خواب به گونه ای قابل ملاحظه در طول زندگی تغییر می کند و این تغییرات از مغز سرچشمه می گیرند. در حالی که سریعترین تغییرها در دوره ی نوزادی و اوایل دوره کودکی رخ می دهد ، ولی گام های سریع تغییر تا نوجوانی نیز ادامه می یابد. نوزادان خواب طولانی دارند که بیشتر آن را (حدود 85 درصد)خواب مرحله رویا تشکیل می دهد . با افزایش سن ، مقدار خواب به طور اعم و مقدار خواب رویا به طور اخص کاهش می یابد ، به طوری که در یک سالگی حدود 20 تا 25 درصد خواب را خواب رویا تشکیل می دهد که این نسبت تا آخر عمر تقریباً به همین مقدار باقی می ماند . اگر چه مقدار کلی خواب تا آخر عمر به آهستگی کاهش پیدا می کند .
یک نوزاد به طور متوسط در شبانه روز 16 تا 17 ساعت می خوابد اما تفاوت های فردی قابل ملاحظه ای نیز در این زمینه وجود دارند که به عوامل ژنی و شرایط دوران بارداری وزایمان وابسته اند به طوری که توانسته اند از اولین روزهای زندگی ، نوزادان کم خواب را از نوزادان پر خواب متمایز کنند. از شانزدهمین هفته زندگی دوره شبانه خواب آشکارا از دوره روزانه آن متمایز می شود. طول مدت خواب در شب بیشتر و زمان های بیداری در خلال روز طولانی تر می شوند. در پایان اولین سال زندگی ،کودک هنوز هم به 15 ساعت خواب شبانه روزی نیاز دارد .
خواب شبانه وی تقریباً 10 ساعت طول می کشد و افزون بر آن ، صبح و بعداز ظهر نیز می خوابد . بدین ترتیب ، کودک به تدریج با آهنگ شبانه زندگی بزرگسالان سازش می یابد و تمایل روز افزون نسبت به محیط ، وی را بیدار نگه می دارد و بیش از پیش خواب بر اثر خستگی و کاهش انرژی حادث می شود . در جریان دومین سال زندگی ، بیشتر کودکان از خوابیدن اکراه دارند تا حدی که می توان از بحران مقاومت علیه خواب سخن به میان آورد . بسیاری از آنها در خلال شب بیدار می شوند و این بیداری با اولین رویاهای تصویری و نخستین تظاهرات اضطراب آمیز در مقابل تنهایی و تاریکی شب همراه است
و به نظر می رسد که رغبت کودک نسبت به اسباب بازی ها ، تمایل به اکتشاف فعال محیط و وابستگی فزاینده نسبت به اطرافیان ، علیه خواب مبارزه می کند و مسلم است که کودک برای غلبه بر مشکلات این مرحله ، به تفاهم و پشتیبانی والدین بیش از قدرت نمایی و تحکم آنها نیازمند است . خواب بعدازظهرها در حدود 4 سالگی حذف می شود و از آن پس مجموع ساعات خواب به تدریج کاهش می یابد و از 13 تا 15 ساعت در یک سالگی به 12/5 ساعت بین 3 تا 5 سالگی ،9/5 ساعت بین 6 تا 12 سالگی و 8/5 ساعت بین 13 تا 15 سالگی می رسد.
وحشت زدگی شبانه
وحشت زدگی شبانه در ظاهر شبیه به کابوس های شبانه است . کودک وحشت زده ممکن است از خواب بلند شده و در تخت خواب بنشیند ، جیغ بزند و نگاهی وحشت زده داشته باشد . جیغ زدن ممکن است برای دقایقی ادامه پیدا کند . ضربان قلب ناگهان افزایش می یابد و کودک ممکن است به شدت عرق کند . کودک نسبت به محرکات محیطی حتی اسم خودش پاسخ گو نیست و ممکن است زمانی که صبح از خواب بیدار می شود ، به خوبی توانایی یاد آوری اتفاقات شب گذشته را نداشته باشد . اگر کودک توانایی توصیف کلامی حادثه را داشته باشد ، معمولاً هیجان ها یا تصویرهای ساده را می تواند توصیف کند و معمولاً توصیف جزئیات کامل نیست .
وحشت زدگی در 1 تا 3/5 درصد از کودکان سنین 16 – 3 سال رخ می دهد . اوج وحشت شبانه در سنین 7 – 5 سالگی است و به نظر می رسد که قبل از 3 سالگی و بعد از 9 سالگی بسیار نادر می باشد و یا این که اصلاً وجود نداشته باشد.
شیوع این اختلال در پسرها بیشتر از دخترهاست و زمینه خانوادگی کم و بیش در آن گزارش شده است . احتمال دارد که وحشت زدگی شبانه بازتاب یک نابهنجاری عصبی جزیی باشد – شاید در لوب تمپورال یا ساختارهای زیرین آن – وحشت زدگی شبانه فوراً به بنزودیازپین ها مثل لورازپام و دیازپام پاسخ می دهند اما فواید آنها در کودکان شناخته شده نیست و معمولاً روی عملکرد و خلق اثرات منفی بر جای می گذارند . بنابراین ، دارو تنها زمانی مورد استفاده است که وحشت های شبانه فراوان هستند و خانواده را آشفته می سازد.
خواب گردی
خواب گردی نسبت به وحشت زدگی شبانه رایج تر است . شروع اختلال اغلب بین سنین 6 – 4 سالگی است . این اختلال قبل از 4 سالگی نادر است و همین طور بعد از 9 سالگی نیز رواج کمتری برخوردار است. خواب گردی ممکن است در پسرها رواج بیشتری داشته باشد .رفتار این کودکان کاملاً متفاوت است . در برخی از آنها خواب گردی می تواند به صورت خارج شدن از تخت خواب و حرکت کردن به سایر قسمت های اتاق بروز کند ولی در برخی دیگر رفتارهای جدیدتری مثل دویدن به اطراف همراه با خشونت گزارش شده است . این کودکان ممکن است به اطراف بدوند بدون این که به موانع توجه نمایند. البته ممکن است هشیاری مختصری نسبت به محیط وجود داشته باشد .
لینک بازاریابی این فایل که مخصوص نام کاربری شما ایجاد شده است را کپی و در شبکه های
اجتماعی یا سایت و وبلاگ خود منتشر کنید و از 10 تا 15 درصد پورسانت بازاریابی فروش این
فایل بهره مند شوید.
دیدگاه خود را ثبت کنید