فهرست مطالب
مقدمه
اهمیت مهارت نه گفتن
روشهای آموزش مهارت نه گفتن
از داخل خانه شروع کنید
نه گفتن کودک را بپذیرید
اتفاقات را مرور کنید
خودتان نه گفتن را بلد باشید
نه گفتن آسیبی نمیزند
بخشی از متن
مقدمه
گفتن کلمهی «نه» به دیگران و البته شنیدن و قبول کردن این کلمه از زبان افراد دیگر مهارتی است که انسان باید در دوران کودکی آن را تمرین کند و آن را روز به روز بهبود بخشد. مهارت نه گفتن در بسیاری از بزرگسالان هم دیده نمیشود و احتمالا در اطرافیان خود با شخصی که چنین ویژگی داشته باشد، برخورد داشتید.
شخصی که در بزرگسالی هم نتواند به خواستههای دیگران به هر دلیلی نه بگوید، قطعا با آسیبهای جدی و مختلفی رو به رو خواهد شد. این اتفاق در نوجوانی و جوانی اهمیت بسیار بیشتری پیدا خواهد کرد، چرا که کودک تازه در حال رشد کردن و رسیدن به سنین بزرگسالی است و با خیلی از چیزها آشنایی ندارد.
به همین خاطر اگر هر کسی به او پیشنهادی بدهد، حتی اگر پیشنهادی منفی باشد هم به دلیل اینکه قدرت نه گفتن و دانش کافی ندارد، خواستههای دیگران را قبول کرده و ممکن است در دام بیفتد یا خطری او را تهدید کند. پس تا انتهای این مبحث همراه باشید تا روشهایی را برای تقویت مهارت نه گفتن در کودکان بیاموزید.
اهمیت مهارت نه گفتن
کودک باید یاد بگیرد که به اندازه و به جا، نه بگوید. اگر نه گفتن و مخالفت با هرصحبت یا کاری برای او عادت شود، به فردی لجباز و حرف گوش نکن تبدیل میشود. همچنین مهارت نه گفتن جز مواردی است که کودکان در مدرسه یاد نمیگیرند و این پدر و مادرها هستند که باید به فکر کودک خود باشند و این مهارت را به صورت جدی به کودک خود یاد بدهند.
کودکی که میتواند در مقابل خواستههای غیرمنطقی دیگران نه بگوید، در آینده هم فردی خواهد شد که اگر کسی از او چیزی خواست و تمایل یا توانی برای انجام آن نداشت، به راحتی درخواست آن فرد را رد میکند و خود را در دردسر نمیاندازد.
روشهای آموزش مهارت نه گفتن
در ادامه قصد داریم تا چند روش را برای آموزش مهارت نه گفتن به شما معرفی کنیم تا رفته رفته با کودک خود کار کنید و به بهبود آن کمک کنید.
از داخل خانه شروع کنید
اولین گام برای اینکه کودکتان مهارت نه گفتن را یاد بگیرد، این است که داخل خانه این رفتار را با او تمرین کنید. باید به این نکته توجه کنید که اجبار کردن کودکتان به انجام خواستههای خود، باعث میشود که کودک نتواند مخالفتی با شما کند. در این مواقع اگر هم کودک با خواستهی شما مخالفتی داشته باشد، معمولا با واکنش منفی رو به رو میشود.
والدین زمانی که در این شرایط قرار میگیرند، معمولا کودک را دعوا میکنند یا از رفتارهای دیگری مثل «اگر اینکار را انجام ندهی، از فلان کار خبری نیست» یا «اگر اینکار را انجام ندهی، دیگر دوستت ندارم» استفاده میکنند. وقتی پدر و مادر، کودک را درون خانه مجبور به انجام خواستههای خود میکنند، نباید انتظار داشته باشند که اگر در مدرسه دوست یا همکلاسی کودکشان خواستهی غیر منطقی داشت، او بتواند مقاومت کند.
پس به خاطر داشته باشید که شما اولین معلم و الگوی رفتاری بچهها هستید و شمایید که رفتارهای او را میتوانید بسازید.
و ...
دیدگاه خود را ثبت کنید