تحليلهای اقتصادی، انرژی و زيست محيطی علاوه بر تحليلهای فنی، از ضرورتهای مهم در بررسی پروژههای کشاورزی هستند. کشت گلخانهای صنعتی در حال رشد در بسیاری از کشورها می باشد. به دليل توليد در خارج فصل، دارای مصرف بالای انرژی میباشد. بخش توليد گلهاي بريدني، مهمترين بخش در زير مجموعه گل و گياهان زينتي است وبه طور متوسط سالانه بيش از 800 ميليون شاخه گل بريدني در ايران توليد مي شود. استان مرکزی از نظر سطح زیر کشت مقام دوم را در ایران دارد. سطح زیر کشت گل و گیاه در منطقه محلات 70% کل سطح زیر کشت گل و گیاه در استان مرکزی می باشد که در حدود 900 هکتار از اراضی منطقه را به خود اختصاص داده است و سالانه بالغ بر دو میلیون گلدان و بیست میلیون شاخه گل در این منطقه تولید می شود. هدف از این تحقیق تعیین انرژی مصرفی و آنالیزهای اقتصادی در تولید گل رز به عنوان یکی از مهمترین گلهای صادراتی منطقه میباشد. دادههای مورد استفاده در این تحقیق از 60 گلکار در منطقه محلات در استان مرکزی با استفاده از پرسشنامه بدست آمدند. نتایج نشان داد که انرژی مصرفی کل در تولید گل رز 1313/35GJ/1000m2 و انرژی ویژه برای تولید هر شاخه گل رز 74/13 مگاژول میباشد و بیشترین سهم انرژی مصرفی مربوط به سوخت میباشد که برای گرم کردن گلخانه صرف میشود (%90) بعد از سوخت بیشترین سهم انرژی مصرفی مربوط به الکتریسته میباشد. تحلیل اقتصادی نشان داد که تولید گل رز توجیه اقتصادی داشته است و بیشترین هزینههای تولید سالیانه مربوط به مرحله داشت میباشد که ناشی از بالا بودن قیمت کود، سم، برق میباشد. سهم هزینههای ثابت گلخانه از کل هزینهها %1/23 است. با توجه به بالا بودن انرژی مصرفی در گلخانه مخصوصاً در بخش گرم کردن، که منجر به مشکلاتی مثل گرم شدن جهانی، افزایش مواد غذایی در خاک و آلودگی ناشی از حشره کشها می شود. بنابراین احتیاج به دنبال کردن سیاستی برای اجبار تولیدکنندگان در استفاده از روشهای مؤثر انرژی و همچنین کاهش اتلاف حرارتی در گلخانه برای افزایش عملکرد بدون کاستن از منابع طبیعی میباشد.
علم پرورش گل و گیاه در داخل گلخانه از تاریخچه طولانی برخوردار نیست. این روش تولید تقریباً از حدود نیم قرن گذشته، در ایران آغاز شده است. در طول این مدت ، تحول چندانی در زمینه کنترل عوامل محیطی در ایران صورت نگرفته و تجهیزات خاص این رشته نه تنها در داخل کشور ساخته نشده است، بلکه به علت عدم شناخت گلخانهداران نسبت به این تجهیزات، از کشورهای خارجی نیز وارد نشده است. به همین دلیل بازده و عملکرد در واحد سطح گلخانهها در کشور ما بسیار پایینتر از کشورهای خارجی است
در انجام این تحقیق به منظور تعیین میزان نهادههای مصرفی درگلخانههای تولید گل شاخه بریده و تعیین هزینههای تولید و بررسی اثرات نوع گلخانه، سطح زیر کشت، نوع سوخت و نوع پوشش بر انرژی مصرفی، عملکرد، هزینه ها و بهرهوری اقتصادی تعداد 60 پرسشنامه تهیه شد و توسط گلخانهداران منطقه و اندازهگیریهای میدانی تکمیل شد.
دیدگاه خود را ثبت کنید