دانلود مقاله گاز طبیعی با فرمت ورد ودر 13 صفحه قابل ویرایش
گاز مایع
سوختهای فسیلی شامل نفت و گاز در عمق سه تا چهار کیلومتری اعماق زمین و در خلل و فرج لایههای آن و با فشار چند صد اتمسفر بصورت ذخیره میباشند. گازهای طبیعی زیرزمینی یا به تنهایی و یا به همراه نفت تشکیل کانسار (معدن) میدهند. که در هر دو صورت از نظر اقتصادی بسیار گرانبها میباشد. درصورت همراه بودن با نفت گازها در داخل نفت حل میشوند، و عمدتاً نیز به همین صورت یافت میگردد و در این رابطه مولفههای فیزیکی مواد حرارت و فشار مخزن تأثیرات مستقیم دارند و نهایتا درصورت رسیدن به درجه اشباع تجزیه شده و به لحاظ وزن مخصوص کمتر در قسمتهای فوقانی کانسار و بر روی نفت یا آب به شکل گنبدهای گازی (GAS DOME) قرار میگیرند.گاهی در مخازن گازهای محلول در آب نیز مشاهده شده است.
گاز متان در حرارت و فشار موجود درکانسارها متراکم نمیگردد بنابراین همیشه بصورت گاز باقی مانده ولی در مخازنی که تحت فشار بالا هستند بشکل محلول در نفت در میآید . سایر اجزای گاز طبیعی در مخازن نسبت به شرایط موجود در کانسار در فاز مایع یا فاز بخار یافت میشوند. گازهای محلول در نفت به مثابه انرژی و پتانسیل تولید مخزن بوده و حتی المقدور سعی میگردد به روشهایی از خروج آنها جلوگیری گردد ولی در هر حال بسیاری از گاز محلول در نفت در زمان استخراج همراه با نفت خارج میگردد .در سالهای پیش از انقلاب در صد بالایی از آن از طریق مشعل سوزانده میشد و به هدر میرفت ولی در سالهای بعد تا به حال به تدریج و با اجرای طرح هایی منجمله طرح آماک از آنها به عنوان تولیدات فرعی استحصالی از میادین نفت کشور به منظور تزریق به مخازن نفتی تولید مواد خام شیمیایی و سوختی با ارزش استفاده میکنند.
مقاله گاز طبیعی
استخراج گاز
در ایران گاز طبیعی خام را از دو نوع چاه استخراج مینمایند :
1_ میادین نفتی و گازی مستقل گازی از قبیل میادین گاز نار و کنگان ، خانگیران ، تابناک ، حوزهای شانول، هما ، وراوی و میدان گازی پازنان و غیره .
2_ میادین نفتی از قبیل میادین اهواز ، آغاجاری ، مارون ، گچساران ، بی بی حکیمه ، رامشیر و غیره . هنگامی که میزان نفت درون چاه کاهش مییابد از گاز دی اکسید کربن به عنوان گاز افزایش دهنده حجم استفاده میشود.
ترکیبات گاز طبیعی
گاز طبیعی موجود در مخازن هیدروکربوری زیرزمینی به دو حالت می تواند از زمین خارج شده و در دسترس انسان قرار گیرد :
۱ - اگر بیشترین ماده موجود در مخزن زیرزمینی ، گاز طبیعی باشد به آن ”چاه مستقل گازی“ میگویند. گاز طبیعی خام که از چاههای مستقل گازی استخراج میگردد و هنوز فرایندهای سرچاهی و پالایشی را طی نکرده است از مواد مختلفی تشکیل گردیده است. این مواد به طور عمده شامل هیدروکربور متان (CH4) به همراه گاز اتان (CH3) و هیدروکربورهای دیگر به صورت سنگین و مایع مانند پروپان، بوتان و هیدروکربورهای سنگین تر یا چکیده نفتی که ”میعانات گازی“ (Condensate) نامیده می شوند و حاوی ”بنزین طبیعی“ (Natural Gasoline) هستند و همچنین مقداری از ناخالصیهای غیرهیدروکربوری شامل بخار آب (H2O) ، دی اکسید کربن (CO2) ، منواکسید کربن (CO) ، نیتروژن (N) ، سولفید هیدروژن (H2S) ، هلیوم (He) و گازهای دیگر می باشند که درصد هر کدام از این مواد در گاز طبیعی ، بستگی به نوع مخزن ، محل آن ، عمق مخزن و عوامل دیگر دارد. این چاهها به صورت معمول قادر به تولید در اندازه های تجاری بوده و محصول آنها به نام گاز غیر همراه (Non-Associated Gas) نیز شناخته میشود. گازهای طبیعی خام استخراج شده از چاههای مستقل گازی یا هیچ نفتی همراه خود ندارند و یا مقدار نفت همراه آنها بسیار ناچیز میباشد ؛
مقاله گاز طبیعی
اما این گازها به دلیل اینکه از اعماق زمین به بالا آمده اند در طول مسیر بالا آمدن با خود مقداری شن و ماسه و آب شور را به همراه آورده اند. از اینرو ، قبل از ارسال این گازها به پالایشگاه ها ، جامدات همراه با آنها در محلهایی که به مجموعه تاسیسات سَرِچاهی شناخته می شوند، توسط دستگاه هایی به نامجدا کننده (Separator) از گاز جدا میگردند. پس از این کار ، گاز طبیعی که جامدات همراه خود را تا حد بسیار زیادی از دست داده است ، توسط خطوط لوله به مراکز جمع آوری ( پالایشگاه ) انتقال می یابد. در طول مسیر لوله های انتقال، به دلیل کم شدن تدریجی فشار گاز، دمای آن کاهش می یابد و بر اثر این کاهش دما، آبهایی که همراه با گاز از اعماق زمین استخراج شده و همراه با آن به صورت بخار آب در حال حرکت می باشند (که آنها را هیدرات های گاز طبیعی می نامند)، کم کم به مایع تبدیل خواهند شد و اگر دما باز هم کاهش یابد، این آبها به صورت نیمه جامد یا جامد (کریستالهای یخ) درآمده و حرکت گاز را با مشکل مواجه می کنند و در حالت بدتر، امکان دارد که در نقاطی از مسیر، این جامدات به دیواره لوله بچسبند. در صورت بروز چنین پدیده ای، خیلی زود سایر مایعات یا جامداتی که به همین علت تشکیل شده و به همراه گازها در حال حرکت می باشند، به این نقطه خواهند پیوست و در زمان بسیار کوتاهی حجم این توده به قدری بزرگ خواهد گردید که تقریباً به طور کامل، مانع از حرکت گاز در لوله می گردد. با توجه به سرعت و فشار بالای گازهای در حال عبور ، گاز در پشت این نقطه متراکم شده و به راحتی می توان پیش بینی نمود که این اتفاق حتی ممکن است خط لوله انتقال گاز را دچار نشتی ، ترکیدگی یا حتی انفجار کند. از اینرو ، در نقاط خاصی از مسیر خط لوله بین چاهها تا مقصد ، دستگاههای گرمکن (Heater) وجود دارند که دمای گاز را بالا می برند.
۲ - چاههای نفت نیز به طور معمول حاوی مقادیری گاز می باشند. گاز طبیعی خام موجود در چاههای نفت به دو صورت می تواند استخراج گردد :
الف - چنانچه گاز به صورت محلول در نفت خام باشد ، گازِ محلول (Solution Gas) نامیده می شود.
ب - اگر گاز در تماس مستقیم ولی جدا از نفت باشد ، به آن گازِ همراه (Associated Gas) می گویند.
دیدگاه خود را ثبت کنید