٔ سخنگو) وجود دارد. این دستگاه که توسط وزارت حقیقت اداره میشود مانند دوربین تمام اعمال افراد را تحت نظر دارد. وینستون خارج از دیدرسِ تلهاسکرین شروع به نوشتن میکند و چندین بار جملهٔ مرگ بر برادر بزرگ را بر روی کاغذ مینویسد.
ترجمه کتاب حمیدرضا بلوچ
دیدگاه خود را ثبت کنید