حقوق کار شاخهای از حقوق عمومی داخلی است که به مطالعه قواعد ومقررات حاکم بر روابط کار میپردازد. حقوق کار بر کلیه روابط حقوقی که از انجام کار برای دیگری ناشی میشود و در هر مورد که اجرای کار با تبعیت نسبت به کارفرما همراه باشد، حاکم است و به عبارتی حقوق کار به بررسی، تجزیه و تحلیل و ارزیابی مقررات حمایتی و آمرانهای میپردازد که ناظر به روابط تبعیتی کار میباشد و هدف آن تأمین امنیت، عدالت و نظم اجتماعی است.
در معنایی دیگر میتوان حقوق کار را (مجموعه قواعد حاکم بر روابط میان کارگر و کارفرما و نیز قواعد مرتبط با حقوق افراد، برای دستیابی به کار) تعریف نمود. باید توجه داشت که این قواعد معمولاً از نظام بینالمللی، وارد نظامهای حقوقی داخلی شدهاند؛ بنابراین با شناخت این حقوق، در نظام بینالمللی میتوان قواعد داخلی را غنی تر تدوین کرد.
امروز در قانون کار ایران و نیز در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، از بسیاری از این دستاوردهای بینالمللی کمک گرفته شدهاست. در خصوص تعریف حقوق کار میتوان گفت میتوان به اشکال گوناگونی این رشته را توصیف کرد. (پل دوران)، از اساتید حقوق کار در فرانسه، بیان داشتهاست، حقوق کار، حاکم بر روابط حقوقی ناشی از انجام کار توسط یک فرد برای فرد دیگر میباشد. به نظر میرسد چنین تعریفی که تکیه بر جنبه حقوقی دارد میتواند تا حدی به تعریف جامع و مانع از این رشته نزدیک باشد
دیدگاه خود را ثبت کنید