تحقیق حاضر با عنوان بررسی مقایسه تأثیر درمان های نگهدارنده متادون و بوپرنورفین بر عملکردهای شناختی نقش تعدیل کنندگی دوز مصرفی از سری تحقیق های رشتهروانشناسی میباشد. این تحقیق با گرایش روانشناسی عمومی در ۸۹ صفحه با فرمت Word (قابل ویرایش) در مقطع کارشناسی ارشد نگارش شده است و همچنین این تحقیق آماده چاپ و پرینت جهت استفاده دانشجویان می باشد.
قسمتهایی کوتاه از متن:
چکیده
هدف از انجام پژوهش حاضر مقایسه درمان های نگهدارنده متادون و بوپرنورفین بر عملکردهای شناختی با بررسی نقش تعدیل کننده دوز مصرفی است. طرح پژوهش از نوع علی – مقایسه ای است. جامعه آماری این مطالعه شامل 156 نفر از سوءمصرف کنندگان مواد مخدر است که در هشت مرکز درمان سوءمصرف مواد در شهر سمنان در سال 93 -92 دوره درمان نگهدارنده با داروهای متادون و بوپرنورفین را سپری می کردند. ملاک های ورود شامل سابقه سوء مصرف مواد مخدر تریاک و شیره، مرد بودن، نداشتن اختلالات روان پزشکی جدی، سن 50-18سال، نداشتن بهره هوشی کمتر از 85 در خرده آزمون های کلامی وکسلر بزرگسالان بودند. شرکت کنندگان در گروه درمان متادون (95 نفر) و بوپرنورفین (61 نفر) آزمون های حافظه کاری، حافظه کلامی، حافظه دیداری و آزمون توجه (برو/ نرو) را انجام دادند. داده ها با مدل تحلیل واریانس چند متغیری تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که گروه تحت درمان بوپرنورفین در حافظه کاری و حافظه کلامی بر گروه تحت درمان متادون برتری دارد. به این ترتیب می توان نتیجه گرفت داروی بوپرنورفین در مقایسه با متادون اثربخشی بیشتری بر عملکردهای شناختی دارد.
مقدمه
اعتياد بيماري مزمن و پيشرونده ايست كه با ويژگي هايي هم چون رفتارهاي اجبارگونه، وسوسههاي غيرقابل كنترل، رفتارهاي جستجوگرانه مواد و مصرف مداوم آن با وجود پيامدهاي زيانبار اجتماعي، رواني، جسمي، خانوادگي و اقتصادي كه به همراه دارد، مشخص مي شود. امروزه موضوع سوء مصرف مواد و اعتياد از نگراني هاي جدي جوامع مختلف به ويژه كشورهاي در حال توسعه است كه در آن ها اقدامات چنداني در اين خصوص صورت نگرفته است. تمامي صاحب نظران و متخصصان اعتياد در اين نكته اتفاق نظر دارند كه سوء مصرف مواد را نمي توان تنها يك مشكل فردي، جسماني يا اجتماعي صرف دانست بلكه آن را بايستي يكي از بارزترين مشكلات زيستي-رواني –اجتماعي دانست كه مي تواند به راحتي بنيان زندگي فردي، خانوادگي، اجتماعي و فرهنگي يك فرد و جامعه را سست نموده و در معرض فروپاشي قرار دهد (رابينسون و بريج ،2003). با توجه به رشد روز افزون اعتياد در كشورهاي مختلف، لزوم درمان مناسب تر اين بيماري بيشتر احساس ميشود. بزرگسالانی که مواد مصرف می کنند اکثراً توانایی تفکر، حافظه و توجه شان ضعیف است. در نتیجه سوء مصرف مواد رفتارهای اجتماعی نامناسبی دارند و کارایی شغلی و ارتباطات فردی شان ضعیف است (ممتازی، جعفری، خسروی ونیک فرجام، 1391 ). درمان اعتياد از جمله حوزه هايي است كه از ديرباز مورد توجه پژوهشگران و بالينگران قرار گرفته است و از آن جائي كه اين اختلال پيوند مهمي با بسياري از اختلال هاي متفاوت روان پزشكي و روان شناسي دارد، ارائه درمان هاي اختصاصي علاوه بر كمك به كاهش ميزان ابتلاء و تداوم اين اختلال مي توانند به درمان ساير اختلال ها نيز كمك كنند. در همين مورد، مرور پژوهش هاي انجام شده، نشان مي دهند كه مداخلات به كار برده شده در درمان اعتياد نه تنها بر درمان اين بيماري بلكه در مورد ساير اختلال هاي مزمن شبيه به اعتياد هم مؤثر بوده است مثل بيماري هاي قلبي – عروقي و ديابت به ويژه آن كه اين درمان ها به صورت موردي، مورد استفاده قرار گرفته اند به اين ترتيب كه بر روي علايم بيمارگوني كه بيمار در جريان مصاحبه اوليه مطرح مي كند، تمركز مي كنند (لشنر، 1999؛ نقل ازحدادی، رستمی، رحیمی نژاد و اکبری،1390 ). لذا درسال های اخیر روش درمان دارویی مانند درمان جایگزینی متادون و بوپرنورفین در سطح کشور و به طور مدون در حال اجرا می باشد. درمان جایگزینی مواد مخدر برای افراد وابسته به مواد مخدر باعث حفظ بیماران در درمان و کاهش سوء مصرف مواد غیر قانونی و جرم و جنایت می شود. در نتیجه سازمان بهداشت جهانی ذکر کرده است که این درمان باید در سراسر جهان در دسترس بیماران سوءمصرف کننده مواد مخدر قرار گیرد (رپیلی، فابریتوس، کالسکا و الهو، 2009).
فهرست مطالب مقایسه تأثیر درمان های نگهدارنده متادون و بوپرنورفین بر عملکردهای شناختی نقش تعدیل کنندگی دوز مصرفی به صورت زیر می باشد:
چکیده
فصل یکم : کلیات پژوهش
1-1- مقدمه
2-1- بیان مساّله
3-1- ضرورت پژوهش
4-1- هدفهای پژوهش
5-1- سوال های پژوهش
6-1- متغیرهای پژوهش
7-1- تعاریف مفهومی و عملیاتی متغیرهای پژوهش
فصل دوم: مبانی نظری و پیشینه ی پژوهش
1-2- مقدمه
2-2- درمان دارویی
3-2- درمان نگهدارنده با متادون
4-2- درمان نگهدارنده با بوپرنورفین
5-2- فرایندهای شناختی
6-2- توجه
7-2- حافظه
8-2- تقسیم بندی حافظه
9-2- عملکردهای شناختی در بیماران تحت درمان نگهدارنده
10-2- مرور پژوهش های تجربی
1-10-2- اثر درمان نگهدارنده با متادون بر عملکردهای شناختی
2-10-2- اثر درمانهای نگهدارنده با بوپرنورفین و متادون بر عملکردهای شناختی
3-10-2- مطالعات مدیریت دارو
11-2- خلاصه
فصل سوم: روش پژوهش
1- 3- مقدمه
2-3-طرح پژوهش
3-3- جامعه آماری
4-3- حجم نمونه و روش نمونه گيري
5-3- ابزارهای پژوهش
1- 5-3- پرسشنامة ويژگيهاي جمعيت شناختي
2-5-3- آزمون حافظه وکسلر ( فرم الف)
3-5-3- آزمون توجه ( آزمون برو/ نرو)
4-5-3-آزمون یادداری – دیداری بنتون
5-5-3-آزمون هوش کلامی وکسلر
6-5-3- چک لیست استاندارد شده مصاحبه روانپزشکی بر اساسDSM-IV
6-3- روش اجرا و گردآوری داده ها
1-6-3- آزمون حافظه کاری
2- 6-3- آزمون حافظه کلامی
3- 6- 3- آزمون حافظه دیداری
4-6-3-آزمون توجه
7- 3- روش تجزیه تحلیل داده ها
فصل چهارم: تجزیه و تحلیل داده ها
4- مقدمه
1-4-یافته های توصیفی 5
2-4- یافته های استنباطی
3-4- خلاصه
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری
1-5- تبیین یافته های پژوهش
2-5- محدودیت های پژوهش
3-5- پیشنهادهای پژوهش
منابع
منابع فارسی
منابع انگلیسی
دیدگاه خود را ثبت کنید