فهرست مطالب
مقدمه
اجاره عملیاتی چیست؟
مزایای اجاره عملیاتی چیست؟
تاثیر اجاره عملیاتی بر صورتحسابهای مالی چیست؟
تامین مالی و اجاره عملیاتی
مقایسه اجاره سرمایه و اجاره عملیاتی
جمعبندی
بخشی از متن
مقدمه
گاهی پیش میآید که شرکتها برای خرید داراییهای خود بودجه کافی نداشته باشند و یا در فشار مالی قرار بگیرند چرا که خرید دارایی نیازمند مبلغ زیادی است. به همین دلیل به سراغ گزینههای مناسبتری چون لیزینگ میروند. شرکتها از این طریق میتوانند بدون پرداخت بهای نقدی، از دارایی مورد نظر خود برخوردار شوند. در چنین حالتی، دو گزینه روی میز قرار میگیرد، یکی اجاره عملیاتی و دیگری اجاره سرمایهای. در این مطلب به طور مشخص به این مسئله میپردازیم که اجاره عملیاتی چیست و چه مزایایی دارد و البته، چگونه در صورتحسابهای مالی تأثیر میگذارد. همچنین ضمن ارائه تعریف کوتاهی از اجاره سرمایهای، تفاوت اجاره عملیاتی با آن را بررسی خواهیم کرد.
اجاره عملیاتی چیست؟
در تعریف اجاره عملیاتی، باید گفت که این قرارداد، توافقنامهای است که منجر به بهرهبرداری از یک دارایی بدون انتقال مالکیت آن میشود. از جمله داراییهای مشترکی که قابل اجاره هستند، میتوان به انواع خودرو، املاک، یا تجهیزات سنگین اشاره کرد. شرکتها به واسطه اجارهنامه عملیاتی میتوانند از این داراییها به عنوان هزینههای عملیاتی استفاده کنند. به این ترتیب آنها را در ترازنامههای خود درج نخواهند کرد.
در این قراردادها، موجر کسی است که دارایی برای اوست و آن را اجاره میدهد. معمولا شرکتهای لیزینگ این نقش را به عهده دارند. مستاجر نیز طرف قرارداد است که اجارهنامه به نام او نوشته میشود و دارایی را برای مدتی مشخص در اختیار میگیرد. به این ترتیب موجر دارایی را به مستاجر انتقال میدهد. پس از انجام این کار، مستاجر میتواند از دارایی مذکور در عملیات تجاریاش استفاده کند.
اما افزون بر اجاره عملیاتی، نوع دیگری از اجارهنامه نیز وجود دارد که به اجاره سرمایهای معروف است. در این نوع از اجاره، پس از این که قرارداد اجاره به پایان میرسد و اقساط به طور کامل پرداخت میشود، مالکیت دارایی به مستاجر انتقال پیدا میکند. نام دیگر این قرارداد، اجارهنامه مالی است.
و ...
دیدگاه خود را ثبت کنید