فهرست مطالب
مقدمه
سروکله حسابداری ذهنی از کجا پیدا شد؟
حسابداری ذهنی چیست؟
حسابدار حقهباز یا مهربان!؟
چگونه حسابدار ذهن، منطق ما را گمراه میکند؟
حسابداری ذهنی چگونه با معاملهها برخورد میکند؟
(x و y) در خدمت معادلهها و معاملهها
بده بستان حسابداری ذهنی و تابع مطلوبیت
دوراهی لغزان نقد و اقساط
خطای قطرهقطره
حسابداری ذهنی، دوست یا دشمن؟
خلاصهای ازآنچه باهم گفتیم
بخشی از متن
مقدمه
حسابداری، بخش بزرگ و مهمی از سیستمهای مالی را تشکیل میدهد. این سیستم، فقط به دفترهای حساب و نرمافزارهای مالی محدود نمیشود. بزرگترین و مرموزترین سیستم حسابداری که گاهی خیلی بیسر و صدا در مغز ما کار میکند، «حسابداری ذهنی» نام دارد. این سیستم، تنها در چهارچوب پول تعریف نمیشود و ریشه تمام حساب و کتاب زندگی ما را در برمیگیرد. در این مطلب به سراغ حسابداری ذهنی میرویم تا از سازوکار آن سر درآوریم و راهکاری برای استفاده هر چه بیشتر از این سیستم پیدا کنیم.
سروکله حسابداری ذهنی از کجا پیدا شد؟
حسابداری ذهنی، مفهومی بود که ریچارد تیلر (Richard Thaler) برای اولین بار آن را بیان کرد. تیلر را میتوان شوالیه حسابداری ذهنی در نظر گرفت. او دانشآموخته دکترای اقتصاد و برنده جایزه نوبل اقتصاد است که بیشتر به خاطر تحقیقهایش درزمینهٔ «اقتصاد رفتاری» شناخته میشود. «Mental accounting» یکی از دستاوردهای علمی ریچارد تیلر است که باعث درک و ایجاد ارتباط عمیقتر بین علم اقتصاد و روانشناسی شد.
حسابداری ذهنی چیست؟
اجازه بدهید تعریفی ساده از این سیستم حسابداری درونی داشته باشیم. حسابداری ذهنی، سازوکار تمام سیستمهای آشنا و ناآشنای اطراف ما را در برگرفته است؛ فرقی هم نمیکند که این سیستم، خانوادهای دونفره یا یک شرکت بزرگ با هزاران کارمند باشد؛ چون هرکدام از آنها سیستم حسابداری مخصوص به خودشان را دارند. تنها تفاوت در این است که برای برخی این سیستم حسابداری، مشخص و روشن است و برای عدهای دیگر، جایی در پسزمینه ذهنشان وجود دارد. سیستم حسابداری ذهنی بر تصمیمهای مالیمان تأثیر مستقیم میگذارد و به دنبال روشن کردن منطق پولی ما میگردد. به همین دلیل، پیگیری این سیستم و سردر آوردن از شیوه عملکردش میتواند یک الگوی درست برای ارزیابیهای آینده در اختیارمان قرار دهد. در حقیقت وقتی بدانیم تصمیمهای مالی ما از کجا ناشی میشوند، میتوانیم برای تقویت تصمیمهای درست و کاهش قدرت تصمیمهای اشتباهمان یک اقدام هوشمندانه انجام دهیم.
حسابدار حقهباز یا مهربان!؟
ما در ذهن خود حسابهای مختلفی داریم. دستهبندی و حتی امکان وجود این حسابها بر عهده سیستم حسابداری ذهنی ما است. اجازه بدهید با یک مثال این موضوع را روشنتر کنیم. تصور کنید شما یک کارمند هستید و حقوق این ماه خود را دریافت کردهاید. در این حالت، حسابدار ذهنتان که همیشه روشن است دست به کار میشود، حقوق شمارا تجزیه و تحلیل کرده و آن را به دودسته «بودجه دورهای» و «هدف خرج» تقسیم میکند؛ یعنی چیزی شبیه به این:
و ...
دیدگاه خود را ثبت کنید