این تحقیق در شهرستان صومعهسرا و در مزارع برنج انجام شد. براي دستيابي به اطلاعات مورد نياز پرسشنامههاي مقدماتي طراحي شد كه براي پيش آزمون اوليه در مصاحبه با تعدادي کشاورز در منطقه مورد ارزيابي قرار گرفت. نتایج نشان داد که مجموع کل انرژی نهاده در روش سنتی و مکانیزه تولید برنج گوهر به ترتیب برابر 18947 و 24507 مگاژول در هکتار و در تولید برنج رقم هاشمی بهترتیب برابر 18266 و 19571 مگاژول در هکتار بود. بیشترین میزان مصرف انرژی مربوط به نهاده بذر، سم و کود شیمیایی بود. انرژی معادل مصرف سوخت نیز پس از آن در رتبه بعدی قرار گرفت. میزان مصرف انرژی در روش مکانیزه به مقدار 4/18 درصد بیشتر از روش سنتی بود. روش سنتی نسبت انرژی و بهرهوری انرژی بالاتری نسبت به مکانیزه دارا بود. رقم گوهر در مقایسه با رقم هاشمی، بهرهوری و نسبت انرژی بیشتری داشت
تجزیه و تحلیل انرژي در کشاورزي میتواند در ارزیابی فشار فعالیتهاي انسان بر تعادل و ثبات محیطی موجود در الگوهاي جریان انرژي و تغییر آنها مورد استفاده قرار گیرد. از آنجایی که فعالیت اصلی بخش عمدهای از جوامع روستایی ایران، کشاورزی و تولید محصولات زراعی، باغی و دامی میباشد، بخش عمدهای از انرژی مصرفی در جوامع روستایی صرف امور کشاورزی میشود.
بررسی میزان مصرف انرژی در تولید برنج با توجه به به اینکه جزء محصولات استراتژیک کشور میباشد، امری ضروری به نظر میرسد. کنترل و مدیریت مصرف انرژی در تولید برنج نهایتاً بر میزان افزایش بهرهوری و راندمان این محصول و قیمت تمام شده آن تأثیر مستقیم دارد و با مطالعه دو سیستم تولید سنتی و مکانیزه بر اساس شاخصهای انرژی، سیستم تولید کاراتر و با راندمان بالا معرفی و مشخص میگردد.
بطور خلاصه اهداف تحقیق به شرح ذیل بود:
دیدگاه خود را ثبت کنید