طرح آموزش پژوهی و اقدام پژوهی عربی (مناسب برای دوره های پودمان آموزش و پرورش)
3 عدد طرح آموزش پژوهی و اقدام پژوهی عربی (مناسب برای دوره های پودمان آموزش و پرورش)
محتویات فایل:
( 2 عدد طرح آموزش پژوهی در رابطه با موضوعات: گزارش فرآیند کشف چالش (مساله) آموزشی - فرم گزارش فرایند آموزش پژوهی)
بخشی از متن:
چگونه می توانم مهارت مکالمه زبان عربی حسین صبویی و رضا ابراهیمی دانش آموزان پایه هفتم را بهبود ببخشم؟ اغلب دانش آموزان در سراسر کشور از فراگیری درس عربی گریزانند، و انگیزه یادگیری زبان عربی در آن ها تضعیف شده است و بسیاری از آن ها در آموختن عبارات این زبان و به خصوص مکالمه دچار افت شدیدی شده اند. این افت حتی در کلاس من هم به وضوح قابل مشاهده است و موجب شده تا ذهن من را به عنوان یک معلم به خود معطوف کند؛ اینکه چگونه موانع جذابیت درس عربی را بردارم و و بتوانم با انگیزه ای مؤثّر دو دانش آموز خودم را متعهدّ به مکالمه عربی کنم.
*توصیف:
با اينكه دانش آموزان آموزشگاه علامه طباطبایی از لحاظ هوش و استعداد در جايگاه ويژه اي قرار دارند، پس از برگزاری جلسه سوم و استفاده از ارزشیابی جدید، متوجه ضعف دانش آموزان در یادگیری و مکالمه عربی شدم. پاسخ گویی دانش آموزان در طول دو جلسه به تمارین مشکلی را نشان نمی داد اما توانایی گفتاری آن ها آنچنان مطلوب به نظر نمی رسید. تقریباً مشکل برخی از دانش آموزانم ضعف در توانایی حمل ترجمه عبارات بود. اما بیشترین نقطه ضعف دانش آموزان پس از درک کامل مطالب، قرار گرفتن در شرایط عاطفی بود و گویا رفتارهای ورودی دانش آموزان آنچنان نمی توانست آن ها را ترغیب به فعالیت بیشتر کند. همچنین طرز چیدمان کلاسی به شکل نامناسب طولی و عرضی چیده شده بود و با وجود تعداد کم کلاس، توانایی چیدمان U شکل برای من و دانش آموزانم فراهم بود.
*استنباط:
لذا بهترین پیشنهادی که می توانست مورد تجزیه و تحلیل قرار بگیرد، ارتقای سطح رفتارهای ورودی مبتنی بر حذف موانع عاطفی و بیشتر کردن میزان ارزشیابی تشخیصی مکالمات بود. به این صورت که دو دانش آموز بتوانند به محض ورود معلم در کلاس شروع به مکالمه عربی (حتی به صورت دست و پا شکسته) کنند و نهایتاً پس از هر گونه سوال بدون استرس یک پاسخ مناسب را برای خود داشته باشند. همچنین از موارد دیگری که در ضعف دانش آموزان استنباط شد، ضعف کارکرد اولیا در امر آموزش نسبت به دانش آموزان بود. در پاسخ به این ضعف، به این دو دانش آموز یک پیشنهاد خوب برای دریافت جایزه دادم که آن ها می بایست در یکی از بازارهای روستای خود فیلمی با همکاری اولیای خود ضبط کنند که در آن، در حال مکالمه باشند. و در صورت موفقیت در آن کلیپ بتوانند آن را در محیط کلاس و رو به روی همدیگر تکرار نمایند. در صورتی که این مکالمه با موفقیت صورت بگیرد هدیه ی مناسبی را دریافت خواهند کرد.
( 1 عدد طرح اقدام پژوهی در رابطه با موضوع: چگونه می توانم مهارت مکالمه زبان عربی حسین صبویی و رضا ابراهیمی دانش آموزان پایه هفتم را بهبود ببخشم؟)
بخشی از متن:
*ارائه راه حل:
1. اهميت دادن به درس عربی و کاربردی جلوه دادن مکالمه
2. تشویق و ترغیب دانش آموزان به گفت و گوی عربی در قالب یک فیلم
3. استفاده از شیوه های متنوع و جذاب (مانند بازی دادن، برگزاری یک تئاتر یا ضبط یک ویدئوی چند دقیقه ای از گفت و گوی دانش آموزان در محیط های آزاد)
4. ترجمه واژگان، عبارات و اصطلاحات کتاب جهت آشنایی هر چه بیشتر دانش آموزان نسبت به آن ها (تا دانش آموزان بتوانند از آن ها به عنوان یک نمونه برای مکالمه خود به کار ببرند)
5. امتحان کتبی از مکالمه (به گونه ای که معلم یک طرف مکالمه را بنویسید و دانش آموز بتواند به صورت دیداری طرف دیگر مکالمه را کامل کنند)
6. ترغیب دانش آموزان به مکالمه گروهی به جای محصور بودن در مکالمه ی دو نفره (دانش آموزان می توانند این مکالمات را از بخش دو نفره خارج کنند و به مکالمه چند نفره گسترش دهند)
*دانش پشتیبان مرتبط با راه حل ارائه شده
پس از ارائه راه حل ها در نظر داشتم راه حل های خودم را در آینه ی پیشنهادات دیگران ببینم. در اینترنت با متنی از نویسنده ی خارجی «وینتا کول» مواجه شدم که دقیقا مشابه با من فعالیت ها و بازخوردهای گروهی را در رتبه اول قرار می داد و معلم را به یکپارچه سازی انگیزه ی مداوم تشویق می کرد. اگرچه من این مورد را در رتبه ی ششم قرار دادم ولی نشان دهنده ی کم اهمیت بودن آن نیست. فعالیت های گروهی و انفرادی و خارج شدن مکالمات از بخش دو نفره، انگیزه را دو برابر می کند و بازخورد های فوری را برای معلم در «توجه نشان دادنِ» به هر فراگیر، فراهم می آورد. به گونه ای که معلم می تواند تشخیص دهد کدام یک از دانش آموزان کماکان در بخش مکالمه، تُپُق می زنند و کدام یک از دانش آموزان توانایی مکالمه بهتری ….
دیدگاه خود را ثبت کنید