دانلود مقاله تاریخچه ی پیدایش و توسعه بهداشت حرفه ای با فرمت ورد و در 30 صفحه قابل ویرایش قسمتی از متن مقاله
تاریخچه ی پیدایش و توسعه بهداشت حرفه ای
گرچه بشر از همان ابتدا که مجبور شد برای بقای خود فعالیت کند ، تاثیر کار و کوشش را چه به صورت اثر مثبت مانند قویتر شدن عضلات و ازدیاد نیروی عضلانی و چه به صورت منفی مانند ایجاد خراش، زخم و شکستگی مشاهده کرد، اما با تکامل ابزار کار واستفاده از وسایلی که از سنگ و فلز ساخته شده بود و همچنین استفاده از حیوانات سبب شد تا روز به روز بیشتر بر طبیعت چیره شود و از آن بهره بیشتری ببرد.
این امر، هرچند خوشایند بود ولی انسان را با این حقیقت تلخ آشنا کرد که بدون رعایت مسائل بهداشتی و حفاظتی کارو فعالیت او می تواند آثار بسیار مخربی را در پی داشته باشد.
در هر صورت ، آنچه که غیرقابل انکار است، این است که در طول تاریخ نسبت به سلامت کارگران بی توجهی و سهل انگاری زیادی شده ، به طوریکه می توان یکی از دلایل آنرا چنین بیان کرد:
در زمانهای قدیم بردگان ، زندانیان و جانیان را به کارهای سخت و طافت فرسا مانند کار در معادن طلا، نقره و سرب می گماردند و بدین ترتیب دیگر نیازی به بهبود شرایط کار و توجه به تندرستی آنان احساس نمی شد زیرا، اینگونه کارکردن؛ در واقع یا نوعی تنبیه برای این افراد به حساب می آمد یا وظیفه شان محسوب می شد. در نهایت ، این عده به علت شرایط بسیار دشوار پس از مدتی، دیگر قادر به کارکردن نیودند و در انتظار مرگ روز شماری می کردند و سرانجام گروه دیگری به جای آنها بکار گمارده می شدند.
اولین شواهد کنترل مخاطرات کار مربوط به دوران رومی ها و در قرن قبل از میلاد است که کارگران معادن در آن زمان، خود را با کیسه ای می پوشاندند و جلوی دهان خود را با پارچه ای می بستند تا از استنشاق گردوغبار جلوگیری نمایند. به عبارت دیگر، آنان متوجه شده بودند که بین بیماری و محیط کارشان ارتباطی وجود دارد.
در هر حال ، در کتب طب قدیم دانشمندانی مانند بقراط و بوعلی سینا به بعضی از بیماریهای حرفه ای از جمله دردهای شکمی در بین کارگران نقاشی ساختمان اشاره کرده اند که این مسئله مربوط به مسمومیت ناشی از سرب می شد. اما می توان گفت تا قرن شانزدهم میلادی در کتب طبی به بهداشت حرفه ای و ارتباط شغل با عوارض ناشی از آن توجه درخوری نشده است.
در همین زمینه، پزشکان و دانشمندانی پا به میدان گذاشتند و گامهایی جهت اعتلای تندرستی نیروی کار برداشتند نمونه هایی از چنین فعالیتهایی در زیر ارائه خواهد شد:
نخسیتن بار بقرا در سده چهارم پیش از میلاد مسمومیت کارگران با سرب را تشخیص داد.
پلنی در سده نخست پس از میلاد، خطرات سولفور روی را باز شناخت و توصیه کرد افراد از ماسک تنفسی استفاده کنند و خود را در کیسه ای بپوشاننند. در سال 1473 میلادی النبوگ نخستین نشریه بهداشتی در مورد بیماریها و آسیب های شغلی را در بین معدن چیان انتشار داد. در سال 1556 میلادی پزشکی به نام آگریکولا بر روی کارگران معادن و بیماریهای آنها مطالعاتی انجام داد . در سال 1557 میلادی ، پزشکی از سوئیس به نام پاراسلسوس کتابی در مورد بیماریهای شغلی معدن چیان و فلزکاران نگاشت. نخسین کتاب معتبر در طب کار در سال 1700 میلادی به وسیله رامازینی، که او را پدر طب کار می نامند، منتشر شد.
تعریف هدف و دامنه ی فعالیت های بهداشت حرفه ای:
در گذشته بهداشت حرفه ای محدود به مشاغل صنعتی می شد؛ اما امروزه با توجه به پیشرفتهای صنعتی، رونق اقتصادی ،دگرگونی های اجتماعی و دیدگاههای جدید در مورد تندرستی و سلامت ، بهداشت حرفه ای وارد مرحله ای تازه ای شده است، چه در عمق اقیانوسها و چه در اوج کهکشانها؛ هر کجا انسان به کار و کوشش می پردازد بهداشت حرفه ای نیز به مطالعه ، تحقیق و بررسی آن پردازد و می کوشد سلامت جسمی، روانی و اجتماعی کارکنان مشاغل مختلف را تامین نماید. امروزه گسترش مشاغل آنقدر چشمگیر است که برای تامین سلامت شاغلان دیگر چیزی تحت عنوان بهداشت صنعتی جوابگو نیست و خود آن بخشی از بهداشت حرفه ای محسوب می شود.
بهداشت حرفه ای را به اختصار می توان چنین تعریف کرد:
علم و هنر شناسایی، اندازه گیری، ارزیابی و کنترل عوامل زیان آور محیط کار به منظور پیشگیری از بیماریهای حرفه ای ، مسمومیت ها و حوادث ناشی از کار را بهداشت حرفه ای می گویند.
دیدگاه خود را ثبت کنید