فهرست مطالب
مقدمه
فرار مالیاتی چیست؟
دریافت مالیات از چه طریقی صورت میگیرد؟
منظور از فرار مالیاتی چیست؟ انواع مالیات و فرار مالیاتی
وضعیت فرار مالیاتی در ایران و تهدید سرمایهگذاری
جرایم مالیاتی شامل چه مواردی هستند؟
دلایل فرار مالیاتی اشخاص و فرار مالیاتی شرکتها
جرم فرار مالیاتی در قانون اساسی – فرار مالیاتی چیست؟
مجازات فرار مالیاتی چیست؟
راهکار مقابله با راه های فرار مالیاتی
اعلام و گزارش تخلف مالیاتی اشخاص و گزارش فرار مالیاتی شرکت ها امکان دارد؟
تمایز فرار مالیاتی و اجتناب مالیاتی چیست
تعریف جرم در ممانعت از دسترسی ماموران جرم است
جرایم مالیاتی چیست؟ مروری بر جرائم مالیاتی
مجازات متخلفان مالیاتی برای جرایم مالیاتی چیست؟
حکم تخطی از قانون مالیات
قانون مالیاتهای مستقیم، تنها راه مقابله با فرار مالیاتی
بخشی از متن
مقدمه
فرار مالیاتی معمولاً آسانتر از فعالیتهای مجرمانهی ناهنجار دیگر، در بین شرکتها و افراد قابل اثبات هستند. دولت همچنین میتواند، کلاهبرداران مالیاتی را به جرم فرار و عدم پرداخت مالیات محکوم و به پرداخت جریمه فرار مالیاتی وادار کند. بنابراین پرداخت مالیات بر اساس اصول تعیین شده اداره مالیات و در زمان مشخص در تمامی کشورها جز اصول مهم شهروندی و جهت رفاه عمومی تعبیه شده است.
در این مبحث پیش هر چیز به تعریف فرار مالیاتی پرداخته، سپس به توضیح انواع فرار مالیاتی و جرم مالیاتی پرداخته و در مورد دور زدن مالیات و مجازات مجرم توضیحاتی ارائه خواهیم داد. سپس از روش های مقابله با فرار مالیاتی می گوییم و در نهایت توضیحاتی در مورد نحوه گزارش فرار مالیاتی ارائه می کنیم.
فرار مالیاتی چیست؟ تعریف فرار مالیاتی در ایران
در تعریف فرار مالیاتی به هرگونه تلاش قانونی یا غیرقانونی یک کسبوکار با هدف خودداری از پرداخت مالیات قانونی یا کمتر پرداخت نمودن آن، به هر شیوه که انجام شود، فرار مالیاتی میگویند. فرار مالیاتی (فرار از مالیات) یک اصطلاح رایج در رابطه با کارهایی است که برای عدم پرداخت مالیات در نظر گرفته میشود و به این معنی است که مؤدی کمتر از میزانی که قانوناً موظف است پرداخت مالیات را انجام دهد.
یکی از مهمترین مواد قانونی در جرمانگاری فرار مالیاتی مربوط به ماده ۱۹۹ و ۲۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم است که بر این اساس، «هر شخص حقیقی یا حقوقی که بهموجب مقررات این قانون مکلف به کسر و ایصال مالیات مؤدیان دیگر هست در صورت تخلف از انجام وظایف مقرره علاوه بر مسئولیت تضامنی که با مؤدی در پرداخت مالیات خواهد داشت مشمول جریمهای معادل ۲۰ درصد مالیات پرداختنشده خواهد بود.» بر اساس تبصره یک این ماده ۱۹۹ قانون، حتی برای متخلفان دولتی نیز مجازات جرم مالیاتی پیشبینیشده و آمده است: «در مواردی که مکلفین به کسر مالیات، وزارتخانه، شرکت یا مؤسسه دولتی یا شهرداری باشد مسئولین امر مشمول مجازات مقرر طبق قانون تخلفات اداری خواهند بود.»
افزایش نرخهای مالیاتی در تمامی کشورها میتواند منجر به بیانگیزگی در سرمایهگذاری شود و زمینه لازم فرار مالیاتی و دور زدن مالیات را نیز فراهم میآورد؛ بنابراین دولتها و اداره مالیات کشور هم باید در وضع نرخ مالیاتی و قوانین جانب احتیاط را رعایت کنند و جوانب را با دقت بیشتری بسنجند.
دریافت مالیات از چه طریقی صورت میگیرد؟ اصلیترین راه جلوگیری از فرار مالیاتی در ایران
دریافت مالیات از گروههای مختلف درآمدی بر اساس قانون مالیاتهای مستقیم و قانون مالیات بر ارزشافزوده صورت میگیرد. در این دو قانون مقررات مشخصی در خصوص معافیتهای مالیاتی و مجازات مالیاتی و همینطور نحوه محاسبه و وصول مالیات ذکر شده است. بهطور عمومی آنچه در قوانین جدید فرار مالیاتی و رویه موجود اداره مالیات اجرا میشود این است که بخشی از اقشار جامعه بهواسطه جایگاه شغلی یا شرایط اقتصادی مجبور به پرداخت مالیات خود هستند و هیچ راه فراری برای عدم پرداخت مالیات و یا به عبارتی دور زدن مالیات ندارند. در واقع اخذ مالیات توسط دولت از اقشار متوسط و در بارزترین نمونه آن از کارمندان همواره در موعد مقرر و با کسر از حقوق صورت میگیرد یا مالیات بر ارزشافزودهای ۹ درصدی که مصرفکننده آن را پرداخت میکند. پس در این پروسه، هیچ راهی برای فرار از مالیات وجود ندارد.
به گفته کارشناسان، فرارمالیاتی عمدتاً توسط پردرآمدها و با سندسازی و ارائه آمار غلط صورت میگیرد. آثار سوء فرار از مالیات در تأمین نشدن درآمدهای موردنیاز دولت و درنتیجه عدم ارائه خدمات اجتماعی مطلوب و باکیفیت ظهور و بروز پیدا میکند. همچنین راههای فرار مالیاتی سبب میشود درآمدها در سطح جامعه به نحو متناسب توزیع نشده و انباشت ثروت در دست گروههای خاص، نهفقط زمینه تقویت قدرت سیاسی برخی گروهها را فراهم آورد بلکه شکاف طبقاتی ناشی از این امر موجب افزایش تنش سیاسی و اجتماعی در جامعه میشود.
خلاصه اینکه وضعیت فرار مالیاتی در ایران بهعنوان یکی از مصادیق و مظاهر فساد اقتصادی، امنیت اقتصادی موردنیاز برای گسترش فعالیتهای اقتصادی و سرمایهگذاری را دچار اختلال میکند. ازاینرو، اصلاح و تجدیدنظر در نظام مالیاتی کشور بهویژه نظام کیفری مالیاتی بهمنظور بهبود وضعیت اقتصاد ملی امری ضروری و لازم به شمار میآید.
و ...
دیدگاه خود را ثبت کنید