توضیحات محصول
پاورپوینت موسیقی درمانی
قسمتی از متن پاورپوینت
مقدمه ای بر موسیقی درمانی
موسیقی درمانی یك رشته جدیدی است و فقط به مدت پنجاه سال است كه به عنوان یك تخصص كلاسیك و حرفه ای توسعه پیدا كرده است. بر طبق تعریفی كه "انجمن ملی موسیقی درمانی" (NAMT) ارائه داده است، موسیقی درمانی عبارتست از"كاربرد موسیقی تأمین، حفظ و بهبود سلامت جسمانی و روانی در واقع موسیقی درمانی كاربرد منظم موسیقی است، بطوریكه موسیقی درمان گر مستقیما" در یك محیط درمانی، تغییرات دلخواه را در عواطف و رفتار درمانجو ایجاد میكند (اشمیت ژاکلین، 1371).
تاریخچه استفاده از موسیقی به عنوان روشی برای درمان به زمان ارسطو و افلاطون باز میگردد. از آن زمان به بعد رگههایی از استفاده از اصوات و آهنگ ها برای درمان بیماری های مختلف به کار رفته است. اما در قرن بیستم فکر رسمی استفاده از موسیقی برای درمان مصدومین جنگ جهانی اول آغاز شد و هر چند استفاده از این روش درمانی با مشکلاتی همراه بود که با قدم هایی که برداشته شد، به تدریج این شاخه درمانی تکامل یافت و انجمن های متعددی تشکیل گردید. بطوری که در سال 1944 اولین برنامه آموزش موسیقی درمانی در جهان در دانشگاه میشیگان آغاز شد. به طور خلاصه در موسیقی درمانی با استفاده از موسیقی، كه یك رسانه هنری خلاق است، به افرادی دارای مشكلات گوناگون، به منظور دستیابی به بهداشت روانی و جسمیآنان كمك میشود (برکشلی، 1354).
البته موسیقی درمانی فقط در خدمت افرادی كه دارای انواع مختلف ناتوانیها هستند به كار برده نمیشود، بلكه در شرایط مختلف پزشكی نیز سودمند است. از جمله كاهش فشار روانی یا درد، زایمان، توانبخشی بیماران سكته ای و مبتلایان به بیماری پایانه (بیماریهایی كه علاج ناپذیر و مرگبار هستند، مثل ایدز). مساله عمده كه در اینجا برای درمانگر مطرح است كاهش درد و تحمل آن در شیوه درمان است و یا كمك به بیمار برای دستیابی به كاركردهای بهینه. موسیقی درمانی رشد فزاینده ای در كشورهای مختلف جهان و در عرض سالهای اخیر داشته است و كارهای درمانی متعددی توسط موسیقی درمانگران صورت پذیرفته است و این امر تأكید گردیده كه اساسا" موسیقی در درمان اشخاص مبتلا به وضعیتهای مختلف پزشكی كارآئی بسیاری دارد.
تاریخچة پیدایش موسیقی درمانی
تاریخچه استفاده از موسیقی به عنوان روشی برای درمان به زمان ارسطو و افلاطون باز می گردد، از آن زمان به بعد رگه هایی از استفاده از استفاده از اصوات و آهنگ ها برای درمان بیماری های مختلف بکار رفته است. اما در قرن بیستم فکر رسمی استفاده از موسیقی برای درمان مصدومین جنگ جهانی اول آغاز شد و هر چند استفاده از موسیقی برای درمان مصدومین جنگ جهانی اول آغاز شد و هر چند استفاده از این روش درمانی با مشکلاتی همراه بود که با قدم هایی که برداشته شد بتدریج این شاخه درمانی تکامل یافت و انجمن های متعددی تشکیل گردید. بطوری که در سال ۱۹۴۴ اولین برنامه آموزش موسیقی درمانی در جهان در دانشگاه میشیگان آغاز شد(شمس، 1383).
در سال ۱۹۵۰ انجمن موسیقی درمانی آغاز به کار کرد. در سال ۱۹۷۱ انجمن موسیقی درمانی آمریکا یا AAMT آغاز به کار کرد. در سال ۱۹۸۵ فدراسیون جهانی موسیقی درمانی در سطح بین المللی به ثبت رسیده انجمن موسیقی درمانی ایرانی با اهداف بالا بردن سطح آگاهی افراد از فرآیند موسیقی درمانی و فواید آن و بالا بردن امکانات تخصصی برای استفاده از این شیوه درمانی فعالیت خود را آغاز کرده است (اشمیت ژاکلین، 1371).
پیشینه موسیقی درمانی در تاریخ ایران
نخستین سیستم نظام یافته آکادمیک موسیقی درمانی در ایران باستان بنا گردید. بر اساس کتیبههایی که در سال ۱۳۴۹ یافت گردیده است در دانشگاه جندی شاپور اهواز دانش موسیقی و درمان با موسیقی از دپارتمانهایی بوده است که هر دانشجوی پزشکی آن زمان (۱۵۰۰ الی ۱۳۹۰ سال پیش) باید آن را میگذراند نکته جالبی که وجود دارد اینست که پرستارهایی برای بیمارستانهای آن زمان پرورش مییافتند میبایست در نواختن چند ساز اصلی تبحر داشته باشند و بر این اساس موسیقی تجویز شده از پزشک را ارائه میکردهاند (راهگانی، 1377). این موسیقی ارائه شده در هنگام زایمان زنان دربار ساسانی از لوازم کار یک پزشک بود از لحاظ پیشینه، موسیقی آرام بخش در ایران باستان با ظهور دین زرتشت آغاز شد. کتاب اوستا و اشعار آهنگین گاتها الهام بخش موسیقی دانان برای تصنیف آوازها و ملودیها و همچنین تشکیل مراسم و آیینهای موسیقایی بودهاست. در واقع موسیقی در تاریخ ایران باستان در خدمت تلقینات دینی و اشارات مذهبی بودهاست که اکنون در تمرینات تن آرایی انواعی از آن را شاهد هستیم.
بعد از حضور اسلام در ایران عمده فعالیتهای موسیقی نوشتاری و نظری شد و بیشتر مطالب نظری رنگ و بویی از برداشت یونانیان داشت که با اعمال تغییراتی منتقل شده بودند. یونانیها موسیقی را در میان موضوعهای فلسفی مطرح میکردند و بیشتر فیلسوفان در کنار علوم دیگر در مورد موسیقی اظهار نظر میکردند. به طور اجمال آثار نوشتاری گذشتگان در مورد تاثیر موسیقی بر روح و نفس بیشتر بر محور طبایع و مزاج زمان و افلاک و سماع است که بزرگان حکمت، فلسفه، و پزشکی ضرورتاً نکاتی در این باب آوردهاند.
موسیقی درمانی چیست؟
در اين رشته موسيقي به عنوان ابزار و موسيقي درمان گر به عنوان فرد متخصص در برخي از بيماري ها شرايطي را (با توجه به شدت آن بيماري) ايجاد مي كنند كه مي تواند بيمار را در يك روند مثبت صعودي در جهت كاهش استرس ها و ارتقا سلامت قرار دهد و اين شرايط ممكن است متناسب با جنس و سن بيمار و شدت بيماري در امراض مختلف متفاوت باشد. در مورد كاركرد موسيقي در پزشكي پژوهش هاي گوناگون و معتبري صورت گرفته است كه تعدادي از آن ها بر روي علائمي چون ضربان قلب، فشارخون، دردهاي گوناگون، تنفس، واكنش هاي پوستي، هورمونهاي آدرنالين، پرولاكتين، كورتيزول، امواج مغزي، كتكولامين ها، استروئيدها، الكتروميوگراف، عوارض جانبي داروها، مدت استفاده از داروها و مدت بستري بودن و بسياري موارد ديگر متمركز بوده است.به طور كلي اهداف درماني اين پژوهش هاي موسيقايي را مي توان در هشت محور عمده خلاصه كرد.
1) پيشگيري، آموزش و يادگيري
2) كاهش دردهاي گوناگون پزشكي و دندان پزشكي
3) كاهش تنش ها و نگراني هاي ناشي از جراحي آسيبها و بيماريها
4) توان بخشي بعد از جراحي آسيب ها و تصادفات
5) كاهش خستگي حاصل از تنوس هاي عضلاني (گرفتگي هاي عضلاني) و كاركرد ماهيچه
6) كاهش عوارض جانبي دارو ها
7) كاهش مدت استفاده از دارو ها
8) كاهش طول مدت درمان و بستري بودن
...
بیشتر
دیدگاه خود را ثبت کنید