زیست حسگرها در پایش مواد غذایی با فرمت pdf ودر 57 صفحه قابل ویرایش
قسمتی از متن زیست حسگرها در پایش مواد غذایی
مقدمه
عفونتهای غذا زاد یک مشکل مهم در امر سلامت عمومی در سراسر جهان
است، که نتیجه آن وقوع میلیون ها مورد مسمومیت غذایی در طول سال است.
عوامل سمی مختلفی مثل آفت کش ها می توانند از طریق فراورده های غذایی
وارد بدن انسان شده و باعث آسیب جدی به سلامتی شوند.
برخی از ترکیبات طبیعی موجود در غذا مثل لاکتوز، برای افرادی که به آن
آلرژی دارند یا نمی توانند آن را هضم کنند خطرناک و مشکل آفرین هستند.
لاکتوز یک دی ساکارید است که از دو مونوساکارید گلوکز و گالاکتوز تشکیل
شده است.در صنایع غذایی منشا اصلی لاکتوز شیر گاو است. غلظت طبیعی
لاکتوز در شیر حدود 4 تا 5 درصد است. لاکتوز به طور گسترده ای در
شیرینی پزی، تهیه غذاهای آماده خوردن و در تهیه فرمولاسیون های تجاری
شیر خشک نوزادان کاربرد دارد. با این اوصاف مصرف لاکتوز برای 5 تا
15 درصد انسان ها ممنوع و خطرناک بوده که این به علت فقدان آنزیم تجزیه
کننده لاکتوز (لاکتاز) در این افراد است. بنابر این یافتن روشی ساده و ارزان
برای اندازه گیری غلظت لاکتوز در غذا ها ضروی است.
تعریف
زیست حسگر الکتروشیمیایی یک دستگاه تجزیه و تحلیل
کننده است که از مواد حساس بیولوژیکی برای شناسایی
مستقیم انواع مواد شیمیایی یا بیوشیمیایی استفاده می کند.
زیست حسگرها معمولا شامل یک جزء حساس زیستی یا
گیرنده (مثل یک آنزیم یا آنتی بادی) هستند که به یک
الکترود ضمیمه گردیده است.
حسگر های الکتروشیمیایی
زیست حسگر های الکتروشیمیایی، ترکیبی از حسن انتخاب
تشخیص زیستی با حساسیت بالا و سادگی نسبی تکنیک
های آنالیزی الکتریکی مدرن هستند.
معمولا این حسگرها در مواردی به کار می روند که قرار
است سیگنال های الکتریکی، اطلاعات کمّی درباره غلظت
مواد خاصی در یک محیط انالیزی ارائه کنند.
حسگر های الکتروشیمیایی
ممکن است در حین واکنش بیوشیمیایی، یون ها یا مواد الکترواکتیو
تولید شوند.
با بکارگیری تکنیک های الکتروشیمیایی مناسب، می توان پاسخ
بیوشمیایی تولید شده را به یک سیگنال الکتریکی تقویت شده و قابل
اندازه گیری تبدیل کرد.
حسگر های الکتروشیمیایی
از سال 1962 که نخستین حسگر بر پایه عملکرد آنزیمی
برای گلوکز توسط دکتر کلارک اختراع گردید، زیست
حسگرهای آنزیمی با سوبستراهای مختلف به طور گسترده
ای مورد استفاده قرار میگیرند.
حسگر های الکتروشیمیایی
الکترودهای آنزیم ی آمپرسنجی و پتانسیل سنجی، که در
مبحث سطوح فعال به خوبی شناخته شده هستند، تجاری
سازی شده اند و استفاده از آن ها در دستگاه های تشخیصی
به یک حوزه تحقیقاتی فعال در طول سال های اخیر تبدیل
شده است.
حسگر های الکتروشیمیایی
بیشتر سیستم های آنزیمی مورد استفاده شامل کاتالیز واکنش
های احیا هستند که در آن سوبسترا یا فراورده دارای بار
الکتریکی می شوند.
دیدگاه خود را ثبت کنید