دانلود مقاله بره موم با فرمت ورد ودر8 صفحه قابل ویرایش
قسمتی از متن مقاله بره موم
بره موم یکی از فرآورده های کاربردی و مفید زنبور عسل است که مخلوطی از مقادیر مختلف موم زنبور و رزین ها بوده که توسط زنبورعسل از گیاهان، بویژه از جوانه گلها و برگ ها جمع آوری می شود. چون مشکل است زنبورها را در پروازهای گشتی مشاهده کرد، منابع عصاره رزین ها معمولاً آشکار نیستند.
زنبورها، رزین های محافظ گل و برگ را با آرواره های خود می تراشند و همانند دانهگرده آنرا روی ساق پاهای عقب خود در سبد گرده حمل می کنند. در حین جمع آوری بره موم، رزین ها، مقداری بزاق، سایر ترشحات زنبور عسل و همچنین موم با آن مخلوط می گردند.
این رزین ها بوسیله زنبورهای کارگر مورد استفاده قرار می گیرند تا داخل حفره های تخمگذاری را پر کنند، شان ها را تعمیر نمایند، شکافهای موجود در کندو را ببندند، و ابعاد دریچه ورودی کندو را کاهش دهند. در داخل کندو هر کدام از حیوانات یا حشرات مرده را که خیلی بزرگ باشند، بوسیله لایه نازکی از بره موم پوشش می دهند تا آنها را بخارج حمل کنند. ترکیب بره موم به نوع گیاهان موجود در دسترس زنبورها بستگی دارد. رنگ، بو و احتمالاً خواص داروئی بره موم مطابق منشاء و فصل سال تغییر می کند. علاوه بر آن بعضی زنبورها تمایل فراوانی به جمع آوری این ماده دارند(بر خلاف دلخواه زنبوردار)، چون بره موم یک ماده چسبناکی است و زیاد بودن آن بیرون آوردن چارچوب ها از جعبه ها را مشکل می سازد.
ترکیبات بره موم
زنبور عسل بره موم را از ترکیب صمغ گیاهان، موم، شهد گل و گرده گل می سازد. رزین های بره موم از انواع درختان و درختچه ها جمع آوری می گردند. بنظر می رسد هر منطقه و کلنی منابع رزین ترجیهی خودش را داشته باشد که به اختلاف زیاد رنگ، بو و ترکیب منجر می شود. نسبت رزین های درختی در اروپا طوری است که هر جا درختان صنوبر موجود باشند، زنبور عسل ترجیحاً رزین را از جوانه برگ این درختان جمع آوری می کنند.
مقاله بره موم
مشخصات شیمیایی و فیزیکی
نقطه ذوب بره موم ۸۳ درجه سانتیگراد و نقطه ذوب موم خالص زنبور عسل ۶۳ درجه سانتیگراد است. بنابراین با کمک حرارت میتوان آن دو را از یکدیگر تفکیک نمود. موم از نظر استحکام هفت برابر سخت تر از بره موم است.
بره موم در الکل اتیلیک، استن و بنزن حل میشود و الکل میتواند مواد قابل حل آن را جدا نماید.
بره موم حاوی حدود ۵۰ درصد صمغ یا رزین گیاهان، ۳۰ درصد موم، ۱۰ درصد اسیدهای چرب ضروری، ۵ درصد گرده گل و ۵ درصد دیگر آن از ترکیبات آلی، ویتامینها و عناصر معدنی مانند نقره، سدیم، جیوه، مس، منگنز، آهن، کلسیم، وانادیم و سیلیس است. مقدار و نوع ترکیبات بره موم بسته به مکان، زمان جمع آوری و روش تولید آن متفاوت است.
بره موم در درجه حرارت 25 تا 45 درجه سانتیگراد یک ماده نرم، انعطاف پذیر و بسیار چسبناک است. در کمتر از 15 درجه سانتیگراد و بویژه وقتی که منجمد باشد یا نزدیک انجماد باشد، سخت و شکننده می شود. بعد از چنین عملی، حتی در درجه حرارت های بالاتر شکننده خواهد ماند. در دمای بالاتر از 45 درجه سانتیگراد بطور فزاینده چسبناک و صمغی خواهد گردید. معمولاً بره موم در 60 تا 70 درجه سانتیگراد مایع خواهد شد، اما برای بعضی نمونه ها نقطه ذوب ممکن است تا 100 درجه سانتیگراد برسد.
رنگ :
بره موم اغلب قهوهاي بوده ولي بين رنگهاي زرد تا سياه با انعكاس رنگي قرمز يا سبز ، قهوهاي روشن تا مايل به سبز و قهوه اي مايل به قرمز متغيير است و شامل حدود 27 درصد موم گياهي ، 46 درصد شيره و رزين هاي بعضي از درختان و 15 درصد فلاوني ( C6H5O2 ) كه اساس بسياري از رنگهاي زرد مي باشد و فلاونوئيد ها ( گروهي از مواد كه شباهتي به ويتامين P داشته و داراي خاصيت ضد خونريزي و التهاب ميباشد و چند درصد روغن .
بو :
بوی آن تند ومخلوطي از صمغ ( جوانه تازه درخت ) و موم دارد.
طعم :
طعم آن مخصوص بوده به طوري كه وقتي آنرا مي جويد بايد كاملاً با آب دهان مخلوط كنيد ، طعم آن ابتدا شديد و با آزاد شدن عناصر فعال آن طعم ملايمي به خود مي گيرد بعد از نيم ساعت جويدن مي توانيد آنرا بلعيده ويا بيرون بيندازيد .
دیدگاه خود را ثبت کنید