دانلود مقاله خوردگی با فرمت ورد ودر 24 صفحه قابل ویرایش
قسمتی ازمتن مقاله خوردگی
خوردگی عبارت است از حمله تخریبی که نتیجه فعل و انفعال شیمیایی یا الکتروشیمیایی بین فلز و محیط اطرافش می باشد . شدت خوردگی بستگی زیادی به محیط قطعه دارد.علاوه بر آن به درجه خلوص – ساختمان ملکولی و صمیت سطح قطعه بستگی دارد.
1 - خوردگی شیمیایی : سطح اکثر فلز در اثر عوامل شیمیایی خورده می شوند در این فعل و انفعالات اکسیژن و مایعات و گازها و بخارات باعث ایجاد خوردگی در سطح فلز می گردنند . افزایش درجه حرارت و فشار سرعت عمل خوردگی را افزایش می دهند.
بعضی مواقع ایجاد قشر در روی فلز به صورت محافظ عمل می کند و از خوردگی بقیه فلز ممانعت به عمل می آورد مانند تشکیل قشر اکسید آلومینیوم در روی آلومینییم ولی بعضی مواقع نیز قشر متخلخل و قابل نفوذ تشکیل می شود که مانع ادامه خوردگی نمی شود و تا تخریب کامل قطعه ادامه می یابد مانند زنگ زدن آهن .
2- خوردگی الکتروشیمیایی : در این نوع خوردگی سه نوع پیل تشکیل می شود که عبارتند از :
الف– پیل های با الکترود غیر مشابه
ب – پیل های غلطتی با الکترودهای هم جنس {1- پیل غلظتی نمکی
2-پیل اختلاف دمش}
ج – پیل های اختلاف درجه حرارت با الکترودهای هم جنس
مقاله خوردگی
1 – پیل های با الکترود غیر مشابه
اگر یک مایع مرکه ( الکترولیت ) ما بین دو فلز غیر هم جنس قرار گیرد باعث خوردگی یکی از آنها خواهد شد این الکترولیت ممکن است اسید یا باز و یا نمک انها باشد مثلا پیل زیر الکترود مرکزی از کربن و الکترود دیگرش از جنس روی و جداره پیل می باشد و الکترولبت آن محلولی از
NH4CL می باشد در الکترود ذغالی قطب مثبت عمل احیا صورت می گیرد ودر الکترود روی قطب منفی عمل اکسیداسیون انجام می گیردکه در نتیجه آن فلز روی به یون های روی هیدراتهnHcoوzntf تبدیل می شود .و یا یک میله روی و یک میله مس اگر در محلول اسید سولفوریک به وسیله سیمی بهم وصل می شوند تشکیل یک پیل را می دهند . در اینجا باز روی قطب منفی و مس قطب مثبت را تشکیل می دهند .ولتاژ حاصل ما بین دو فلز غیر متجانسی که در یک مایع محرکه قرار گرفته است برابر اختلاف ولتاژ آنها خواهد بود به عنوان مثال مس و روی
مثال های عملی : فلزی که دارای ناخالصیهای هادی الکتریسیسته در سطح آنها باشد یا مثلا اتصال یک لوله مسی به یک لوله آهنی یا تماس پروانه برنزی کشتی با بدنه فولادی آن یا تماس فلزات کارسرد شده با همان فلز که باز پخت شده باشد .
پیل های غلطتی نمکی ودمشی-2
اگر یک الکترود مسی رادر داخل محلول غلیظی از سولفات مس قرار داده و الکترود دیگر را در داخل محلول رقیقی از همان محلول قرار دهیم وقتی مدار پیل وصل می شود الکترود مسی موجود در داخل محلول رقیق ( آند ) حل شده و در رود الکترود دیگر ( کاتد ) می نشیند بطوریکه هر دو واکنش منجربه این می شود که غلظت هر دو محلول یکی شود .
نوع دوم که در عمل اهمیت زیادی را در پیل اختلاف دمش نامیده می شود .
این پیل ممکن است دارای دو الکترود آهنی در داخل محلول رقیق از باشد به داخل الکترولیت یکی از الکترودها به طور کامل هوا می دمند ( کاتد ) و از دیگری هوا گیری می کنند ( آند ) به عنوان مثال با دمیدن ازت تولید اختلاف در غلظت اکیسژن می گردد که در نتیجه آن اختلاف پتانسیلی بوجود می آید که باعث ایجاد جریان می شود .
دیدگاه خود را ثبت کنید