فهرست مطالب
مقدمه
اهمیت حفظ حرمت منازل
منظور از منزل
منظور از اماکن و اشیاء
محدودیتهای بازرسی منازل، اماکن و اشیاء
بازرسی بدنی متهم
مقررات قانونی و تشریفات انجام بازرسی
مقامات صالح برای انجام بازرسی
بخشی از متن
مقدمه
بازرسی در لغت به معنای عمل بازرس و تفتیش آمده و در اصطلاح عبارتست از جستجو در منازل، اماکن و اشیاء در مواردی که حسب دلایل ظنّ قوی به کشف متهم یا اسباب یا ادوات و دلایل جرم در آنها وجود داشته باشد؛ بدین شکل بازرسی برای ظهور حقیقت و تکمیل تحقیقات مقدماتی و جلوگیری از امحای آنها مفید خواهد بود.
در واقع مهمترین و حیاتیترین اقدام قضائی در جمعآوری دلایل و کشف و ضبط اموال تحصیلی ناشی از جرم، بازرسی منزل، محل کار و سایر محلهایی است که مرتکب جرم از آن برای پنهان کردن اموال مذکور استفاده مینماید. عنصر قانونی این اقدام، ماده 96 قانون آیین دادرسی کیفری است که مقرر میدارد:
«تفتیش و بازرسی منازل، اماکن و اشیاء در مواردی به عمل میآید که ظنّ قوی به کشف متهم یا اسباب و دلایل جرم، در آن محل وجود داشته باشد.»
پس بنابراین ورود به منازل مسکونی بدون درخواست و یا اجازهی صاحب منزل وقتی جایز است که جرم واقع شده و ظن قویّ وجود داشته باشد که میتوان متهم را در منزل مسکونی دستگیر کرد و یا این ظن وجود داشته باشد که دلایل و آثار و علایم جرم یا آلات و ادوات آن را بتوان در منزل مسکونی یافت. در اینگونه موارد تنها مقام قضائی رسیدگی کننده میتواند به منازل افراد وارد شود و یا به دستور و حکم مخصوص مقام قضایی، ضابطین قوهی قضائیه میتواند برای بازرسی منازل در موارد خاص و معین و برای زمان خاص اقدام نماید.
و ...
دیدگاه خود را ثبت کنید