فهرست مطالب
مقدمه
خودانگاره چیست؟
کارل راجرز و نظریه خودپنداره شخصیت
نظریه حفظ خودانگاره
سازگاری و ناسازگاری
وضوح خودانگاره (SCC) و تفکیک خودانگاره (SCD)
ویژگیهای خودانگاره
ابعاد خودانگاره
مراحل پرورش و توسعه خودپنداره
چند نمونه خودانگاره
بخشی از متن
مقدمه
خودانگاره یا خودپنداره همان تصویر ذهنی است که ما از خودمان داریم. آیا تا به حال از خودتان پرسیدهاید من چهکسی هستم؟ پاسخی که به این سؤال میدهید تصویر ذهنی شما از خودتان یا همان خودانگاره است. این تصویر به چند روش رشد میکند؛ اما بهطور خاص از تعاملات ما با افراد مهم زندگیمان تأثیر میپذیرد. ما در این مطلب، تعریف خود انگاره، خودانگاره در روانشناسی و نیز ابعاد و ویژگیهای آن را تشریح میکنیم.
خودانگاره چیست؟
خودانگاره نحوه درک ما از رفتار، تواناییها و ویژگیهای منحصربهفردمان است؛ برای مثال، باورهایی مانند «من دوستی خوب هستم» یا «من فردی مهربان هستم» بخشی از خودانگارهای کلیاند. خودانگاره در زمانی که سنتان کمتر است و در حال طیکردن مراحل کشف و شناخت خود و هویتتان هستید، انعطافپذیری بیشتری دارد. با افزایش سن و شناخت بیشتر خودتان و درک کامل اینکه چهکسی هستید و چهچیزهایی برایتان مهم است، این تصویر ذهنی دقیقتر و سازمانیافتهتر خواهند شد.
کارل راجرز و نظریه خودپنداره شخصیت
کارل راجرز، روانشناس آمریکایی و یکی از نظریهپردازان معروف شخصیت، نظریهای درباره چگونگی تأثیر خودانگاره بهعنوان چهارچوبی برای شخصیت فرد ارائه کرد. تصویری که ما از کسی که هستیم داریم، بههمراه اعمالمان که با شخصیتمان ترکیب شده، یک حلقه بازخورد از تصور ما از خودمان ایجاد میکند.
راجرز معتقد بود شخصیت ما با میل ما به خودشکوفایی هدایت میشود. این شرایطی است که وقتی به بالاترین پتانسیل خود میرسیم آشکار میشود. بهگفته او، خودپنداره و عزتنفس و خود ایدئال ما همه باهم همپوشانی و اشتراک دارند. نحوه پرورش شخصیت و خودپنداره ما متفاوت است. به همین خاطر، افراد منحصربهفردی هستیم.
راجرز معتقد بود خودانگاره از ۳ قسمت مختلف تشکیل شده است:
1. خود ایدئال: شخصی که میخواهید باشید.
2. تصورتان از خود: طوری که خودتان را میبینید، که شامل ویژگیهایی مانند ویژگیهای فیزیکی، ویژگیهای شخصیتی و نقشهای اجتماعیتان است.
3. خودباوری: میزانی که خودتان را دوست دارید، میپذیرید یا برای خود ارزش قائل هستید. عزتنفس یا خودباوری میتواند تحتتأثیر عوامل مختلفی از جمله نگرش دیگران نسبت به شما، تفکر شما درمورد دیگران و نقش شما در جامعه باشد.
و ...
دیدگاه خود را ثبت کنید