دانلود پاورپوینت ایمنی مواد شیمیایی و سموم با فرمت pptودر 149 اسلاید قابل ویرایش
قسمتی از متن پاورپوینت
مقدمه
محيط اطراف انسان را مواد شيميايي فرا گرفته كه به صورت مستقيم يا غيرمستقيم از طريق هوا، خاك، آب و مواد غذايي كه ميتواند سلامت محيط و انسان را به خطر اندازد در تماس مداوم با آنها ميباشد.
در سال 1942 تعداد مواد شيميايي شناسايي شده حدود 000/600 در سال 1947 حدود 4 ميليون و در حال حاضر 11 ميليون ميباشد، ساليانه 1000 تا 2000 ماده شيميايي جديد نيز به اين تعداد اضافه ميشود و اين در حالي است كه هر ساله 000/100 ماده شيميايي متفاوت توليد يا استفاده ميشود. كه فقط براي 000/10 نوع ماده شيميايي اطلاعات سم شناسي تهيه و در دست است و از كل مواد شناسايي شده شيميايي فقط 1% آن مصرف عمومي دارد.
بعضي از آمارهاي WHO ، گوياي اين واقعيت است كه 4 ميليون نفر در سطح جهان در صنايع شيميايي مشغول به كار هستند به طوري كه يك ميليون انسان سالانه در اثر تماس غير ايمن با مواد شيميايي دچار مرگ شده و يا از كار افتاده ميگردند و 4-1 ميليون مسموميت ناشي از آفت كشها نيز اتفاق ميافتد.
اهداف برنامه ايمني شيميايي
1 ) كمك به بهبود و ارتقاء درك مخاطرات مواد شيميايي و ايمني توليد، كاربرد، حمل و نقل و روشهاي دفع .اطلاعات لازم ميبايست براي مسئولين و مقامات جامعه، صنعت و كارگران و افكار عمومي به روشي مناسب و با جزئيات و تفصيل متناسب تهيه و در دسترس باشد.
2 ) محدود و كنترل نمودن انتشار مواد و محصولات خطرناك در طي استخراج (خصوصا در معدن كاري) توليد، فرآيند، توزيع، حمل و نقل، بسته بندي، كاربرد، نگهداري و دفع
3 ) جايگزين نمودن مواد و فرآيندهاي ايمن به جاي انواع مخاطره آميز آن به منظور كاهش احتمال خطر.
4 ) كاهش و بهينه سازي محتواي مواد شيميايي و پس مانده هاي خطرناك منتشره و تخليه شده
5 ) كنترل و محدود نمودن، واردات، توليد، كاربرد و دفع مواد و محصولات خطرناك
6 ) پيشگيري از حوادث شيميايي و در صورت بروز آن كنترل عوارض سوء مرمّت حل حادثه و باز پروري و توانبخشي افراد در معرض
7 ) ايجاد محدوديت و به حدود مجاز رساندن غلظت آلاينده هاي شيميايي خطرناك و باقيمانده آنها در مواد غذايي و آب آشاميدني، مواد مصرفي و محيط زيست
8 ) پاكسازي محلهاي آلوده از كاربرد غلط مواد شيميايي
9 ) نوتواني سلامت افرادي كه در معرض مواد خطرناك قرار گرفته اند
10 ) كاهش توليد پس مانده هاي خطرناك و مواجهه انسان و محيط زيست با زباله ها از طريق اتخاذ روشهاي تصفيه صحيح.
طبقه بندی عوامل شیمیایی زیان آور
آشنايي با طبقه بندی های مختلف مي تواند در شناسايي عوامل شيميايي از جنبه های مختلف و نيز كاربرد صحيح و ايمن مواد موثر باشد.
تقسيم بندي مواد آلوده كننده بر مبناي تركيب شيميايي
در اين طبقه بندی مي توان مواد را در دو گروه كلي مواد معدني و مواد آلي قرار داده و سپس هر يک را در گروه های شيميايي مختلف مورد مطالعه قرار داد.
-فلزات و تركيبات فلزی
برخي از اثرات فلزات مانند قولنج ناشي از تماس با فلزاتي مانند سرب، جيوه و آرسنيک در حدود 2000 سال قبل گزارش شده است.
تماسهای مزمن با برخي از فلزات سنگين مانند كروم و كادميوم مي تواند منجر به سرطان زايي در انسان گردد.
- حلالهای آلي
اين حلالها در تركيبات مختلفي مانند چسبها، محلولهای پاک كننده، رزينهای اپوكسي، استحكام دهنده ها، رقيق كننده ها، رنگها و بتونه يافت مي شوند.
بسياری از حلال ها به عنوان سموم عصبي و نيز مواد سرطان زا شناخته شده اند
مواد معدنی
طبقه بندی براساس اثرات بیولوژیکی
از ديدگاه اثرات بيولوژيكي مواد شيميايي را مي توان در گروه هايي شامل مواد محرک، خفقان آورها، مواد خورنده، سموم سيستميک با ارگان هدف، سرطان زاها، موتاژنها و تراتوژنها تقسيم بندی نمود.
1- مواد التهاب آور و محرك
مواد محرك داراي اثر سوزاننده و طاول زا بوده و سطح مخاط مرطوب را متورم
مي كنند.
بعضي از اين مواد محرك، قسمت فوقاني دستگاه تنفسي را بيشتر صدمه مي زنند مانند آلدئيدها، آمونياك، اسيد كروميك.
تعدادي از آنها هم قسمت فوقاني و هم نسوج را تحت تاثير قرار مي دهند مانند اكسيدهاي كلر، برمور سيانوژن
و برخی محرك قسمتهاي نهايي دستگاه تنفسي و حبابچه هاي هوا هستند كه تري كلرور ارسنيك و فسژن از آن جمله اند.
به طور كلي محركهای ريوي جزو مواد خفقان آور شيميايي بوده و بر حسب شدت عملشان اغلب منجر به مرگ حاصل از خفگي مي شوند.
2- مواد خفگي آور
مواد خفگي اور اثر خود را به علت اختلالي كه در اكسيداسيون نسوج پيش مي آورند، ظاهر مي سازند. ايندسته از مواد را مي توان به موادئ خفقان آور ساده و خفقان آور شيميايي تقسيم نمود. مواد خفقان آور ساده گازهايي هستند كه از نظر فيزيولوژيكي بي اثر بوده و به طور كلي با رقيق كرن هوا و اكسيژن موجود در هواي تنفسي باعث افتادن فشار نسبي لازم جهت برقراري عمل اشباع خون از اكسيژن براي تنفس نسوج خواهند شد. انيدريد كربنيك، اتان، متان نمونه هايي از اين دسته مواد هستند.
از طرف ديگر مواد خفقان آور شيميايي به علت داشتن ، عمل حمل اكسيژن توسط خون از ريه ها را ممانعت نموده و اكسيژنه كردن نسوج را هر چند هم كه داراي اكسيژن كافي باشد بهم مي زنند. از مواد خفقان آور شيميايي مونواكسيد كربن كه با هموگلوبين تركيب مي شود، سيانوژن كه از اكسيد اسيون نسوج توسط كاتاليست سلولي جلوگيري مي نمايند، انيلين، متيل آنيلين و تولوئيدن كه ايجاد متهمو گلوبين مي كنند و همچنين نيترو بنزن كه داراي اثرات نيتريت بوده توليد متهمو گلوبين كرده و فشار خون را پايين
مي آورد و باعث توقف و اختلال تنفس مي شود و بالاخره هيدروژن سولفوره كه باعث پاراليزي دستگاه تنفسي مي گردد قابل ذكرند.
دیدگاه خود را ثبت کنید