دانلود پاورپوینت جنبه های فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی «گوارائی آب» با فرمت pptxودر 58 اسلاید قابل ویرایش
قسمتی از متن پاورپوینت جنبه های فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی «گوارائی آب»
کدورت
کدورت یک ویژگی فیزیکی و بیانگر توانایی آب در عبور نور است.
ذرات زنده و غیر زنده موجود در آب با قطر متوسط بیشتر از یک میلی میکرون قادر به جذب و یا انکسار نور در آب بوده و عامل ایجاد کدورت به شمار می روند.
در میان عامل های مشخص کننده آب، کدورت از جایگاه ویژه ای برخوردار است
مقبولیت عمومی کدورت (زیبا شناختی) در کنار اثر گذاری عامل های مسبب آن باعـث شـده تـا نـه تنهـا محـور و اساس عملکرد فرآیندهای متعارف تصفیه آب بر عامل های ایجاد کننده کدورت بنا نهاده شود.
اصول طراحی تصفیه خانه ها نیز بر پایه زدایش کدورت استواراست.
هر یک از ذرات موجود در آب بر حسب شکل اندازه و تراکم آن ها در آب، با جذب و یـا پراکنده ساختن بخشی از نور تابیده شده به آن، میزان نور عبور کرده را تقلیل می دهند.
هر چـه شـدت نـور عبـور کرده بیشتر باشد، ظاهر آب شفاف تر و زلال تر به نظر می آید.
هر چه میزان و تراکم عامل های خارجی، اعم از زنده و غیر زنده در آب فزون تر باشد میزان نور جذب با منحرف شده بیشتر و در نتیجه کدورت آن بیشتر است.
طبقه بندی ذرات در آب
تمامی ذرات و املاح موجود در آب بر حسب قطر متوسط ان ها به دو دسته کلی:
1- معلقو2- قابل صاف شدن تقسیم می شوند.
1. اجزای معلق در آب خود از دو بخش تشکیل شده اند:
الف) جامدات قابل ته نشینی (با قطر 10 تا 1000 میکرون)
ب) جامدات غیر قابل ته نشینی (با قطر 1 تا 10 میکرون)
2. مواد خارجی قابل صاف شدن آب نیز به دو دسته تقسیم می شوند:
الف) عامل های کلوئيدی (با دامنه قطر 10 ميكرون تا ميكرون
ب) مواد محلول (با قطر تا میکرون)
پاورپوینت جنبه های فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی «گوارائی آب»
پس دامنه اندازه ذراتی که در آب یافت می شوند در محدوده تا 1000 میکرون قرار دارد.
به جزء املاح محلول بقیه در زمره عامل های کدورت قرار دارند.
از منظری دیگر ذرات همراه آب از لحاظ ماهیت به سه دسته کلی تقسیم می شوند:
مواد معدنی نظیر رس ............
مواد آلی
موجودات زنده- جلبک ها- باکتری ها- ویروس ها
کدورت آب از منابع زیر سر چشمه می گیرد.
تخلیه فاضلاب ها و مواد زاید گوناگون
میکرو ارگانیسم ها- جلبک ها- گیاهان ریشه دار زنده و تجزیه و فساد آن ها
اسيد هـای هیومیـک و سایر ترکیبات آلی ناشی از تجزیه گیاهان و برگ ها
مقادیر زیاد آهن سه ظرفیتی در آب به ویژه در آب های زیر زمینی که رنگ قهوه ای ایجاد میکند
حباب های هوا
در منابع آب غیر آلوده و دور دست فرسایش خاک و راه یابی آن به بسترهای آبی عامل ایجاد کدورت است (شامل ذرات سیلیت ماسه هایی حاصل از فرسایش- ذرات آهن- سیلیس- کربنات ها)
پاورپوینت جنبه های فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی «گوارائی آب»
رابطه کدورت و کیفیت میکروبی آب
کدرورت ناشی از مواد آلی و معدنی و میکروب ها بستر مناسبی برای جذب حشره کش ها و سایر ترکیبات آلی و میکرو ارگانیسم ها و حتی فلزات سنگین است.
ذرات آلی و معدنی مسبب کدورت با فراهم آوردن مواد غذایی بستر مناسب برای رشد میکرو ب ها در شبکه های توزیع می شوند.
با ایجاد پوشش محافظ مانع از دسترسی و تماس مواد گندزدا با میکروب ها می شوند.
ارتباط معناداری بین کدورت آب و شمارش میکروب ها در آب وجود دارد.
سازمان جهانی بهداشت در سال 2006 شرط سلامت ميكروبی و فقدان باکتری و ویروس ها در آب را بر مبنای کدورت قرار داده است.
در صورتی که معیار میانه كدورت از یک واحد NTU و در یک نمونه منفرد از 5 واحد کمتر باشد به احتمال یقین 99/99 آب عاری از باکتری ها و ویروس ها خواهد بود.
مشـروط بـر آن کـه کلـر باقیمـانده آزاد پس از 30 دقیقه تماس در محدوده 0/8 – 0/5 میلی گرم در لیتر و PH آب کمتر از 8 باشد.
به دلیل بالا
کـدورت نه تنهـا بـه عنـوان شاخص کارآمدی تصفیه خانه های آب در زدایش عامل های میکروبی بلکه به عنوان مشخصه میکروبی آب شناخته می شود.
در تصفیـه خانـه هـا و شبکه های توزیع آب آزمایش شمارش و تعیین مقدار باکتری های شاخص کلیفرم و Eloli نیازمند زمان 24 تا 72 ساعت زمان است.
برای رفع این نقيصه آزمایش کدورت در کمترین زمان ممکن بسیار راهگشا است.
بـه همیـن دلیـل در آمریکـا آزمایـش کـدورت جـزء اولیـه آزمایش میکروبی آب شده است.
تأثیر دیگر کدورت بر کیفیت میکروبی آب در عدم تأثیر گذاری و کارآمدی گندزداها در انهدام میکروبی آب است.
تأکید WHO به حضور کلیفرم ها در کدورت 4 تا 84 واحد NTU به رغم وجود 0/1 تا 0/4 میلی گرم در لیتر کلر آزاد باقیمانده پس از زمان تماس 30 دقیقه اشاره شده ا ست.
و در یک تحقیق اعلام شده است که باکتری Ecoli در پوشش ذرات معلق و یا به صورت بیو فیلم در می آید در مقایسه با حالت ازاد مقاومت ان در برابر کلر 2400 مرتبه افزایش می یابد.
پاورپوینت جنبه های فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی «گوارائی آب»
رابطه كدورت با ديگر پارامترهاي آب
كدورت آب با بسياري از پارامتر هاي آب در ارتباط است
رنگ آب به علت حضور مواد كلوئيدي در آب است. 50 درصد رنگ ها به علت وجود مواد كلوئيدي است .
رابطه بين كدورت زياد در آب خام وصاف شده وطعم وبو رابطهاي شناخته شده است. مواد معلق براي ميكروارگانيسم ها نقش ماده غذايي ويا پوشش محافظ را بازي مي كند
مصرف آبي كه كدورت بالايي داشته و كلرزني مي شود مخاطرات بهداشتي در پي دارد
وجود كدورت اختلال در انجام آزمايش پديد مي آورد .
كدورت بيش از 5 واحد معمولا براي مصرف كننده قابل احتراز است
تأثیر کدورت آب به عنوان پوشش محافظ میکرو ارگانیسم ها محدودیت های جدی در کاربرد برخی گند زداها در تصفیه آب ایجاد می کند.
مثلاً گندزدایی به روش UV درآب های کدر کار برد ندارد.
یا این که اول کدورت آب کم بشود بعد آب کلر زنی شود.
راه های کاهش کدورت
کدورت را می توان از طریق فیلتراسیون ساده یا ترکیبی از فرآیندهای انعقاد- ته نشینی و صافی، حذف کرد.
کدورت را می توان توسط فیلتراسیون غشایی تا حد زیادی حذف کرده .
استاندارد 1053 ایران کدورت مطلوب را زیر 1 واحد و حداکثر مجاز را 5 واحد NTU تعیین کرده است.
پاورپوینت جنبه های فیزیکی و شیمیایی آب آشامیدنی «گوارائی آب»
روش های اندازه گیری کدورت
1. روش کدورت سنج جکسون JTU برای مقادیر بیشتر از 25 JTU کاربرد دارد. ازطريق تابش عمودي نور شمع به نمونه بدست مي آيد.
2. کدورت سنج پاترسون . از يك منبع نور الكتريكي و يك عدسي بدست مي آيد.
3. کدورت سنج فولر كدورت را بر اساس ذرات معلق كه كدورت حقيقي را نشان مي دهد كاليبره مي كنند.
4. روش نفلومتری N.T.U روشی برای اندازه گیری کدورت است که این روش عمومیت یافته است. بر اساس تفرق نور كار مي كند. انـدازه تفـرق نـوري را كـه در زاويـه 90 درجـه منكسر مي شود اندازه گيري مي كند.
گاهی وقت ها این واحدها با F.T.U نمایش می دهند زیرا محلول استاندارد آن پلیمر فورمازین است. قبلا محلول استاندارد آن سيليس بوده است.
لوله نمونه ها برای آزمایش همیشه باید تمیز و پاک بوده و حباب هوا نداشته باشد.
5. روش شمارش ذرات به کمک دستگاه الکترنیکی
ایـن روش بسیـار دقیق و پیشرفته است. حتی مقدار ذرات و اندازه و سایز ذرات را شمارش و دسته بندی می کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید