منابع نيروي انساني در بين منابع مختلفي كه هر سازمان براي انجام ماموريت خود دارد از اهميت بسزايي برخوردار است .
ويژه گيهاي انسان اعم از گرايشها ‘ دانشها و مهارتها ي او – انگيزه ها و علايق او در عملكرش موثر بوده و مي تواند تاثير ساير منابع را افزايش يا كاهش داده و سازمان را سريع يا كند بسوي اهدافش متمايل سازد و يا حتي مي تواند ضد اهداف سازمان عمل كرده و منابع ديگر را اتلاف نمايد.
همه اين تاثيرات به ميزان توانايي هاي كاركنان در ابعاد مختلف دانشي – نگرشي و مهارتي و تعهد و پايبندي به ارزشهاي اخلاقي دارد. ضعف كاركنان در اين موارد موجب ضعف سازمان در دستيابي به اهدافش است .
اخيرا سازمانها به اين منبع مهم و موثر توجه داشته و بخشي از نيروي خود را به پرورش و توانا سازي كاركنان اختصاص مي دهند .
امروزه در همه سازمانها شايسته سازي پرسنل يا توانمند سازي كاركنان ( (Personnel Qualificationدر بهبود كيفيت كار سيستم ها و تحقق اهداف سازماني بطور جدي مطرح است و هر سازماني براي كاركنان خود برنامه بهبود منابع انساني و يا شايسته سازي و يا توانا سازي دارد .
موسسه رازي نيز بنا به ضرورت استقرار اصول و مقررات GMP در سالهاي اخير به مساله شايسته سازي پرسنل پرداخته است .
در اين سخنراني به تعريف - ويژه گيهاي توانا سازي كاركنان پرداخته و ابعاد - موانع و عوامل موثر در شايسته سازي را توضيح مي دهم.
مفاهيم تواناسازي كاركنان
تواناسازي فرايند قدرت بخشيدن به افراد است.
در اين فرايند به كاركنان خود كمك مي كنيم تا حس اعتماد به نفس خويش را بهبود بخشند و بر احساس ناتواني و درماندگي خود چيره شوند. توانا سازي در اين معني به بسيج انگيزه هاي دروني افراد مي انجامد.
توانا سازي همچنين تشويق افراد به مشاركت بيشتر در اتخاذ تصميم هايي كه بر فعاليتهاي آنان تاثير گذار است. از اين طريق مي توانيم فرصت هائي را براي افراد فراهم آوريم تا نشان دهند كه مي توانند ايده هاي خوبي آفريده و به آن جامه عمل بپوشانند.
توانمند سازي فرآيندي براي بهبود سازمانها از طريق ايجاد و گسترش نفوذ مبتني بر صلاحيت است .
تواناسازي به اين معنا است كه افراد را به طور ساده تشويق كنيم تا نقش فعال تري در كار خود ايفا كنند و تا آنجا پيش روند كه مسئوليت بهبود فعاليتهاي خويش را بر عهده بگيرند و در نهايت به حدي از توان برسند كه بدون مراجعه به مسئول بالاتر بتوانند تصميماتي كليدي اتخاذ نمايند.
تواناسازي نيروي انساني يعني ايجاد مجموعه ظرفيتهاي لازم در كاركنان براي قادر ساختن آنان به ايجاد ارزشافزوده در سازمان و ايفاي نقش و مسئوليتي كه در سازمان بهعهده دارند توأم با كارايي و اثربخشي. يقيناً تحقق چنين امري علاوه بر دانش و تجربه كاركنان با عنصر كارسازي به نام انگيزه در كاركنان ميسر خواهدشد.
كاربرد روزانه و عاميانه توانمند سازي
به طور كلي كاربرد روزانه و عاميانه توانمند سازي را مي توان در چند سطر به طور اختصار بيان كرد .
1) دادن اختيار تصميم گيري به رده هاي پايين سازمان
2) واگذاري حل مشكل به افرادي كه به آن مشكل نزديكترند .
3) افزايش احساس مالكيت افرادنسبت به كار و سازمانشان .
4) اجازه دادن به تيم ها كه خودشان را اداره كنند .
5) جلب اعتماد كاركنان به منظور انجام كارهاي درست .
لینک بازاریابی این فایل که مخصوص نام کاربری شما ایجاد شده است را کپی و در شبکه های
اجتماعی یا سایت و وبلاگ خود منتشر کنید و از 10 تا 15 درصد پورسانت بازاریابی فروش این
فایل بهره مند شوید.
دیدگاه خود را ثبت کنید