دوران امامت امامهای معصوم حدود ۲۵۰ سال است. حضرت آیتالله خامنهای – رهبر جمهوری اسلامی – با مطالعات گسترده در تاریخ اسلام، با ابداع واژهی انسان ۲۵۰ ساله به روشی جدید به بررسی این دوران پرداختهاند. ایشان این انسان را، انسانی توصیف میکنند که در تمام دوران خود، لحظهای از انجام وظایف و تکالیف خود از پا نشسته است و همواره با مجاهدت به پیش رفته است. بر این اساس در هر برهه و زمانی به اقتضای شرایط و امکانات و موانع، تصمیمی را اتخاذ کرده و هیچگاه لباس رزم با دشمنان اسلام را که با زور بر مسند جانشینی رسول اکرم (صلّیاللهعلیهوآله) تکیه زده بودند، از تن بیرون نکرده است. از امام علی علیهالسلام گرفته تا سایر امامان. به نظر خیلی از نظریهپردازان، بعد از شهادت امام حسین (ع) باقی امامها دست از مبارزه کشیدهاند اما مقام معظم رهبری با آوردن ادله و اسناد تاریخی بیان میکنند که از امام سجاد تا امام حسن عسکری (علیهمالسلام) همه همرزمان امام حسین (علیهالسلام) دانسته میشوند و به وضوح معلوم میشود که امامان معصوم (علیهمالسلام) با چه مرارتها و سختیها و با چه مجاهدتی بار امامت را به دوش کشیدهاند در مواقع مناسب چه ضرباتی را بر دشمن وارد کردهاند و در لحظات خطر، چگونه به حملات دشمن، پاسخ مناسب را دادهاند.
در جلسهی اول نگاهی کلی به موضوع امامت و روش تحقیق درست و قابل اعتماد، پرداخته شد و فهرستی هم از موضوعات روزهای دیگه به مخاطبان داده شد.
در روز دوم ایشان به اهمیت شناخت و تلاش دشمنان برای تحریف چهرهی آنها و اقدامات مبارزه طلبانهی آنان علیه ظلم پرداختند.
موضوع روز سوم، وظایف امام بود که در قبال امت اسلامی دارد. وظایفی که نایب بر حق رسول خدا باید انجام دهد تا جامعه از جهل و کفر خارج شود.
روز چهارم به طرح و توضیح انسان ۲۵۰ ساله گذشت. ایشان درد این شب به معنای واقعی جهاد و مجاهدتهای امامان پرداختند.
در روز پنجم، آقای خامنهای امامت را به چهار دوره تقسیم کردند و هر دوره را به اختصار توضیح دادند.
در روز ششم اما به صورت اختصاصی به دورهی چهارم و زمان امامت امام سجاد علیهالسلام تا امام عسکری علیهالسلام پرداختند.
موضوع جلسهی هفتم، سیرهی سیاسی امام صادق (ع) است که با روز نهم عاشورا همزمان میشود.
روز هشتم که با عاشورای حسینی همزمان بود، آیتالله خامنهای به برخوردهای تند ائمهی دورهی چهارم با خلفا و علمای درباری و همچنین بحث بهرهگیری ایشان از شعرای مجاهد پرداختهاند.روز نهم به امامزادگان انقلابی و به صورت اختصاصی به قیام زید اختصاص یافت.
در جلسهی دهم نیز ایشان به تقیه و نکاتی در این باره پرداختند.
بسیاری از اندیشمندان مسلمان وغیر مسلمان، در سالهای زیادی دست به تحقیق دربارهی سیرهی ائمه زدهاند. برخی از اینها بر این باور اشتباه هستند که امامان در جامعه تاثیر و فعالیت سیاسی و اجتماعی نداشتهاند و صرفا انسانهایی عابد و عالم بودهاند. در کنار اینها بودند اندیشمندانی که امامان معصوم را جانشینان برحق رسول اکرم در تمامی شئون از جمله تشکیل حکومت اسلامی، قضاوت، تبیین قرآن و ... میدانستند.
حضرت آیتالله خامنهای هم بر این باور بودند و سالیان بسیاری به مطالعه و تحقیقهای فراوان در کتب تاریخی و منابع مختلف پرداختند تا در سال ۵۱ به تعریفی درست از دوران امامت تخت کلمهی انسان ۲۵۰ رسیدند.
تفاوت ایشان با دیگر پژوهشگران این موضوع، در آن بود که ایشان با نگاه دوباره به متون و دقت در محتواهای آن، به احیای میراث مبارزاتی امامان معصوم علیهم السلام پرداختهاند. این کتاب به قلم و نتیجهی پژوهشهای مقام معظم رهبری است را در سال ۱۳۹۷، انتشارات انقلاب اسلامی به چاپ رسانیده است.
...
دیدگاه خود را ثبت کنید