این تحقیق در مورد مطالعه پوشش گیاهی و تاثیر آن بر لغزش زمین در مناطق زلزله زده در 112صفحه در قالب ورد می باشد.
فهرست
مقدمه
زمين لغزش نوعي حرکت دامنهاي است که منجر به جابجايي مواد سطحي دامنههاي پرشيب ميشود. زمين لغزش يکي از پديدههاي طبيعي است و زماني که از فعاليتهاي انساني تاثير پذيرد پديدهاي خطرناک میگردد. وجود عوامل مستعد کننده ناپایداری دامنهها نظیر شیب، زمینشناسی و کاربری اراضی از جمله عوامل ایجاد خسارت فراوان به منابع طبیعی و مسکونی، از قبیل هدر رفت سریع خاک، تخریب اراضی کشاورزی، مسکونی، جنگلها، جادهها و غ میباشد. در واقع زمین لغزش یک پدیده مخرب طبیعی است و باعث به وجود آمدن خسارات جبران ناپذیری میشود که دفع آنها مستلزم صرف وقت و هزینه هنگفتی است. شناخت نواحی مستعد وقوع زمین لغزش و حرکات تودهای از ضروریات مدیریت منابع طبیعی و برنامهریزی توسعهای و عمرانی است. عوامل مختلفي نظير پستي و بلندي، اقليم، زمين شناسي، تكتونيك، پوشش گياهي و خصوصيات خاك در ايجاد حركتهاي تودهاي زمين دخالت دارند كه بعضي بصورت طبيعي و بعضي بر اثر دخالت غير اصولي انسان در طبيعت به وجود ميآيند. تخريب و از بين بردن جنگل يکي از عواملي است که باعث تشديد زمين لغزش ميشود. يكي از عوامل بي ثباتي دامنهها نيروي گرانش است و به همين دليل براي پايدارسازي زمين، كاهش نيروي محركه و افزايش نيروي مقاوم آن بايد مدنظر قرار گيرند. آب نيز يكي ديگر از عوامل ناپايداري زمين ميباشد كه در سطح باعث تخريب و فرسايش شده و در قسمتهاي عميق تر به غير از فرسايش باعث ايجاد فشار آب منفذي و كاهش مقاومت زمين نيز مي شود. تا كنون طرح ها و روش هاي متعددي در جهت پايداري دامنه و مهار رانش زمين پيشنهاد شده اند.
گزارش حاضر حاصل مطالعه پوشش گياهي مي باشد كه منطقهی شمال باختری سرپل ذهاب به منظور شناخت خصوصيات اكولوژيكي پوشش گیاهی و بررسي توان منطقه براي توسعه پايدار با ديدگاه حفاظت منابع خاك میباشد. هدف اين تحقيق شناسايي پوشش گیاهی این منطقه و تاثیر آن بر عوامل موثر بر زمين لغزش و همچنين مشخص کردن پتانسيل مناطق مختلف اين حوضه از لحاظ وقوع لغزش جهت کاستن خسارات ناشي از آن است. در اين پروژه از طريق تفسير عکسهاي هوايي و بررسيهاي ميداني، زمين لغزشهاي رخ داده در منطقه سرپل ذهاب در استان کرمانشاه شناسايي شده و با استفاده از معيارهای موثر در لغزش زمين (شامل شيب زمين، جهت دامنه، پوشش زمين، فاصله تا گسلههاي اصلي، شاخص سبزينگي، شاخص تراکم پوشش گياهي، بارش سالانه، جنس زمين، فاصله با راههاي اصلي و فاصله با رودخانه) پتانسيل وقوع زمين لغزش در محيط سيستم اطلاعات جغرافيايي (GIS) ارزيابي شده است. يافتهها نشان ميدهد که درصد بالایی از منطقه محدوده مورد مطالعه، پتانسيل بالايي براي وقوع زمين لغزش دارد. همچنین طبق مطالعات صورت گرفته در منطقه مورد نظر تاثیر پوشش گیاهی بر کنترل لعزش زمین معنادار نیست و بیشترین تاثیر مربوط به زمین ساخت و جنس سنگها میباشد.
هدف
هدف از مطالعات پوشش گياهي در این پروژه تعیین پوشش گیاهی، شناسایی گیاهان مناسب منطقه که توانایی کنترل لغزش و ارائه روشهای مناسب جهت استقرار پوشش گیاهی و نیز تاثیر پوشش گیاهی مراتع منطقه مورد نظر بر روی لغزش زمین و برنامهريزي در جهت احياء و اصلاح مراتع براي كاهش رواناب سطحي و فرسايش خاك و در نتیجه کنترل لغزش زمین ميباشد. همچنين براي برآورد تعداد و نوع مناسب دام منطقه و استفاده مجاز از مراتع اقدام به تعيين ظرفيت مراتع گردید.
ارائه شرح خدمات پیشبرد پروژه
- 1. تهیه لیست فلور منطقه مورد مطالعه
- 2. کنترل تدقیق مرز تیپهای گیاهی و انتقال اطلاعات جدید با استفاده از تصاویر ماهوارهای
- 3. محاسبه پارامترهای مختلف توده سرپا بر اساس دادههای قطعات نمونه
- 4. محاسبه درصد اراضی جنگلی، غیرجنگلی، جنگلکاری، جنگلهای حفاظتی و غیر حفاظتی و سایر کاربریها
5 . استخراج اطلاعات و نتایج مطالعات پوشش گیاهی (جنگل و مرتع) و ارائه نقشه مقدماتی
- 6. تشریح تیپهای گیاهی
- 7. محاسبه درصد اراضی دارای فشردگی خاک و چرای دام به منظور بررسی سلامت اکوسیستم جنگل بر اساس دادههای قطعات نمونه
- 8. موقعیت، مساحت و دامنه گسترش ارتفاعی تیپ پوششی
- 9. تراکم در هکتار گیاهان درختی و درختچهای به تفکیک گونه
- 10. تعیین درصد پوشش تاجی گیاهان درختی و درختچهای به تفکیک گونه
- 11. بررسی وضعیت تجدید حیات گیاهان درختی و درختچهای به تفکیک گونه
- 12. بررسی ساختار پرورشی گیاهان درختی و درختچهای به تفکیک گونه
- 13. برآورد علوفهای غالب گیاهان درختی و درختچهای به تفکیک گونه
- 14. تهیه نمودارها و برآورد فراوانی، گیاهان درختی و درختچهای غالب به تفکیک گونه
- 15. برآورد ارزش اقتصادی گیاهان درختی و درختچهای
- 16. تعیین درصد تاج پوشش
- 17. تعیین محل پلاتهای مورد اندازهگیری
- 18. تعیین وضعیت اکولوژیکی منطقه
- تشریح سرشت اکولوژیک گونههای غالب درختی و درختچهای
موقعيت جغرافيائي محدوده مطالعاتی
محدوه مطالعاتی با مساحت 876 هکتار در استان کرمانشاه، شهرستان سرپل ذهاب، بخش مرکزی و در دهستانهای دشت ذهاب و حومه سرپل قرار گرفته است. از نظر موقعيت جغرافيايي بين ²42 ، ¢47 و °45 تا ²41 ، ¢54 و °45 طول شرقي و ²12 ، ¢28 و °34 تا ²55 ، ¢35 و °34 عرض شمالي واقع شده است.
روستاهای واقع شده در محدوده عبارتند از: قورچی باشی، کانی عزیز، سید محمد، بان زرده، پیران، بازگیر، مله کبود، کلینه و تینی میباشد. شکل (1) موقعيت محدوده مطالعاتی را در کشور و استان نشان میدهد.
شکل (1): نقشه موقعيت محدوده مطالعاتی را در کشور و استان
راههاي ارتباطي حوزه
راه دسترسی به داخل محدوده مطالعاتی از مسیر اصلی کرمانشاه - اسلام آباد - سرپل ذهاب میباشد که از شهر سرپل از مسیر فرعی و آسفالته روستای بریموند میتوان وارد محدوده شد. بقیه راههای ارتباطی بین روستاها در داخل محدوده مطالعاتی از نوع آسفالته و خاکی میباشد. شکل (2) شبکه راههای ارتباطی و پراکنش آبادیها و شکل (3) عوارض پایه محدوده مطالعاتی را نشان میدهد.
شکل (2): نقشه شبکه راههای ارتباطی و پراکنش آبادیها
شکل (3): نقشه نقشه عوارض پایه محدوده مطالعاتی
روش انجام مطالعه
روش مطالعه و داده برداری در این پروژه با کمک تصاویر ماهوارهای و مشاهدات میدانی انجام پذیرفت تا محقق بتواند با مشاهده از نزدیک با محیط مورد نظر بهترین روش مطالعه را برگزیند. برای هر گونه گیاهی مناطق معرف به صورت تصادفی انتخاب شد؛ سپس با استفاده از روشهای مطالعاتی که در ادامه بیان میگردد، نمونه برداری انجام شد، این نمونهبرداري با توجه به تغييرات و نوع پوشش گياهي مناطق معرف انجام گرفت؛ سپس داده ها ثبت گردید و به همراه تصاویر میدانی و هوایی برای ثبت گزارش و نتیجهگیری به مرکز انتقال یافت.
در هر منطقه معرف اطلاعات زير يادداشت گرديد:
- ليست گونههاي گياهي و تصویر برداری زمینی و هوایی
- تخمین درصد مرتع و زمین زراعی
- تخمین درصد تاج پوشش تك تك گونهها
- تخمین درصد خاک بدون پوشش گیاهی
- رشد سال جاری تک تک گونه ها
- مطالعه روند انقراض بعضی از گونهها در طول زمان
به این منظور گونههاي گياهي هر تيپ يادداشت برداري و تصویر برداری گرديد. همچنین با توجه به تصاویر هوایی از سنوات قبل و مقایسه با مطالعه حال حاضر میزان پوشش گیاهی مشخص گردید؛ لازم به توضيح است كه در اين مرحله گياهاني كه در هنگام كار ميداني قابل شناسايي نبودند، عكسبرداري شدند تا نسبت به شناسايي آنها در دفتر با استفاده از فلور مصور اقدام شود. ضمناً شرايط و موقعيتهاي خاص منطقه، دامنه تغييرات ارتفاعي، خاك و منابع اراضي و ديگر ويژگيهاي محيطي در داخل فرمهاي مربوطه ثبت گرديد.
تعریف مرتع
هر زمين يا سرزميني كه داراي حتي مختصر پوشش گياهي است كه دام ميتواند براي مدتي از آن استفاده كند مرتع يا چراگاه ناميده ميشود. بموجب اين تعريف چمن زارهاي پرعلف كناره ها، قسمتهاي بطور طبيعي سرسبز دشتهاي جنوبي درياي خزر، كوهستانها و كوههاي داراي پوشش گياهي طبيعي در سراسر كشور و نيز خارزارها و بوته زارهاي مناطق كويري و بياباني و حتي سطحهائي از مناطق خشك كه داراي اندك گياهان خودرو يا پوشش طبيعي بسيار فقير است نيز مرتع طبيعي خوانده شود. مرتع اكوسيستمي است كه از رابطة متقابل عواملي چون گياه، خاك، آب، هوا، جانوران و... در شرايط حاكم بر آنها در منطقه پديد آمده است. مراتع اكوسيستمهاي نيمه طبيعي هستند كه مشخصة اصلي آنها پوشش گياهي بومي ميباشد. گياهان غالب در مراتع عموما مشتمل بر گندميان، شبه گندميان، پهن برگهای علفي و بوتهها ميباشد كه براي انواع دامها مناسب هستند مراتع شامل علفزارها و بوته زارهاي طبيعي، جوامع گياهي بيابانهاي خشك، ساوان، توندرا، ارتفاعات كوهستاني، مردابهاي ساحلي و چ
...
بیشتر
دیدگاه خود را ثبت کنید