فهرست مطالب
مقدمه
نحوه آموزش مسئولیت پذیری
نوجوانان چه مسئولیتهایی دارند؟
اصول هشتگانه پرورش حس مسئولیت پذیری در نوجوانان
راههای افزایش مسئولیت پذیری نوجوانان چیست؟
شیوه برخورد با نوجوانان بی مسئولیت
بخشی از متن
مقدمه
بسیاری از والدین رویای تربیت نوجوانی مسئولیتپذیر و مستقل را دارند، نوجوانی که همیشه در کارهای خانه به والدین کمک کند و همسالان مناسبی را برای دوستی انتخاب کند، آنچه در این دوره سنی برای والدین اهمیت پیدا میکند افزایش مسئولیتپذیری نوجوانان است.
برخورداری از حس مسئولیتپذیری در زندگی و کار از موهبتهایی است که بسیاری از آن بیبهرهاند، در این میان هستند افرادی که دوست دارند با کسانی رفتوآمد کنند که چنین ویژگی داشته باشند و بتوانند با یادگرفتن رفتارهای آنها و الگوبرداری از سبک زندگی این دسته از افراد، برای خود فرصتهای تازهای برای داشتن آیندهای بهتر خلق کنند.
بسیاری از والدین دوست دارند که فرزند آنها یک فرد بیعیب و نقص باشد، اما لازم است که او را برای واقعیتهای دنیای بزرگسالی و مسئولیتهای آن آماده کنند به همین منظور برای آماده کردن فرزند خود باید بتوانند بین راهنمایی کردن و دادن آزادی به نوجوان، تعادل برقرار کنند.
نحوه آموزش مسئولیت پذیری
آموزش مسئولیت، نفیسترین هدیهای است که میتوانیم به فرزندانمان ارزانی داریم، چنین آموزشی آنان را قادر میسازد که از خویشتن مراقبت کنند و در آینده به عنوان بزرگسالانی مسئول وظایف خویش را به عهده بگیرند. آموزش مسئولیت پذیری باید با هدایت و راهنمایی همراه باشد و به تدریج به آزاد شدن از کنترل والدین منجر شود به گونهای که: کودک و نوجوان آزادی انتخاب در برخی از حوزههای زندگی را کسب کند، با تصمیم گیریهای شخصی، تندرستی خود را در معرض خطر قرار ندهد. مسئولیت و پیامد انتخاب خود را بپذیرد. بتواند مشکلاتی را که در اثر انتخاب نادرست خودش به وجود آمده است، حل کند.
نوجوانان چه مسئولیتهایی دارند؟
مسئولیتپذیری نوجوانان با پختگی و افزایش عزت نفس آنها همراه است، زیرا در این صورت نوجوان متوجه میشود که یک فرد توانمند است، علاوه بر اینکه نوجوانان در قبال انجام تکالیف مدرسه و مرتب کردن اتاق خود مسئول هستند، با رسیدن فرزندتان به نوجوانی، میتوانید پس از بررسی شرایط خانواده، مسئولیتهای بیشتری به او بدهید. معمولاً نوجوانان مانند بزرگسالان میتوانند از پس انجام همه وظایف کاری در خانه بربیایند، با این تفاوت که ممکن است برای برخی کارها نیاز به آموزش داشته باشند.
از سوی دیگر، نوجوانان باید مسئول اعمال خود باشند، اگر آنها به دلیل بیاحتیاطی چیزی را از دست دادند باید هزینه جایگزین آن را پرداخت کنند یا برای به دست آورد پول آن کار کنند، اگر یک قرار ملاقات را فراموش کردند باید تماس بگیرند و از طرف مقابل عذرخواهی کنند و مجدداً برنامهریزی کنند، والدینی که همیشه از فرزندشان در مقابل تجربه عواقب رفتار محافظت میکنند در واقع مانع پیشرفت مسئولیت پذیری در او میشوند.
مسئولیت پذیری از جمله مباحثی است که امروزه نظر بسیاری از صاحب نظران تعلیم و تربیت، روان شناسی، جامعه شناسی و حقوق را به خود جلب کرده است، اگر قبول کنیم که جامعه برای پیشرفت و بهبود بیش از هر چیز به اعضایی نیاز دارد که حس مسئولیت قوی داشته باشند و در انجام وظایفی که بر عهده دارند کوتاهی نکنند لازم است که به پرورش خصیصهی مسئولیت پذیری در افراد اقدام کنیم.
و ...
دیدگاه خود را ثبت کنید