توضیحات محصول
دانلود پاورپوینت انواع رزین
قسمتی ازمتن پاورپوینت
رزین چیست؟
رزین ترکیبی طبیعی یا مصنوعی است که بسیار چسبناک است و تحت شرایطی سخت می شود. معمولاً در الکل قابل حل است اما در آب حل نمی شود. این ترکیب به طرق گوناگون طبقه بندی می شود که بستگی به ترکیب شیمیایی ومورد مصرف آن دارد. همچنین کاربردهای زیادی در هنر، تولید پلیمر و غیره دارد.
رزین طبیعی از گیاهان بدست می آید. بهترین نمونه آن شیره درخت کاج است که بوی تندی دارد.همانطور که می دانید این ماده بسیار چسبنده است ولی در اثر گذشت زمان سفت می شود. تعدادی از گیاهان دیگر نیز رزین تولید می کنند و این مواد هزاران سال است که مورد استفاده بشر قرار گرفته است. بعضی گیاهان ماده ای مشابه به نام صمغ تراوش می کنند که با آب واکنش نمی دهد و نرمتر و انعطاف پذیرتر است.
رنگ رزین گیاهی از شفاف تا قهوه ای تیره متغیر است و میزان سختی و کدورت آن متفاوت است. بعضی از آنها بشدت فرار هستند چون حاوی ترکیبات ناپایدارند. اشتباه در تشخیص درختان رزین دار نیز گاهی می تواند باعث حوادث ناگوار شود، چون بعضی از آنها حاوی هپتان هستند که هیدروکربنی قابل اشتعال و انفجار است.
ماده معروف و زینتی کهربا نیز در اثر سخت شدن رزین گیاهی بدست می آید و اغلب به رنگ طلایی تیره یافت می شود که رنگ متعارف رزینهای گیاهی است. کهربا در رنگهای نادر دیگری مانند آبی نیز دیده می شود.
هزاران سال است که بشر از رزینهای طبیعی استفاده می کند. رزین کاج برای درزگیری قایقها، مومیایی کردن اجساد، ظروف غذا و مصارف دیگر استفاده شده است. همچنین در ساخت لاک، جلا، جوهر،عطر، جواهر و بسیاری از اشیاء دیگر مورد استفاده است.
با پیشرفت تکنولوژی، بشر پی برد که این ماده می تواند به پلیمر تبدیل شود و کمی بعد از آن رزینهای مصنوعی کشف شد.در اکثر موارد پلیمرها با رزینهای مصنوعی ساخته می شوند که ارزانتر و تصفیه آنها راحت تر است. انواع رزینهای مصنوعی پایدارتر، قابل پیش بینی تر و یکنواخت تر از رزینهای طبیعی هستند چون تحت شرایط کنترل شده ساخته می شوند و امکان تولیدات ناخالص در آن وجود ندارد. آنها از طریق ترکیب کردن مواد شیمیایی در آزمایشگاه ساخته می شوند و نتیجه واکنش تشکیل ترکیبات چسبناک است. این ماده می تواند در تولید پلاستیک، رنگ و بسیاری از مواد مشابه بجای رزین طبیعی مصرف شود.
بخش اصلی پوششهای حفاظتی، رزین است كه سایر اجزاء را در درون خود نگه داشته و به عنوان محمل رنگ وظایف عمده ای را در سیستم پوششی به عهده دارد و معمولاً رنگ را بر حسب نوع رزین آن میشناسند.
از وظایف اصلی رزین در پوشش، ایجاد فیلم رنگ روی سطح است. تركیبات با اندازه مولكولی كوچك ممكن است روی سطح به خوبی پهن شوند ولی قادر نیستند كه فیلم ایجاد نمایند.
رزین ها در حقیقت پلیمرهایی و یا به عبارت بهتر كوپلیمرهایی با وزن مولكولی بالا هستند كه در درون زنجیره خود گروههای فعالی دارند. این پلیمر اكثراً در دمای محیط، مایع با ویسكوزیته بالا و ظاهر عسل مانند، شفاف با فام زرد روشن تا مایل به قهوه ای هستند و یا به صورت پولك و دانه های جامدی هستند كه برحسب نیاز در حلال مناسب حل می شوند.
صنعت تولید رزینهای مورد مصرف در رنگسازی نیز در كشور سابقه ای طولانی دارد. برای بررسی تاریخچه این صنعت به سال 1344 باز میگردیم كه برای اولین بار رزین الكید بوسیله رنگسازی ایران و رزیـن پلیوینیلاستات نیز توسط پلاسكار تولید گردید و پس از آن شركتهای پارس سادولین، دیروپ ایران اقدام به تولید رزین الكید و هو خست ایران به تولید رزین پلیوینیلاستات همت گماردند. و امروز صنعت رزین كشور با بیش از 120 واحد صنعتی و مجموع ظرفیت 750 هزارتن در سال قادر است انواع رزینهای پلیوینیلاستات و كوپلیمرهای آن، انواع رزینهای الكید و اصلاح شده آن، آمینو رزینها، انواع پلیاستر غیراشباع، رزینهای اكریلیك و رزین فنولیك را تولید نماید.
پلی استرها
پلی استرها دسته بزرگی از رزینهای سنتزی هستند که به دو گروه مجزا تقسیم بندی می شوند. اشباع (ترموپلاستیک)، غیر اشباع (ترموست). ترموپلاستیکها (گرمانرم ها) هستند که هنگام حرارتدهی ذوب و هنگام سرد کردن جامد میشوند. و مولکولهائی خطی با شاخه های جانبي کم هستند. ولی ترموستها ترکیباتی هستند که هنگام حرارت دهی ذوب نمیشوند و دماهای بسیار بالا، بهصورت برگشت ناپذیر، تجزیه میشوند. این ترکیبات دارای اتصالات عرضی و شبکه سه بعدی گسترده از پیوندهای شیمیائی کووالانسی هستند. پلی استرها بهصورت گسترده ای بهعنوان رزینهای لایهای بهکار میروند. پلی استرهای غیراشباع ترکیباتی پلیمری بوده که پیش پلیمرهای آنها (پلیمرهای سازنده اینمواد)، مایعات ویسکوز با رنگ زرد و با وزن مولکولی متوسط و پایین (معمولا ً در حدود دو هزار) با اتصالات عرضی هستند. پلیاسترهای غیراشباع ماکرو مولکولهائی با ساختار پلیاستری مشتق شده از واکنش متقابل اسیدهای غیراشباع یا انیدریدها و الکهای پلیهیدرولیکی هستند (از ترکیب اسید و الکل بوجود میآیند). این اسید و الکل که بهعنوان جزو سازنده پلیمر پلیاستر هستند مونومر نامیده میشوند. بسته به ساختار مونومر رزین پلیاستری ویژگی خاص نهائی خود را خواهد داشت. بهعنوان مثال وجود مولکولهای هالوژن حاوی اتمهای کلر یا برم میتواند برای ایجاد مقاومت در برابر آتش بکار رود. اثر هالوژنها در ساختار پلیمر کاهش قابلیت احتراق آنها میباشد.
رزین پلیاستری در ابتدا به شكل مایعی است به غلظت مربّا، ولی وقتی با هاردنر مخلوط میگردد، پس از مدتی حرارت آن بالا می رود و به حالت ژله درمی آید و سپس سخت و محکم می گردد.
- بههنگام سفت شدن پلیاستر، مولکولها بههم نزدیک شده و مقداری از محلول نیز تبخیر میگردد. در نتیجه، حجم پلیاستر بعد از بستن اندکی کاهش مییابد.
- پلیاستر سخت شده را دیگر نمیتوان به حالت مایع برگرداند.
- مناسب ترین درجه برای کار با پلی استر بعد از بستن اندکی کاهش مییابد.
- پلیاستر مایع، بوی زنندهای دارد و اگر روزانه مقدار پنجکیلوگرم از آن مصرف شود بیضرر است، ولی بیشتر از این مقدار را باید در اتاقی که تهویه میشود انجام داد.
- رزین پلیاستر به بعضی اجسام مثل چوب میچسبد. بنابراین باید داخل قالب را صاف بگیریم و از جداکنندهها در داخل آن استفاده کنیم. میتوانیم ا ز پارافین و یا فیلم استفاده کنیم. فیلم، مایعی است که با قلممو بر سطح قالب زده میشود و پس از خشک شدن، یک لایۀ نایلون مانند نازک ایجاد میکند.
- رزینپلیاستر باید در جای خنک و تاریک نگهداری شود. عمر رزین در صورتی که مرغوب باشد، به دوازدهماه میرسد.
میزان هاردنر(سفت کننده) در رزین پلیاستر
با کم و زیاد کردن هاردنر، میتوان زمان سفت شدن را تنظیم نمود.
قانون کلی میزان هاردنر دررزینپلیاسترهای شفاف، 2 درصد است.
رزینپلیاستر در لایههای نازک خیلی بهکندی سفت میشود و قسمت بالای آن بهحالت چسبنده باقی میماند. در این موارد، باید مقدار هاردنر را به 4 درصد رساند.
اگر ضخامت پلیاستر زیاد باشد، احتمال ترکخوردگی پیش می آید که در این مورد، بایدمیزان هاردنر را یک درصد انتخاب نمود. وقتی که قالب پلاستیکی است و نسبت به حرارت حساس میباشد نیز باید میزان هاردنر را کاهش داد. اگر مقدار هاردنر از 4 درصد تجاوز کند، باعث میشود پلیاستر خیلی ترد و شکننده شود.
–میتوان انواع رنگهای پودری را با رزینپلیاستر مخلوط نمود تا بهصورت رنگین درآید.
-رزینپلیاستر در مقابل نور تغییر رنگ نمیدهد.
...
بیشتر
دیدگاه خود را ثبت کنید