باید برای شناسایی عوامل موثر در انتخاب سامانه از تجربه خبرگان نیز استفاده کرد. در این تحقیق نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید (SWOT) روشهای خاکورزی شهرستان ایجرود زنجان که عبارتند از مرسوم، حفاظتی ساخت داخل، حفاظتی ساخت خارج و بدون خاکورزی در کشت گندم شناسایی و با تحلیل سلسله مراتبی (AHP) رتبه بندی شد. با استفاده از نظر خبرهها مشخص شد تهدیدهای موجود مانند کوچکی اراضی، عدم مطالعه کیفی و تحقیقی بر روی سامانههای جدید و عدم حمایت دولت 47 درصد در انتخاب سامانهها نسبت به نقاط ضعف (18 درصد)، نقاط قوت (17 درصد) و فرصتها (17 درصد)، موثر میباشند. با در نظر گرفتن ضرایب عوامل SWOT ، خاکورز حفاظتی ساخت داخل به میزان 2/27 درصد انتخاب کشاورزان منطقه میباشد. تهدیدها باعث شده کشاورزان با وجود آگاهی از مزایای خاکورزی حفاظتی و بدونخاکورزی، به میزان 23 درصد تمایل به انتخاب روش خاکورزی مرسوم داشته باشند. باید با تصویب قوانین جدید برای ایجاد یکپارچگی اراضی، تحقیق و آزمون کیفی بر روی ماشینهای جدید و مشخص کردن سیاست دولت پیرامون صادرات و واردات محصولها و مبلغ خریدهای تضمینی قبل از شروع فصل زراعی نقاط تهدید را به فرصت و قوت تبدیل کرد.
SWOT با روش SWOT عوامل کیفی موثر در انتخاب سامانه شناسایی و پس از پرسشهای تخصصی با روش AHP کمی شد و بر روی محور مختصات با رسم خطوط با زاویه 45 درجه به هر چهار جهت و علامتگذاری بر حسب وزن هر عامل بر روی خطوط، شرایط منطقه نمایش داده شد (شکل 4). انتخاب سامانه به عنوان هدف، تحلیل SWOT به عنوان عامل، موارد انتخاب شده برای هر فاکتور SWOT به عنوان زیر عامل و سامانههای خاکورزری موجود به عنوان گزینه انتخاب و برای هر یک از سامانهها 16 وزن نسبی بدست آمد. با نرمافزار وزن نهایی محاسبه شد.
برای شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدهای شهرستان ایجرود زنجان از روش تحلیلی SWOT و برای رتبه بندی از AHP استفاده شد. نتایج نشان داد با در نظر گرفتن تاثیر نقاط قوت کشاورزان خبره تمایل استفاده از سامانهی خاکورزی حفاظتی ساخت داخل، با توجه به تاثیر نقاط ضعف و فرصتها تمایل استفاده از سامانه بدون خاکورزی و با توجه به تاثیر تهدیدها تمایل استفاده از سامانه خاکورزی مرسوم دارند. در نهایت پس از اعمال اثر ضرایب عوامل SWOT مشخص شد کشاورزان منطقه ایجرود 2/27 درصد به استفاده از خاکورز حفاظتی ساخت داخل تمایل دارند
دیدگاه خود را ثبت کنید